“LAI ŠOZIEM PAVASARIS TUVU!” - gaismas un skaņas ceļojums

VIENA BIĻETE DIVIEM NOTIKUMIEM! DODIES UZ GADUMIJAS GAISMAS UN SKAŅU PASAKĀM ATJAUNOTAJĀ KULTŪRTELPĀ “MEŽOTNES BAZNĪCA” UN RUNDĀLES PILĪ!

VĒL TIKAI PIECAS DIENAS!

Ieskats uzvedumā: https://youtu.be/WtPd1naflIg

Rundāles pils un atjaunotā kultūrtelpa “Mežotnes baznīca”, režisors Kārlis Anitens un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš gadumijas cēlienā no 17. decembra līdz 8. janvārim piedāvā unikālu ziemas nakts ceļojumu Zemgalē “Lai šoziem pavasaris tuvu!”, kas vienā vakarā ietver divu notikumu apmeklējumu: gaismas un skaņas izrādi atjaunotajā kultūrtelpā “Mežotnes baznīca” un lustru, ēnu un meditatīvas mūzikas saspēli greznajās Rundāles pils zālēs. Celtnes viena no otras atrodas četru kilometru attālumā.

“Lai šoziem pavasaris tuvu!” ir vienots gaismas un skaņu uzvedums divos cēlienos divās norises vietās vienā vakarā. Šajā izrādē nav aktieru, nav teksta, bet ir kaut kas cits ļoti būtisks - šajā uzvedumā galvenais varonis ir pats apmeklētājs. Ar gaismas, skaņu, mūzikas, apkārtējās vides saspēli stāsts tiek pasniegts apmeklētājam visapkārt, viņu ieceļot šī stāsta centrā un ļaujot piedzīvot pavasara atnākšanu ne tikai dabā, bet arī savā apziņā.

Tieši no šāda skatpunkta iestudējumu veidojis idejas autors un režisors Kārlis Anitens: “Ko es šoziem gribu? Es gribu, lai šoziem pavasaris tuvu! Nav tā, ka man nepatīk sals un sniegs. Man patīk ziema, bet es vēlos, lai šajā cilvēcei sarežģītajā ziemā būtu emocionāla sajūta, ka pavasaris ir tuvumā. Es gribu ticēt, ka cilvēces pavasaris ir tepat aiz kalna - lai pārtrauktu stindzinošās kara šausmas; lai atlaistu trakās krīžu važas; lai iedotu gaismu, kur virzīties tālāk. Ir būtiski nostiprināt šo ticību emocionālam cilvēces pavasarim. Mūsu uzveduma iedvesmas avots un centrālā ass ir latviešu dzejnieces Annas Brodeles dzejolis “Egles zieds”, kurā egle ir tā, kas pirmā sajūt, ka pavasaris tuvu, un tāpēc tā ziemsvētkos košas ugunis dedz. Mums vajag šo egles gaismu iedegt arī sevī, novilkt taisni caur dabas pavasari uz cilvēces pavasari. Ģeometrijā ir aksioma, kas teic, ka caur diviem punktiem var novilkt tikai vienu taisni, tāpēc uzvedums vienlaikus notiek divās atšķirīgās vietās. Tā ir mūsu aksioma par pavasara taisni. 

Septembrī atklātās un savu pavasari gaidošās kultūrtelpas “Mežotnes baznīca” cēliens ir gaismas, skaņu un akustisku atbalsu izrāde par paralēli starp Brodeles egles ziedu un cilvēka sirdsbalsi. Savukārt uzveduma Rundāles pils cēliens veidots kā pastaiga pa pils zālēm, vērojot greznās lustras, kuras darbībā ir redzējis vien retais. Lustru gaisma, uzvedumam radītu ēnu spēles uz pavasarīgajiem zāles rotājumiem, meditatīva mūzika, kurā klasiskās Ziemassvētku melodijas savijas kopā ar meditācijas skaņdarbiem un pavasara skaņām, ļaus atskārst, ka pavasaris ir tepat blakus. Katra apmeklētāja ziņā paliek intuitīva vai praktiska izvēle, kuru no pavasara taisnes cēlieniem apmeklēt pirmo, jo iestudējums baudāms abos virzienos un biļete nosaka tikai konkrētu sākumlaiku uzvedumam kultūrtelpā "Mežotnes baznīca". 

Kārlis Anitens un Oskars Pauliņš gaismas un skaņas uzvedumu veidošanā sadarbojušies vairākkārt un lielākoties projektos ārpus galvaspilsētas. 2020. gada vasarā abi kopā radījuši vienu no Latvijas vērienīgākajiem gaismas un skaņas uzvedumiem “Teiksma par gaismas bruņinieku” Smiltenē, 2022. gada pavasarī Mālpilī veidojuši aktierim Valentīnam Skulmem veltītu uzvedumu, strādājuši kopā arī koncertuzvedumu un izrāžu veidošanā. Katrs individuāli veidojuši neskaitāmus pasākumus, uzvedumus un izrādes. Kārlis Anitens ir viens no Latvijā zināmākajiem pasākumu režisoriem, bet Oskars Pauliņš ir pieprasītākais gaismu mākslinieks Latvijas teātros.

Biļetes cena EUR 20.00. 

Pirmsskolas vecuma bērniem biļetes nav jāiegādājas.

Biļete uzveduma apmeklējumam kultūrtelpā “Mežotnes baznīca” un Rundāles pilī  nopērkama Biļešu paradīzes kasēs un bilesuparadize.lv.

Uz biļetes norādīts uzveduma seansa sākumlaiks kultūrtelpā “Mežotnes baznīca”. Iegādātā biļete ieejai Rundāles pils uzvedumā derīga konkrētajā dienā starp plkst. 16.30 un 20.30, izņemot 22., 24., 31. decembri. Biļetes cenā iekļauts arī kultūrtelpas “Mežotnes baznīca” torņa ekspozīcijas apmeklējums. 

Iegādātā biļete jāuzrāda gan pie ieejas kultūrtelpā “Mežotnes baznīca”, gan pie ieejas Rundāles pilī.

Seansa ilgums kultūrtelpā “Mežotnes baznīca” 20 minūtes. Apmeklējuma ilgums kultūrtelpas “Mežotnes baznīca” tornī neierobežots laikposmā no 15.30 līdz 22.00. Apmeklējuma ilgums uzvedumam Rundāles pilī neierobežots laikposmā no 16.30 līdz 21.00.

Rundāles pilī uzveduma laikā darbosies kafejnīca, izņemot 25. decembri un 1. janvāri.

 

 

Anna Brodele

“Egles zieds”

Slaidajā eglē pie mežmalas pašas

Pusnaktī pēkšņi iemetas vējš –

Sašūpo zarus un sagriežas gaisā

Sniega vizuļos ātrs un spējš.

Zvaigznes zemei nāk tuvāk un tuvāk,

Sidraba dzirkstelēs klajumi zib.

Liekas, šai Jaungada naktī tie visi

Mirdzošā pasakā pārvērsties grib.

Egle jau nojauš, ka pavasars tuvu,

Kaut arī ledus vēl pasauli sedz, -

Tāpēc tā šonakti zaļajos zaros

Priecīgas svētku ugunis dedz.

Egle ir pirmā, kam pavasars atnāks,-

Tad, kad vēl ezers būs stingumā siets

Slaidajā galotnē klajumiem pāri

Uzplauks sarkans un ugunīgs zieds.

 
Nav gaidāmo pasākumu