Laikmetīga kameropera TAGADNE (Time Present)

Vizuālās mākslas, teātra un mūzikas sintēze ekskluzīvās divās izrādēs laikmetīgajā kameroperā “Tagadne (Time Present)” kultūrtelpā “Hanzas Perons”.

Tikai 14. un 15. augustā divas ekskluzīvas izrādes piedzīvos jaundarbs – laikmetīga kameropera “Tagadne (Time Present)”, ko radījuši vizuālie mākslinieki Krista un Reinis Dzudzilo kopā ar komponistu Kristu Auznieku, un tas apliecina visu iesaistīto un starptautiski atzīto mākslinieku ticību vizuālās mākslas un mūzikas augstvērtīgai saplūšanai.

Iestudējums “Tagadne (Time Present)” veidots četrās ainās, mērojot ceļu no klusuma līdz operas dzimšanai. Jaunā darba centrā ir doma par laiku un tā vienlaicīgumu, par laika izplešanos uz abām pusēm, ietiecoties vienlīdzdziļi nākotnē un pagātnē. Par visa vienotību un cilvēku kā mūžīgo ceļinieku, kurš meklē apskaidrību, ietverot gaidīšanu kā nozīmīgu ceļa sastāvdaļu.

Laikmetīgā opera radusies Krista Auznieka Lielo mūzikas balvu ieguvušās kompozīcijas “Uguns un Roze” ietekmē. Arī minētā kompozīcija kļuvusi par daļu no “Tagadne (Time Present)”, taču jaunā iestudējuma kulminācija ir Auznieka jaundarbs “Ir Viens”, kuru pirmatskaņo kamerorķestris “Sinfonietta Rīga” diriģenta Normunda Šnē vadībā kopā ar solistu, kontratenoru Jāni Šipkēvicu, kurš zināms arī kā grupas “Instrumenti” dalībnieks.
Dzudzilo pāra un Krista Auznieka kopdarbs top sadarbībā ar kustību mākslinieci Elīnu Gediņu un performatoriem – Rūdolfu Gediņu un Ģirtu Bisenieku, kā arī gaismu mākslinieku Oskaru Pauliņu un video operatoru Tomu Zeļģi.

Krists Auznieks ir viens no nozīmīgākajiem un pasaulē atzītākajiem latviešu jaunajiem komponistiem, kurš saņēmis daudzus starptautiskus apbalvojumus un jaundarbu pasūtījumus. Auznieka kvintets “Piano” laikrakstā “The New York Times” savulaik pasludināts par vienu no nedēļas labākajiem klasiskās mūzikas mirkļiem. Viņa mūzika atskaņota uz ievērojamām pasaules skatuvēm – Kenedija centrā Vašingtonā, Volta Disneja koncertzālē Losandželosā, Dānijas Karaliskajā teātrī Kopenhāgenā, Amsterdamas “Muziekgebouw” un Linkolna centrā Ņujorkā.

Šī gada Purvīša balvas finālisti Krista un Reinis Dzudzilo ir radošs tandēms, kas aktīvi darbojas vizuālajā mākslā, teātrī un operā. Par savu darbību abi saņēmuši gan starptautisku, gan lokālu atzinību. 2017. gada Starptautiskajam Jaunā teātra festivālam “Homo Novus” Dzudzilo izveidoja savu vizuālā un muzikālā teātra debijas izrādi “Patētiskā. Par redzamo valodu”, bet 2020. gadā radīja koncertu-performanci “Viens” Ventspils koncertzālē “Latvija”, saņemot vairākas atzinības, tajā skaitā nomināciju Lielajai mūzikas balvai par radošu, drosmīgu un inovatīvu māksliniecisko darbību.

Jaundarbs tapis ar Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “Muzikālā teātra žanra attīstīšana” un Vitas Libertes dibinātā fonda “VV Foundation” atbalstu.

Jauniestudējums “Tagadne (Time Present)” top laikmetīgu skatuves mākslas notikumu sērijas “Pārmija” ietvaros sadarbībā ar kultūrvietu “Hanzas Perons” un Rīgā būs vērojama tikai divas dienas – 14. un 15. augustā plkst. 19.00.
Biļetes nopērkamas bilesuparadize.lv.

Jaundarbs tapis ar Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “Muzikālā teātra žanra attīstīšana” un Vitas Libertes dibinātā fonda “VV Foundation” atbalstu. Organizatori  - nodibinājums "Tuvplāns", SIA "Sponsorking".

Laikmetīgā kameropera “Tagadne (Time Present)” notiks angļu valodā ar subtitriem latviešu valodā.

 
Nav gaidāmo pasākumu