LMF. MŪŽĪBAS RITUĀLI. LATVIJAS RADIO KORIS

Unikālu un līdz šim Latvijā nedzirdētu mākslas notikumu “Liepājas Mākslas forumā” piedāvās pasaulē atzītais Latvijas Radio koris un franču diriģents Rolāns Erabedjāns, aicinot uz libāniešu izcelsmes franču skaņraža Zada Multaka skaņās tverto ēģiptiešu atvadu rituālu, kas tapis pēc “Mirušo grāmatas”.

Latvijas Radio kora profesionālā meistarība, skaņveides kultūra un performances dziļums ir labi zināmas vērtības gan Latvijas, gan pasaules kormūzikas arēnā. Šis kolektīvs ir unikāla profesionālu dziedātāju apvienība, kas saviem klausītājiem piedāvā nepieredzēti plašu repertuāru — no senās mūzikas līdz vissarežģītākajām mūsdienu komponistu partitūrām, kurās katrs dziedātājs kļūst par individuālu instrumentu — ar savu personīgu pienesumu kora unikālajam tembrālajam apvienojumam.

Libānā dzimušais mākslinieks un komponists Zads Multaka nāk no arābu teātra pasaules. Jau visai agrā jaunībā viņš pārcēlies uz Parīzi, kur studējis Rietumeiropas kompozīcijas pamatus. Taču savā daiļradē no rietumnieciskā saglabājis vien struktūru, kompozīcijas saturu piepildot ar austrumu pasaulei tuviem tēliem un elementiem. Apjomīgo oratoriju sešpadsmit balsīm un elektronikai iedvesmojusi ēģiptiešu “Mirušo grāmata”, kas tiek uzskatīta par mūsu civilizācijas senāko rakstīto vārdu. Senie ēģiptieši ticējuši, ka paralēli viņu pasaulei eksistē vēl kāda cita – dievu pasaule, un dievi ir pārāki par cilvēkiem. Savukārt cilvēka zemes dzīve ir vien daļa no mūžīgā ceļojuma, kas turpinās aizsaules dzīvē – bezrūpīgā priekā un pārticībā. Misticisma piesātinātajā oratorijā Zads Multaka izgaismojis senās Ēģiptes dievu Izīdas un Ozīrisa kultā balstīto atvadu rituālu, kas slavinot dabas pastāvīgo atjaunošanos un nāvi, paver izeju jaunai dzīvei – cikliskai un mūžīgai mīlestībai. Tamdēļ nāve ir dvēseles ceļojuma beigas tikai tad, ja pati dvēsele laikā neatrod “izeju uz dienu”.

Apjomīgo opusu pasūtinājis un pirmatskaņojis franču a cappella ansamblis Musicatreize un tā diriģents Rolāns Erabedjāns, kurš šoreiz ceļojumā uz Ozīrisa un Izīdas valstību dosies kopā ar Latvijas Radio kora solistu grupu.

Bet ceļojumu aizsāks ungāra Ģērģa Ligeti 1966. gadā radītais,  kosmiski vibrējošas atmosfēras cauraustais Lux aeterna – Mūžīgu gaismu dodi mums, Kungs, kam pamatā Romas Katoļu baznīcas sakrālās vārsmas un Ligeti meistarīgi izvītā 16 balsu mikropolifonija.

Plkst. 18.00 koncertzāles 2. stāva galerijā aicinām uz muzikologa Dāvja Enģeļa vadītu pirmskoncerta sarunu.

Programmā:

Ģērgs Ligeti Lux Aeterna (1966)

Zads Multaka Khenkhenou (2018)


INFORMĀCIJA APMEKLĒTĀJIEM:

Apmeklējot pasākumu, pie ieejas lūgsim uzrādīt covid-19 sertifikātu, kas apstiprina personas vakcināciju pret covid-19 vai minētās infekcijas pārslimošanu. Tāpat lūgsim uzrādīt arī personu apliecinošu dokumentu un pasākuma ieejas biļeti. Pasākuma laikā sejas aizsargmaskas nav jālieto.

 

Biļetes: no 10,00 eiro. Pasāumam tuvojoties, biļešu cena var tikt mainīta.

!!! Uz pasākumu tiek tirgotas nenumurētas sēdvietas parterā. Ierodoties varēsiet izvēlēties kādu no brīvajām nenumurētajām sēdvietām. Šīs vietas nav iespējams rezervēt.

Norises vieta: Lielā zāle, koncertzāle “Lielais dzintars”

Norises ilgums: 1 stunda 30 minūtes

Organizē: Lielais dzintars

Atbalsta: Liepājas pašvaldība un Valsts Kultūrkapitāla fonds

 
Nav gaidāmo pasākumu