Bēthovena klavierkoncerts un astotā simfonija

Piedalās: Frančesko Pjemontēzi (klavieres, Francesco Piemontesi), Orchestra della Svizzera italiana, diriģents Markuss Pošners (Markus Poschner)

Programma:

I daļa

Ludvigs van BĒTHOVENS (Ludwig van Beethoven, 1770-1827)
Trešais klavierkoncerts do minorā op. 37
I. Allegro con brio
II. Largo
III. Rondo. Allegro

II daļa

Ludvigs van BĒTHOVENS (Ludwig van Beethoven, 1770-1827)
Astotā simfonija Fa mažorā op. 93
I. Allegro vivace e con brio
II. Allegretto scherzando
III. Tempo di menuetto
IV. Allegro vivace

PAR MĀKSLINIEKIEM:

’Orchestra della Svizzera italiana’’ ir viens no trīspadsmit profesionālajiem orķestriem Šveicē. Orķestris dibināts 1935. gadā Lugano, un tas spēlējis lielu lomu visa reģiona mūzikas kultūras attīstīšanā. Pie orķestra diriģenta pults stāvējušas tādas izcilas personības kā Igors Stravinskis, Leopolds Stokovskis, Serdžiu Čelibidake, Lorins Māzels, galveno diriģentu vidū bijuši Mihaels Pļetņevs un Vladimirs Aškenazi. Kopš 2015. gada oreķstri vada Markuss Pošners. Kolektīvs sadarbojies ar tādiem komponistiem kā Pjetro Maskanji, Rihards Štrauss, Artūrs Onegērs, Pauls Hindemits, Lučiāno Berio, Kšištofs Pendereckis. Orķestris regulāri piedalās Lugano festivālā un pianisma leģendas Martas Argerihas festivālā. Kolektīva ieskaņojumi izdoti tādās prestižās ierakstu kompānijās kā ’’Chandos’’, ’’Hyperion’’, ’’EMI’’, ’’Deutche Gramophon’’.

FRANČESKO PJEMONTĒZI, pianists

Pianists Frančesko Pjemontēzi ir pasaulē atzīts klasicisma un agrīnā romantisma interprets, kuru īpaši slavē par Volfganga Amadeja Mocarta mūzikas izpildījumiem. Viņam izveidojusies cieša sadarbība ar diriģentiem seru Rodžeru Noringtonu, Deividu Afkhamu un Endrū Manci. Pianists uzstājies ar tādiem orķestriem kā Klīvlendas simfoniskais orķestris, Minhenes filharmoniķi, BBC simfoniskais orķestris, Losandželosas filharmoniskais orķestris un citiem. Frančesko Pjemontēzi ir arī aizrautīgs kamermūziķis, kura skatuves partneru vidū ir izcili mūziķi – Emersona stīgu kvartets, klarnetists Jērgs Vidmanis, čelllisti Gotjē Kapisons un Klemenss Hāgens, dziedātāja Angelika Kiršlāgere un citi. Šajā sezonā viņš uzstājas ar Šūberta mūzikas koncertu ciklu slavenajā Vigmora zālē Londonā.

MARKUSS POŠNERS, diriģents

Markuss Pošners dzimis Minhenē, kur arī studējis un sācis savas diriģenta gaitas. Viņš bijis asistents seram Rodžeram Noringtonam un Kolinam Deivisam. Kopš 2007. gada Pošners ir Brēmenes Universitātes goda profesors muzikoloģijas katedrā. Viņš diriģējis daudzus pasaules vadošos orķestrus – Drēzdenes Valsts kapelu, Minhenes filharmoniķus, Vīnes simfonisko orķestri, Berlīnes Radio simfonisko orķestri, Bambergas simfonisko orķestru Štutgartes Radio simfonisko orķestri, NKH simfonisko orķestri, Metropolitēna simfonisko orķestri Tokijā un citu. Kā viesdiriģents uzstājies Berlīnes Valsts operā, Cīrihes operā, Frankfurtes operā un Hamburgas Valsts operā. Kopš 2017. gada viņš arī ir Antona Bruknera orķestra Lincā galvenais diriģents.

    

Atbalsta Helsinn un Werner H. Spross-Stiftung

 
Nav gaidāmo pasākumu