Liepājas Mākslas forums. Transformeri. No Reiha līdz Radiohead

Pirmatskaņojums. Programma radīta īpaši Liepājas Mākslas forumam

Koncerts “Transformeri. No Reiha līdz Radiohead” būs tosta uzsaukšana mūzikas un izpildītājmākslas karnevāliskumam, ekstravagancei un kaleidoskopiskumam. Gan mūzika, gan paši izpildītājmākslinieki mainīsies, pārmainīsies, samainīsies un transformēsies. Šajā koncertpogrammā viņi parādīsies kā sava veida multi-tasking supermeni – skatāmi no visām pusēm un lenķiem, redzami visā mūsdienu izpildītājmākslinieku daudzveidībā.

Izpildītājmākslinieks 21. gadsimtā. Kas tas ir – misionārs, izklaidētājs, gids, mentors, iedvesmotājs, jokdaris? Taisnības labad jāsaka – pa kripatai no katra. Vēsturiski tā loma bijusi dažāda – no komponista-izpildītāja līdz zvaigznei-elkam – kuru par tādu veidojusi gan pati mūzika, gan vēsture. Mūsdienās komponistu brīvā griba, aicinājums un vīzija ir devusi izpildītājmāksliniekiem izpausmes eklektikas, skanējuma karnevāla, skanošo ideju sablīvējuma un pārblīvējuma iespējas. Un ko izpildītājmākslinieks? Viņš ir šo procesu galvenais pārraidītājs, uztverot, saklausot, saprotot, mainoties, pārvēršoties, reformējot un rekonstruējot sevi, lai nodotu šo dažādību visumam.

Uz skatuves – nepieradinātais pašmāju pianists un profesors Juris Žvikovs un vieni no spožākajiem un progresīvākajiem Latvijas jaunās paaudzes situminstrumentālistiem Elvijs Endelis un Mikus Bāliņš. Vairāku starptautisku pianisma konkursu laureāts ar bagātīgu koncertu pieredzi visā pasaulē Žvikovs plaši pazīstams ar saviem neparastajiem skaņdarbu atskaņojumiem preparētām klavierēm (saspraužot naglas, uzgriežņus un dzēšgumijas starp stīgām, tās var padarīt par sitamo instrumentu), kā arī augsti novērtātajiem koncertiem un   meistarklasēm pasaules mūzikas augstskolās. Savukārt talantīgie sitaminstrumentālisti – Endelis un Bāliņš, kas abi marimbas spēlē sitaminstrumentālistu ansamblī “Perpetuum Ritmico”, nominēti Lielajai mūzikas balvai kategorijā “Gada koncerts”, kā arī ieguvuši augstas godalgas vairākos starptautiskos konkursos. Mūziķi regulāri sadarbojas ar nozīmīgākajiem Latvijas orķestriem. Elvijs Endelis ir Latvijas Nacionālās Operas un baleta orķestra mūziķis, Mikus Bāliņš – Latvijas Nacionālā Simfoniskā orķestra mūziķis.

Programmā izskanēs 20. un 21. gadsimta mūzikas trasformētāji: Stīvs Reihs (Steve Reich), Luiss Andrīsens (Louis Andriessen), Deivids Lengs (David Lang) un Džūlija Volfa (Julia Wolfe), grupa Radiohead, Fransuā Sarāns (Francois Sarhan), Morics Egerts (Moritz Eggert), Maike Nasa (Mayke Nas), Vikija Reja (Vicky Ray), Pjērs Jodlovskis (Pierre Jodlowski).

Video: https://youtu.be/P6r6Bi9uyDs  

Mākslinieki:

Juris Žvikovs, klavieres

Elvijs Endelis, marimba

Mikus Bāliņš, marimba

 Baibas Bartkevičas aicinājums uz LMF2020

Norises ilgums: aptuveni 1 stunda un 30 minūtes

Biļetes: sākot no 10,00 eiro.  Pasākumam tuvojoties, biļešu cena var tikt mainīta. 

Pasākums paredzēts pieaugušo auditorijai. Uz pasākumiem, kas paredzēti pieaugušo auditorijai, bērni līdz 5 gadu vecumam var netikt ielaisti.

Atlaides:

  • Skolēniem, studentiem, pasniedzējiem, pensionāriem – 25%
  • Personām ar I un II grupas invaliditāti, kā arī viņu pavadoņiem – 50%
  • Ģimenes biļetes 1 vai 2 pieaugušie + 2 bērni (vai vairāk) – 25% (pieejama tikai kasēs)

NB. Apmeklējot koncertu,  apmeklētājam ir jāuzrāda atlaidi apliecinošs dokuments.

Grupu biļetes:

  • 10-30 personas – 20%
  • 30 un vairāk personas -25%

Norises vieta: Lielā zāle

Organizē: Lielais dzintars

Atbalsta: Liepājas pašvaldība un Valsts kultūrkapitāla fonds



 
Nav gaidāmo pasākumu