Operete - biogrāfisks stāsts. Trīs zvaigznes Zigfrīds

PIRMĀ 21. gadsimta latviešu oriģināloperete, 
PIRMAIS latviešu operetes inscenējums filmā, 

Iestudējums ticis izvirzīts LSM gada balvas kultūrā «Kilograms kultūras 2021» kategorijā «Pārsteigums».

Operete-biogrāfisks stāsts Trīs zvaigznes. Zigfrīds, komponists Platons Buravickis, libreta un dzejas autors Juris Hiršs, ir Operetes teātra veltījums Latvijai valsts simtgadē. 

Operete Trīs zvaigznes. Zigfrīds ir ekranizēta kā biogrāfiska filma, kas stāsta par pirmo Latvijas Ārlietu ministru, diplomātu Zigfrīdu Anna Meierovicu (1887–1925). Viņš bija viens no visspilgtākajiem, tautā mīlētiem politiķiem, kurš panāca Latvijas valsts izveidošanu 1918. gadā de facto un 1921. gadā de jure

Operetes sižeta pamatā patiesi vēsturiski notikumi laikā no 1917. gada, kad Zigfrīds Anna Meierovics bija Bēgļu komitejas biedrs Maskavā, līdz pat traģiskam negadījuma, kas pāragri aizrauj no dzīves izcilo personību, starptautiski respektētu Latvijas diplomātu.

Platona Buravicka radītā, iedvesmojošā mūzika solistiem, dejotājiem un simfoniskajam orķestrim, šajā darbā pārsteidz ar absolūti svaigu, līdz šim viņa daiļradē nebijušu liriku, brīnišķīgi gaišu, klasiski romantisku muzikālo audumu, kurā žanriski saplūst operete, mūzikls, reps, mūsdienu dejas ritmika. 

Iestudējuma greznajā vizuālizācijā Lauteres muižas kompleksā un mākslinieciskajos motīvos inscenējuma māksliniece Sandra Srēle izmantojusi arī Anša Cīruļa, Vilhelma Purvīša u.c. latviešu mākslinieku darbu citātus. 

"Stāsta vadmotīvs – Meierovica “Sapņu istaba” – tā ir viņa ideju kalve, kur no sapņa par Latvijas brīvvalsti – domām un stāstījuma par diplomāta dzīves gaitām, veidojas viņa diplomāta portretējums. Jura Hirša teksts un dzeja ataino Meierovica dzīvi, gatavību upurēt personisko Latvijas nākotnes vārdā. Hiršs ir spējis savienot valstsvīra portretu ar mīlestības caurvītas cilvēka dzīves portretējumu. Mēs atdodam parādu šim dižajam vīram, kura vārds tika noklusēts padomju laikā, bērni Ruta un Helmuts piedzīvoja Sibīrijas necilvēcības, bet Gunāram un Annai bija jāpiedzīvo trimdas smagums. Latvija, ko cēla Zigfrīds, piedzīvoja daudz pārestības, un tikai tautas patriotisms ir spējis mūsu trīs svētās zvaigznes noturēt mirdzošas un lūgšana “Dievs, svētī Latviju” arī šodien skan ar brīvu elpu!” Dace Micāne-Zālīte, režisore, inscenētāja, montāžas režisore. "Tas veidots kā laikmetīgu mākslas valodu starpdisciplināra sintēze mūzikā, kino, horeogrāfijā un vizuālājā mākslā. Ir radīts pirmais šī gadsimta latviešu operetes žanra oriģināliestudējums Latvijā, videoversijā, ar mūsdienīgu interpretāciju savienojot laikmeta notikumus pirms simts gadiem Latvijā un pasaulē."

„Meierovics ir kā simbols, kā karogs, kā himna. Varbūt piemineklis neticamā iespējamībai? Viņa idejas - par Baltijas valstu savienību, par Latvijas valsti un tās lomu uz šīs planētas.  Mēs esam Latvijas valsts pilsoņi, un ar šo iestudējumu stāstām par mūsu valsts veidotājiem.’’ Juris Hiršs, libreta un dzejas autors

Dr. hist. Jānis Šiliņš:  „Z.A. Meierovics, kurš bija viens no Latvijas valsts dibinātājiem un viens no sava laika spilgtākajiem neatkarības izcīnīšanas simboliem, neapšaubāmi būtu pelnījis sevišķu uzmanību. Uzvaras diplomātiskajās cīņās valsts dibināšanas laikā bija ne mazāk svarīgas kā uzvaras kaujas laukā. Ne velti Z.A. Meierovicu pēc atgriešanās brīvajā Latvijā sagaidīja kā varoni. Turklāt viņš bija visai neordināra personība, cilvēks ar milzu darba spējām, lielisku paškontroli, neapstrīdamu patriotismu, “dabas dotu” diplomāta talantu. Latvijai ir jāgodina savi varoņi!”

Zigfrīds Anna Meierovics – Valters Gleške (tenors)
Kristīne Bakmane –Sonora Vaice (soprāns)
Anna Meierovics – Jolanta Strikaite (soprāns)
Ģenerālis Pilsudskis – Aivars Krancmanis (basbaritons)
Jānis Čakste – Andris Daņiļenko (baritons)
Vilis Plute Olavs – Andris Kipļuks (tenors)
u.c.

Dejotāji: Egija Abaroviča (Kristīnes Bakmanes dvēsele), Reinis Rešetins (Z.A.Meierovica dvēsele) u.c. dejotāji ataino filmas varoņu dvēseles. 

Operetes teātra simfoniskais orķestris

Idejas autore Agija Ozoliņa-Kozlovska
Režisore Dace Micāne-Zālīte
Muzikālais vadītājs, diriģents Valdis Butāns
Horeogrāfe Lilija Lipora 
Māksliniece-inscenētāja Sandra Strēle
Kostīmu māksliniece  Odetta Birmane
Scenogrāfijas realizācijas vadītājs Rolands Strelčs 
Filmēja EDART TV komanda 
Skaņa ierakstīta Rīgas skaņu ierakstu studijā, audio skaņas inženieris Andris Ūze

Komponists Platons Buravickis, 
Libreta un dzejas autors Juris Hiršs
Latvijas Operetes fonda pasūtījums – veltījums Latvijai. 
Producents Operetes teātris, mākslinieciskā vadītāja Agija Ozoliņa-Kozlovska

Filmas garums: 2 stundas, 7 minūtes
Pasaules pirmizrāde 10.12.2021. 

Filmas video rullītis-tīzeris: https://www.youtube.com/watch?v=7741F_AUYlE&t=2s

Vairāk informācijas: https://www.operetesfonds.lv/repertuars.html

 
Nav gaidāmo pasākumu