LĀČPLĒSIS. GAISMAS UZVEDUMS LIKTEŅDĀRZĀ

Katrā seansā tikai 300 skatītāju!

Ieskats gaismas uzvedumā "Lāčplēsis"

No 2023. gada 10. līdz 19. novembrim Likteņdārzā (Daugavas krastā, Koknesē) skatāms Latvijas vadošo gaismas oriģinālizrāžu veidotāju – režisora Kārļa Anitena un gaismu mākslinieka Oskara Pauliņa jaunākais multimediālais lieluzvedums “Lāčplēsis”, kurā 17 epizodēs, sadarbojoties dabai ar gaismu, skaņu, mūziku, video un aktieru balsīm, tiks izstāstīts Andreja Pumpura tautas teikās balstītais eposs.

Valsts svētku laikā dienas tumšajās stundās ikviens aicināts uz multimediālo izrādi, kurā pastaigas formā, sadarbojoties dabai ar gaismu, skaņu, mūziku, video un aktiermākslu, 17 epizodēs tiks izdzīvots Andreja Pumpura varenais eposs. “Tautai visos laikos bija, ir un būs nepieciešams varonis. Taču varonim ir nepieciešama arī vienota un uzticama tauta – to šodiena ir parādījusi visai pasaulei. Lāčplēsis ir mūsu tautas gara koncentrēts gaismas stars. Pirms mūsdienās saucam pēc Lāčplēša, jāapzinās, cik katrā no mums ir viņa līdzgaitnieku gara spēka – cik manī ir Laimdotas, Kokneša, Spīdalas, Kangara, Kaupas, Staburadzes, Burtnieka, Lielvārža, Aizkraukļa, Pērkona, Raganas un cik viegli vai neiespējami mani ir uzpirkt svešzemju Diterihiem un bīskapiem. Ar režijas, gaismas, mūzikas un tehnoloģiju palīdzību katrs apmeklētājs izrādē nonāks līdzās Lāčplēsim, lai kopā ar viņu iepazītu varoņa līdzgaitniekus ceļā uz tautas brīvības ideāliem,” tā par eposa uzvedumu stāsta režisors Kārlis Anitens.

Uzveduma radošais kodols ir režisors Kārlis Anitens un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, kuri kopā realizējuši vairākas multimediālas izrādes, tostarp 2020. gada iespaidīgāko gaismas uzvedumu Latvijā "Teiksma par gaismas bruņinieku” un multimediālo izrādi “Lai šoziem pavasaris tuvu!” Mežotnes baznīcā un Rundāles pilī 2022. gada nogalē. “Lāčplēša” veidošanā mākslinieki savā komandā pulcējuši arī citus radošos spēkus. Aktieri Inga Misāne-Grasberga un Gundars Grasbergs ierunājuši eposa uzvedumam radītā eposa libreta tekstu. Izrādei nepieciešamās un īpašā tehnikā veidotās vokalīzes režisora veidotajā skaņu celiņā radījuši jaunie mūziķi Jānis Aizupietis un Signe Aizupiete. Video epizodes veidojis mākslinieks Toms Zeļģis. Projektu tehniski realizē kompānija “Full Stage” Armīna Jukša vadībā. Likteņdārza izraudzīšanās par iestudējuma norises vietu uzveduma autoriem šķiet pašsaprotama, jo šī vieta ir emocionāli piesātināta ar mūsu tautas brīvības pieredzi, turklāt daļa no Pumpura eposa arī norisinās Kokneses apkaimē. 

“Valsts svētku nedēļu Likteņdārzā sirsnīgi svinam kopā ar tuvējo novadu ļaudīm – dedzam sveces un atceramies mūsu senčus. Šogad vēlamies aizsākt jaunu tradīciju – gaismas svētkus. Režisora Kārļa Anitena un gaismu mākslinieka Oskara Pauliņa topošais gaismas uzvedums “Lāčplēsis” īpaši iederas Likteņdārzā, jo šī ir kultūrvēsturisko kopsakarību un ainaviskā daiļuma vieta. Te sastopas un krustojas daudzi Latvijas vēstures pavedieni un mīti. Izrāde būs grandioza gaismu cīņa starp labo un ļauno, kuras iznākumu, kad  “Lāčplēs’s beidzot bruņenieku gāza dziļā nolejā” (A. Pumpurs), skatītāji gaidīs ar aizturētu elpu,” pauž “Kokneses fonda” padomes priekšsēdētāja, Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete.

  Lai gan novembris ir drēgns un tumšs laiks, Likteņdārzā būs silti, jo emocionālo piedzīvojumu papildinās arī praktiskas iespējas sildīties pie ugunskuriem, pavakariņot un atpūsties siltajā Saieta namā. Apmeklētāju ērtībai un uzveduma netraucētai baudīšanai katrā seansā maksimālais apmeklētāju skaits Likteņdārzā būs 300 cilvēku. Andreja Pumpura eposa “Lāčplēsis” uzvedums Likteņdārzā ir režisora Kārļa Anitena un gaismu mākslinieka Oskara Pauliņa privāta iniciatīva. Uzveduma sagatavošanas kopējās izmaksas ir ap 350 tūkstoši eiro, tādējādi biļešu iepriekšpārdošana uz izrādēm uzsākta jau 2023. gada martā, lai no pārdotajām biļetēm iegūtu līdzekļus projekta realizācijai. Lai motivētu apmeklētājus biļetes iegādāties laikus, to cena pakāpeniski pieaugs. Uzveduma gatavošanas aizkulisēm var sekot līdzi Likteņdārza sociālajos tīklos Facebook un Instagram. 

APMEKLĒTĀJU IEVĒRĪBAI!

Skolēniem, studentiem, pensionāriem, Ukrainas kara bēgļiem un cilvēkiem ar I un II grupas invaliditāti pie ieejas kopā ar biļeti jāuzrāda pasākuma laikā derīgs attiecīgo statusu apliecinošs dokuments.

Pirmsskolas vecuma bērniem un politiski represētajām personām biļetes nav jāiegādājas. Politiski represētajām personām pie ieejas uzvedumā jāuzrāda attiecīga apliecība.

Likteņdārza autostāvvieta uzveduma laikā izmantojama bezmaksas.

Par biļešu iegādi grupām ar 10 un vairāk cilvēkiem lūgums rakstīt uz [email protected]

 

Gaismas uzveduma "Lāčplēsis" tapšanas dienasgrāmatas:

1. sērija

2. sērija

3. sērija

4. sērija

5. sērija

 
Nav gaidāmo pasākumu