Adventa koncerts. VELTĪJUMS HAMMOND ĒRĢELĒM

PIEDALĀS:

Atis ANDERSONS (Hammond ērģeles), Kārlis VANAGS (saksofons), Andris BUIĶIS (sitaminstrumenti), Beāte ZVIEDRE (balss), vokālā grupa PUTNI, Kristīne ADAMAITE (ērģeles)

PROGRAMMĀ:

J. S. Baha un G. F. Hendeļa opusi džeza aranžijās un Ata Andersona oriģinālmūzika

PAR KONCERTU:

Kā katru gadu, vokālā grupa PUTNI gatavo Ziemassvētku programmu, kas veltīta kādai īpašai tēmai. Šoreiz tas ir stāsts par Latvijā tapušām “Hammond” ērģelēm, kuru vārds ir nozīmīgs zīmols mūziķu pasaulē, jo īpaši džeza un rokmūzikas vidē. 1937. gadā Valsts Elektrotehniskā fabrika iegādājās licenci un uzsāka šo ērģeļu ražošanu Latvijā – ir saglabājies arī instruments, ko Liepājas Lutera baznīcai dāvinājis tālaika valsts vadītājs Kārlis Ulmanis un kuram pašlaik nepieciešama restaurācija.

Liepājas “Hammond” ērģeļu atjaunošanas atbalstam notiks 2 koncerti:
* sestdien, 4. decembrī, plkst. 16.00 Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā;
* svētdien, 5. decembrī, plkst. 16.00 00 Liepājas Lutera baznīcā.

Ieeja koncertos BEZ MAKSAS, ar personificētu ielūgumu un sadarbspējīgu vakcinācijas vai Covid-19 pārslimošanas sertifikātu, uzrādot personu apliecinošo dokumentu. Ielūgumi pieejami Biļešu Paradīzes kasēs.

Ērģeļu atjaunošanu ikkatrs var atbalstīt arī finansiāli, gūstot iespēju piedalīties nacionālā kultūras mantojuma saglabāšanā.

KONTS ZIEDOJUMIEM:
Liepājas Lutera baznīcas Hammond ērģeļu remontam
Kultūras biedrība SPEKTRS
Fr. Brīvzemnieka iela 31 – 2, Liepāja
Reģ. Nr. 40008050207
HABA LV22
LV24HABA0551009477455

HAMMOND ĒRĢEĻU STĀSTS:

“Hammond” ērģeļu vārds ir nozīmīgs zīmols mūziķu pasaulē, jo īpaši džeza un rokmūzikas vidē. Pirmās “Hammond” ērģeles tika radītas 1934. gadā ASV kā lētāka alternatīva tradicionālajām stabuļu ērģelēm. Ļoti drīz par tām uzzināja arī Latvijā. 1937. gadā Valsts Elektrotehniskā fabrika (VEF) no Lorensa Hamonda iegādājās licenci un uzsāka šo ērģeļu ražošanu tepat pie mums, izmantojot pašmāju koksni apdarei un unikālu mākslinieka konstruktora Ādolfa Irbītes dizainu.

Lai arī Latvijā, līdzīgi kā Amerikā, 30. gados risinājās diskusijas par to, vai ar elektrību radītās skaņas pilnvērtīgi aizstāj stabuļu ērģeļu skanējumu, “Hammond” ērģeles kļuva ļoti pieprasītas. Dažu gadu laikā VEF ērģeles iegādājās draudzes Liepājas garnizona baznīcā, Madlienā, Vecmuižā un citur. Diemžēl daudzās vietās iecerēto ērģeļu uzstādīšanu izjauca Otrais pasaules karš. Liepājas Lutera baznīcai “Hammond” ērģeles dāvināja Latvijas valsts vadītājs Kārlis Ulmanis, kurš to iegādei ziedoja 10 000 latu. Instrumentu uzstādīja 1937., bet iesvētīja 1938. gadā.

Kopumā līdz mūsdienām saglabājušies trīs VEFā ražotie instrumenti. Fakts, ka arī mūsu valstī reiz ražots šis kulta instruments, izraisījis lielu rezonansi un interesi Latvijas mūziķu aprindās. Tieši tādēļ virtuozais džeza pianists, “Hammond” ērģelnieks un jauno džeza mūziķu skolotājs Atis Andersons kopā ar projekta producenti Antru Dreģi ir uzsākuši darbu pie vēsturiskā VEF instrumenta atjaunošanas. Restaurāciju apņēmies veikt meistars no Nīderlandes.

https://bit.ly/hammond-stasts

KONCERTUS ORGANIZĒ:

Kultūras biedrība SPEKTRS
Tel. 29159283

PROJEKTU ATBALSTA:

Valsts Kultūrkapitāla fonds, Liepājas Kultūras pārvalde, Kurzemes plānošanas reģions un Rīgas dome. Koncerta ieraksts veidots ERAF projekta “Kultūras mantojuma satura digitalizācija. 2. kārta” ietvaros ar VKKF programmas KULTŪRELPA atbalstu, drīzumā skatāms Kultūras mantojuma satura portālā ​diva.lv.

 
Nav gaidāmo pasākumu