KRISTĪNE BALANAS. J.S.BAHS. STRADIVĀRI VIJOLE

KRISTĪNE BALANAS. J.S. BAHS. STRADIVĀRI VIJOLE.

24. un 25. maijā kultūrtelpā Ola Foundation ar īpašu un neaizmirstamu koncertu viesosies izcilā vijolniece Kristīne Balanas, kuras meistarība, mākslinieciskais talants un jutekliskums guvis plašu atzinību, ierindojot viņu starp pasaules vadošajām vijolniecēm savā paaudzē.

Abi koncerti būs īpaši gan ar savu izvēlēto programmu, kurā skanēs visas izcilā vācu komponista Johana Sebastiāna Baha solo partitas un sonātes, gan ar instrumentu, kuru izmantos mūziķe - leģendāro Stradivāri vijoli.

J.S. Baha sonātes un partitas ir mūzikas vēsturē nepārspēti meistardarbi. Tām piemīt izcilas mūzikas dziļums un izteiksmība, vienlaikus tās pieprasa augstāko tehnisko meistarību no mūziķa. Daudzuprāt Baha partitu un sonāšu cikls ir viens no būtiskākajiem Eiropas klasikās mūzikas stūrakmeņiem, kas atstājis neizdzēšamus nospiedumus uz 20. gs. mūziku. Ir pamats teikt, ka viss solo vijoles repertuārs pēc Baha savā, kaut netiešā veidā atsaucas uz šiem vijolspēles šedevriem. 

Kristīne Balanas savās interpretācijās apliecina, ka Baha sonātes un partitas ar savu mūžlaicīgo modernitāti ir būtiskas un aktuālas mūslaiku klausītājiem. Viņas spēlē izgaismojas Baha vijoļdarbu garīgā dimensija, kas piemīt jekburai izcilai mūzikai.

Koncerts tiks atskaņots uz leģendārās Stradivāri vijoles. 

Antonio Stradivāri ir slavenākais vijolu meistars pasaulē. Viņš ir radījis ap 1000 vijoles - katru kā rūpīgi izstrādātu mākslas meistardarbu, ko novērtē mūzikas cienītāji visā pasaulē gadsimtu garumā. Viņa radītās vijoles nav pārspētas ne skanējuma izcilībā, ne skaistumā un to izgatavošanas meistarības precizitātē.  Viena no šīm slavenajām vijolēm no Stradivāri vijoļu saimes skanēs abos koncertos virtuozās vijoļnieces Kristīnes Balanas izpildījumā.

Programmā.

Pirmais vakars 24.maijs, koncerts divās daļās
Sonata No. 1 in G minor, BWV 1001.
Partita No. 3 in E major, BWV 1006.
Starpbrīdis 30 minūtes
Sonata No. 3 in C major, BWV 1005.

Otrais vakars 25.maijs, koncerts divās daļās
Sonata No. 2 in A minor, BWV 1003.
Partita No. 1 in B minor, BWV 1002.
Starpbrīdis 30 minūtes
Partita No. 2 in D minor, BWV 1004.

Viesi aicināti ierasties no plkst.18.15 uz glāzi sagaidīšanas vīna un aktuālo izstāžu apskati. Šobrīd skatāma Edītes Pauls- Vīgneres izstāde ‘’Vecums rotaļājas’’ un izstāde ‘’Līdzās ideālam’’, kurā piedalās 29 vadošie Latvijas laikmetīgie mākslinieki.

BIO

Vijolniece Kristīne BALANAS - viena no visstraujāk plaukstošajiem talantiem uz pasaules skatuvēm. Laikraksts The Times raksturojis viņu kā žilbinoši virtuozu mūziķi. Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāte kategorijā Gada jaunais mākslinieks, godalgota ar 3. vietu Starptautiskajā ARD mūzikas konkursā, saņēmusi Spānijas karalienes Sofijas Izcilības fonda Jaunā talanta balvu un Londonas Karaliskās Mūzikas akadēmijas Rektora balvu. “Nepieradināts, drosmīgs, aizraujošs sniegums” - tā Kristīnes spēli raksturo žurnāls The Strad

Muzicējusi pasaulslavenās koncertzālēs - Berlīnes filharmonijā, Londonas Sautbenkas centrā, Pērsela, Bārbikena, Ņujorkas Kārnegija zālēs un citviet pasaulē. Kā soliste uzstājusies ar Londonas Karalisko filharmonisko orķestri, Bavārijas Radio simfonisko orķestri, Berlīnes simfonisko orķestri, Parīzes kamerorķestri, Izraēlas Camerata Jerusalem, Markes Filharmonisko orķestri Itālijā, Sendai simfonisko orķestri Japānā, Cardiff Sinfonietta un daudziem citiem.

 

Ieteikt

Tuvākie pasākumi
KRISTĪNE BALANAS. J.S.BAHS. STRADIVĀRI VIJOLE

Rīga, Ola Foundation Mūzikas salons

piektdiena,
24. maijs, 19:00
KRISTĪNE BALANAS. J.S.BAHS. STRADIVĀRI VIJOLE

Rīga, Ola Foundation Mūzikas salons

  • 60€
  • 50€
Pirkt no 50€
KRISTĪNE BALANAS. J.S.BAHS. STRADIVĀRI VIJOLE

Rīga, Ola Foundation Mūzikas salons

sestdiena,
25. maijs, 19:00
KRISTĪNE BALANAS. J.S.BAHS. STRADIVĀRI VIJOLE

Rīga, Ola Foundation Mūzikas salons

  • 60€
  • 50€
Pirkt no 50€