Arturs Ņikuļins / SOLO / Ukrainas neatkarības dienas klavierkoncerts

Arturs Ņikuļins / SOLO / Ukrainas neatkarības dienai veltīts klavierkoncerts (divās daļās)

Koncerta atbalstītāji:  
Rīgas Anglikāņu Svētā Pestītāja baznīca, Vīgneru Ernesta institūts

Populārais Ukrainas pianists Arturs Ņikuļins (Артур Никулин), viens no spilgtākajiem vārdiem mūsdienu ukraiņu mūzikā, par savām pagaidu mājām kopš šī gada pavasara sauc Latviju. Viņš ir absolvējis Ļvivas Nacionālo Mūzikas akadēmiju, kur mācījies izcilā pianista, Ukrainas tautas mākslinieka, profesora Jožefa Ermina klasē, ieguvis maģistra grādu Briseles Karaliskajā konservatorijā profesora Eliana Reijesa klasē. Piedalījies dažādu starptautiski atzītu pianistu meistarklasēs (N.Štarkmans, B.Gētzke, T.Dusso, M.Markovs, M.Petuhovs, M.Krušeļņicka, A.Ļubimovs).

Latvijā nedalītu publikas atzinību guvis piedaloties vairākos koncertos, uzstājoties gan solo, gan kopā ar kamerorķestri "Kijivas solisti" un citiem populāriem māksliniekiem. Plašāku publicitāti un atpazīstamību Latvijā guvis ar dalību vairākās Latvijas Radio 3 (klasika) pārraidēs un intervijām presē. Augustā sākumā Latvijas Radio fondos ieskaņojis Valentīna Silvestrova klavieru miniatūras.

Tieši Arturs Ņikuļins ar savu daiļradi ir licis daudziem saprast, ka klasiskā mūzika nav tāla un nesaprotama. Bet gan vienmēr aktuāla māksla, saderīga ar jaunību un mūsdienīgumu.

Arturs nedala pasaules klasiķus elkos un nemīlamos. "Šobrīd ir tādi laiki - mūziķim, kurš vēlas iegūt veiksmīgu karjeru, ir jāspēj izpildīt absolūti jebkādu mūziku. Tāpēc es esmu „visēdājs”, mīlu atskaņot pilnīgi visus - no sendienu autoriem līdz pat mūsdienu komponistiem,” savās pārdomās dalās slavenais ukraiņu pianists.

Arturs Ņikuļins savā iespaidīgajā mūziķa karjerā plūcis laurus Pirmajā starptautiskajā jauno pianistu konkursā Enshedē (Nīderlande), Dņepropetrovskas (Ukraina) starptautiskajā Šopēna pianistu konkursā, Borisa Ļatošinska vārdā nodēvētajā Laikmetīgās klaviermūzikas starptautiskajā konkursā Parīzē (Francija), kā arī ieguvis Grand Prix Bādenes-Virtenbergas (Vācija) konkursā Musical Fireworks. Ar panākumiem piedalījies dažādos festivālos Ukrainā, Krievijā, Polijā, Šveicē, tostarp Valentīna Silvestrova vārdā nosauktajā festivālā Bāzelē. Cieši sadarbojies ar tādiem mūsdienu skaņražiem kā L. Dičko, D. Česnakovs, J. Šerbakovs, N. Barki un V. Silvestrovs, pirmatskaņojot viņu opusus klavierēm vai kameransamblim.

Ukrainas neatkarības dienai veltītajā koncertā klausītāji Artura Ņikuļina izpildījumā dzirdēs populārākos ukraiņu komponistu V. Silvestrova, D. Česnakova,  V.Kosenko un V.Barvinska skaņdarbus.


Par mākslinieku:

https://www.diena.lv/raksts/sestdiena/sestdienas-salons/uz-protesta-nots-14279603

 

Mūzika:

https://youtu.be/x4GFCdXnMh0

https://youtu.be/HvbUmStvBx8

https://youtu.be/VnLvHR1nx8c

https://klasika.lsm.lv/lv/raksts/tieshraides/ukrainas-nacionala-kamerorkestra-kijivas-solisti-koncerts-lielaj.a159228/

 
Nav gaidāmo pasākumu