SATIKT. Laikmetīgās dejas viesizrāžu programma HOROS Rīgas cirkā.

Rīgas Cirka Kupola zālē viesizrāžu programmas HOROS ietvaros 5. septembrī plkst. 18:00 un plkst. 20:30 atkārtoti tiks uzvesta apvienības IevaKrish dziedājumu un dejas izrāde “Satikt”. 

“Satikt” ir izrādes formā organizēti akustiski dziedājumi, ietveroša dejas horeogrāfija un kustīga skaņa. “Satikt” ir pētījums lietuviešu tradicionālo sutartiņu dziedājumu daudzbalsībā, kas izrādē apskatīti un izvērtēti kā netieša savstarpējā dialoga prakse. Vienlaikus skanošajā kā papildinošais tiek akcentēts nedaudz atšķirīgais. “Satikt” dejojumu, tā pat kā sutartiņu  dziedājumu, līdztekus izpildītās balsis, tiecas atšķirties viena no otras tik par 'toni'. “Satikt”, iespējams, ir mēģinājums satikt, uzsverot disonējošo.


Izrādē tiek nodrošināta piekļūstamība cilvēkiem ratiņkrēslos. “Satikt” dziedājumi kā koncerts kustībā ir piemērots cilvēkiem ar vājredzību un neredzību. 

Izrādē “Satikt” piedalās Dārta Drava un Ilze Amanda Zakrevska, kas izpilda sutartiņu dziedājumus lietuviešu valodā. Kopā ar dziedātājām norises telpā atrodas horeogrāfi, dejotāji, scenogrāfi un izrādes autori  - Ieva Gaurilčikaitė-Sants un Krišjānis Sants, jeb apvienība IevaKrish - kas izpilda izrādei specifiski radīto un no sutartiņu dziedājumiem atvasināto divbalsīgo dejas materiālu. Sutartiņu dziedājumus aranžējis, skaņas dizainu veidojis un klātienē skaņos Jēkabs Nīmanis. Darba dramaturģijai tapt palīdzēja Sandija Santa. Izrādes “Satikt” un programmas HOROS producente ir Anna Ulberte.

Izrāde tika veidota Valmieras Vasaras teātra festivālam un dažādās versijās uzvesta festivālos “Laiks dejot!”, “Sansusī” un HOROS viesizrāžu programmā Aizputē un Rīgā.

Dejas apmaiņas programma HOROS, kuras nosaukums ir aizgūts no grieķu vārdiem χορός  un  χώρος – deja un telpa, tika aizsākta 2022. gadā kā starptautisko un vietējo dejas mākslinieku rezidence, vienas dienas festivāls un dejas viesizrāžu programma Aizputē un Rīgā. Savā būtībā HOROS ir mirklīga, gaistoša un ceļojoša dejas māja, kas līdz novembrim periodiski iegulsies Rīgas Cirka jaunajā ēkā. 

Programmas HOROS mērķis ir veicināt laikmetīgās dejas un performanču mākslas attīstību, vietējā un starptautiskā profesionālā tīklojuma veidošanos un dejas viesizrāžu rīkošanu.

 

 
Nav gaidāmo pasākumu