LMF. LAIKMETĪGĀS MĀKSLAS IZSTĀDES “IZOLĀCIJA” ATKLĀŠANA

Izstādes norises laiks 24. septembris - 21. oktobris

Leonards Laganovskis
Juris Artūrs Putrāms
Krišs Salmanis 
Vilnis Vītoliņš
Armands Zelčs
 
Kuratore Astrīda Rogule
 

Cilvēka emocijas un sajūtas pastāv izolācijā, tām bieži vien nevajag īpašus, ārējās vides radītus apstākļus. Sajūtas izolācijā var kļūt par atklāsmi, atklāsmes par pārliecību, bet pārliecība par manifestu. Bet manifests nevar pastāvēt bez tā uzsaukuma, bez iespējas tapt izpaustam un uzklausītam.

Mākslinieki ir manifestētāji, viņu vēlme rādīt savus radītos tēlus un konceptus šķiet jau ieprogrammēta.  Vēlme paģēr pārraut klusuma izolāciju un atbrīvot mākslas darbos ietverto manifestu sarunai ar citiem, jo ir iespēja, un tādai ir noteikti jābūt, ka šis vizuālais stāsts vai koncepts kādam būs saprotams, pazīstams, tuvs, liks sajust, domāt un līdzdzīvot.

Muzeji un izstāžu vietas ir platforma mākslinieku manifestiem un sarunai ar savu skatītāju. Šajā laikā, kad arī muzeji ir bijuši izolācijā, sarunas ir apsīkušas, mākslas komunikācija ir apsīkusi, un  manifesti apslāpēti. 

“Mākslas darbi, kas izvēlēti Liepājas “Lielajam dzintaram” nāk no izolācijas – topošā Laikmetīgās mākslas muzeja krājuma. Katrs no tiem rāda savu attieksmi pret izolāciju. Izolācijas apzīmētāji šajā gadījumā ir dažādi: ideoloģiska, sevis veicināta, mērķtiecīga, paštīksmīga, vides un pat materiāla ietekmēta. Visi izstādē eksponētie darbi ir radīti jau krietnu laiku iepriekš un ir iegūluši izolācijā vēl neesoša muzeja krājumā. Tomēr, tiklīdz mākslas darbiem ir iespēja uzsākt sarunu ar skatītāju, tie atkal ir spējīgi manifestēt un sniegt jaunas atklāsmes, bet tagad jau par šo laiku un par šī laika izolāciju. Jo mākslas darbs ir tik jauns vai vecs, cik jauns vai vecs ir viņa skatītājs. Ja saruna izdodas, tas tieši tajā brīdī kļūst laikmetīgs un top par šī laika manifestu,” akcentē izstādes kuratore, mākslas zinātniece Astrīda Rogule.

Kuratores un mākslas zinātnieces Astrīdas Rogules  veidoto konceptuālo izstādi “Izolācija” veido piecu izcilu Latvijas mūsdienu  vizuālās mākslas meistaru – Laganovska Leonarda, Jura Artūra Putrāma, Kriša Salmaņa, Vilņa Vītoliņa un Armanda Zelča – radītie darbi.

"Liepājas Mākslas foruma" laikā koncertzāles publiskajā zonā būs redzama arī liepājnieces Ievas Rubezes radītā instalācija "Ceturtais vilnis".

Izstādes atklāšanas viesus ar gardiem atspirdzinājumiem sagaidīs zīmols “Kokmuiža”.

Organizē: Lielais dzintars sadarbība ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju

Atbalsta: Liepājas pašvaldība, Valsts Kultūrkapitāla fonds

Ieeja: bez maksas

Darba laiks: P.-Pk. 11.00-17.00, S.-Sv. 10.00-15.00.

INFORMĀCIJA IZSTĀDES UN ATKLĀŠANAS PASĀKUMA APMEKLĒTĀJIEM:

Apmeklējot izstādes atklāšanu 24. septembrī plkst. 17.00, katram apmeklētājam pie ieejas jāuzrāda covid-19 sertifikāts, kas apstiprina personas vakcināciju vai infekcijas pārslimošanu. Tāpat lūgsim uzrādīt arī personu apliecinošu dokumentu. Atklāšanas pasākumā sejas aizsargmaskas nav jālieto. Minētās prasības attiecas arī uz bērniem un jauniešiem. 

No 25. septembra izstādi varēs apskatīt visi interesenti, ievērojot 2m distanci un lietojot sejas aizsargmasku.

 
Nav gaidāmo pasākumu