Rudītes Ruško piemiņas koncerts / Ceriņu dārza melodijas

Š. g. 2. maijā plkst. 14.00 Rankas muižas bibliotēkā izskanēs operdziedātājas Rudītes Ruško piemiņai veltīts klasiskās mūzikas koncerts “Ceriņu dārza melodijas”. Pagājušā gada pavasarī Rankas muižā tika iestādīts ceriņu dārzs un izskanēja pirmais opermūzikas koncerts − veltījums operdziedātājai, vokālajai pedagoģei un koncertu producentei Rudītei Ruško, kura 2018. gada nogalē negaidīti devās mūžībā. Šogad šī tradīcija tiek turpināta.
Koncertā piedalīsies soprāns Anta Jankovska, mecosoprāns Irma Pavāre, baritons Nauris Indzeris un pianiste Helēna Kundrāta.
Koncertā skanēs operu, operešu un mūziklu fragmenti no pasaules klasikas zelta fonda, kā arī operdziedātājas Rudītes Ruško iemīļotākie skaņdarbi.
Ieejas biļete: 20€. Biļetes iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs vai Rankas muižā koncerta dienā, iepriekš rezervējot pa telefonu +37129435542.

Operdziedātāja Rudīte Ruško vokālo mākslu apguva Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. No 1992. gada līdz 2000. gadam viņa bija Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) soliste. Dziedātājas nozīmīgākās lomas LNOB izrādēs bija Karmena un Mikaēla (Karmena), Esmeralda (Parīzes Dievmātes katedrāle), Ilze (Pazudušais dēls), Suzanna (Figaro kāzas), Pamina (Burvju flauta), Mizete (Bohēma), Amnerisa (Aīda) u.c.
1993. gadā Rudīte Ruško saņēma Lielo mūzikas balvu kā Henrija Pērsela operas uzveduma “Didona un Enejs” radošās grupas dalībniece.
No 2000. gada Ruško kā brīvmāksliniece koncertē Nīderlandē, Beļģijā, Lielbritānijā, Igaunijā, Itālijā, Vatikānā, Austrijā, Vācijā, Krievijā un citās valstīs.
Ruško 2004. gadā izveidoja privātu koncertorganizāciju un rīkoja daudzus dažāda mēroga muzikālos notikumus, savu radošo potenciālu veltot klasiskās opermūzikas un operetes žanra popularizēšanai. Ruško bija ilggadēja skatītāju iemīļotā “Ceriņu dārza” (Dobele) koncerta producente un dalībniece un darbojās arī kā vokālā pedagoģe.
Soprāns Anta Jankovska aizsākusi savas skatuves gaitas kā profesionāla balerīna uz LNOB skatuves. Vēlāk izskolojusies vispirms Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolā un pēc tam Arrigo Boito Parmas konservatorijā Itālijā par jaunu daudzsološu operdziedātāju. Studiju laikā Anta papildinājusi savu vokālo tehniku vairākās starptautiskās meistarklasēs pie Rainas Kabaivanskas, Mirellas Freni, Annas Tomovas Sintovas, Helēnas Lazarskas, Lelas Kuberli, Margrētas Honigas, Mariellas Devias u.c. No 2014 gada Anta ir Latvijas Operetes teātra vadošā viessoliste. Viņas repertuārā ir titullomas pasauslavenajās operetēs “Jautrā atraitne” un “Čardaša karaliene” kā arī Madlēnas de Foblā loma operetē “Balle Savojā”. Hannas Glavarī lomu Anta ir dziedājusi arī Lukas, Pizas un Livorno operteātros Itālijā. Antas profesionālā debija uz operas skatuves notika 2014 gadā Alfredo Kazellas operā “Sieviete čūska” Festival della Valle d'Itria opermūzikas fetivalā Itālijas dienvidos Martina Franka pilsētā, pasaulslavenā diriģenta Fabio Luizi vadībā. Pēdējo gadu laikā Anta ir bijusi trīs prestižu itāļu operakadēmiju audzēkne No 2013/2014 gadam tā bija Rudolfo Čeleti belkanto akadēmija Martinā Frankā, 2015 gadā Pučīni operfestivāla akadēmija Torre del Lago un 2016 gadā LTL operas studija Lukā.
Mecosoprāns Irma Pavāre apguvusi vokālo mākslu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā pie profesores Anitas Garančas. Debitējusi Latvijas Nacionālajā operā 2008. gadā Trešās dāmas lomā operā “Burvju flauta”. 2011. gadā LNO atveidojusi Olgas lomu operas “Jevgeņijs Oņegins” jauniestudējumā. Šobrīd dziedātāja regulāri piedalās starptautiskās meistarklasēs, kur strādājusi Monserratas Kabaljē, Margaritas Honigas, Džojas Mammenas un Irinas Gavrilovici vadībā. Irmas Pavāres repertuārā ir arī Kerubīno operā “Figaro kāzas”, Ģertrūde Leo Bleha operā “Aizzīmogots”, Fidalma Domeniko Čimarozas “Slepenās laulības” un Bepe Pjetro Maskaņi operā “Draugs Fricis”. Irma Pavāre atveidojusi arī Cerības lomu Klaudio Monteverdi operā “Orfejs” Latvijas Mūzikas akadēmijā starptautiska baroka mūzikas projekta ietvaros. Šobrīd repertuārs papildināts ar Karmenas lomu Žorža Bizē operā “Karmena”, Ļubašas lomu Nikolaja Rimska–Korsakova “Cara līgava” un Izabellas lomu Džoakino Rosīni “Itāliete Alžīrā”. Sniedz valodas kouča konsultācijas dažādos vokālās mākslas projektos.
Baritons Nauris Indzeris muzikālo izglītību guvis Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas koledža un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā asoc. prof. Bruno Egles klasē. Zināšanas papildinājis meistarklasēs Austrijā un Itālijā kā arī šeit Latvijā pie pedagoģes Margaritas Gruzdevas. Piedalījies starptautiskos konkursos Vācijā, Austrijā, Itālijā u.c. Regulāri piedalās Starptautiskajos Siguldas opermūzikas svētkos, Ogres mūzikas svētkos, Operetes festivālā Ikšķilē. Bijis solists Rīgas Muzikālajā teātrī, Latvijas Nacionālajā operā, Klaipēdas muzikālajā teātrī. Pašlaik Latvijas Operetes teātra vadošais solists.

Pianiste un koncertmeistare Helēna Kundrāta dzimusi Rīgā 1977.gadā. Klavierspēli apguvusi pie I.Glūdiņas, U.Sunepa, V.Janča, J.Kalnciema, J.Matuļa vispirms Emīla Dārziņa mūzikas visdusskolā un pēc tam Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijā. No 1989.gada līdz 2016 gadam papildinājās pie leģendāras pianistes Jautrītes Putniņas. Aktīvi piedalās Latvijas un ārvalstu koncertdzīvē gan solo programmās, gan dažādos kamersastāvos, Strādā par koncertmeistari Latvijas Operetes fondā, Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolā, Rīgas 6. vidusskolā kā arī dažādos profesionālos mūzikas kolektīvos.

 
Nav gaidāmo pasākumu