Echo Collective. Johansons. 12 sarunas ar Tilo Haincmanu

Vienīgajā koncertā Baltijas valstīs prominentais stīgu kvartets “Echo Collective” izpildīs islandiešu komponista Johana Johansona (Jóhann Gunnar Jóhannsson) darbu “12 sarunas ar Tilo Haincmanu”.

Plašāks klausītāju loks “Echo Collective” iepazinis, pateicoties mūziķu sadarbībai ar duetu “A Winged Victory For The Sullen” – mūziķiem Adamu Vilciju (Adam Wiltzie) un Dastinu Oheloranu (Dustin O`Halloran), kas izpaudās kā kopīgas ierakstu sesijas, pasaules turnejas, darbs pie muzikālā pavadījuma Veina Makgregora (Wayne MacGregor) deju kompānijas izrādes un visbeidzot uzstāšanās Karaliskajā Alberta zālē Londonā festivāla “BBC Proms” ietvaros.

Pirms vairākiem gadiem “Echo Collective” ceļi krustojās ar pazīstamo,  pāragri mūžībā aizgājušo islandiešu skaņradi Johanu Johansonu. Kolektīvs, kas Briseles koncertzāles “Ancienne Belgique” mākslinieciskās vadības aicināts bija kļuvis par rezidējošo ansambli un strādājis pie grupas “Radiohead” albuma “Amnesiac” pārlikuma kamersastāvam, kā arī ierakstījis jaunu muzikālo pavadījumu grupas “Erasure” mūzikai, tika uzaicināts piedalīties Johana Johansona opusa “12 sarunas ar Tilo Haincmanu” atskaņojumā un vēlāk arī ierakstā.

Šī intriģējošā darba tapšanu, kas uzskatāma par vairāku nejaušu notikumu un savstarpēju pazīšanos virkni, 2012. gadā, iniciējis britu filantrops Ričards Tomass (Richard Thomas). Ričards Tomass, kuru jau ilgstoši nodarbināja doma: “Vai radošais process mūzikas kompozīcijā radikāli atšķiras no tā, kam pakļauts mākslinieks, radot vizuālu darbu?”, vēlējās pasūtināt darbu, kas radies šķīstā mākslinieka un komponista sadarbībā, tik vien kā vienam iespaidojoties no otra darbiem. Lai īstenotu ieceri, filantrops uzrunāja vācu gleznotāju Tilo Haincmanu (Thilo Heinzmann), uzdodot jautājumu, ar kuru no mūziķiem viņš būtu gatavs sadarboties. Atbilde ilgi nebija jāgaida. Johans Johansons! Islandietis, ar kuru Tilo, savukārt, bija iepazīstinājuši britu mūziķi Nīls Tenants (Neil Tennant) un Kriss Lovs (Chris Lowe) jeb “Pet Shop Boys”.

“Savā ziņā, jā, darbs ir komponista un mākslinieka sadarbība, taču tas noteikti ir arī kas vairāk. Šis skaņdarbs nav ne mūzika, ne glezna. Tā ir saruna, komunikācija,” par kopīgi radīto, savā ziņā sociālkritisko un politisko norišu (“Brexit” tuvošanās) motivēto darbu izteicies idejas autors Ričards Tomass. “Man Eiropas Savienības pamatu pamats ir kulturālā vienotība. Labākais veids, kā to paust, ir to darīt.”

Rezultātā tapis emocionāli un mākslinieciski ietilpīgs darbs, ko kopradījuši Dānijā dzīvojošs islandiešu komponists, vācu gleznotājs, britu “katalizators” un Beļģijā mītošs dažādu tautību mūziķu ansamblis. Darbā, ko komponists pats nodēvējis par “sarunas pāri robežām, lai svinētu un meklētu kopīgus ideālus”, saklausāmas atsauces uz teju visu klasiskās mūzikas vēsturi. “12 sarunās ar Tilo Haincmanu” ieskanas psalmiem raksturīgas melodijas, atbalsis no viduslaiku mūzikas, baroka kanons čella izpildījumā, Filipa Glāsa (Philip Glass) repetitīvie “grūdieni”, valsis un pat akustiskas norādes uz Johansona vēl vienu sirdslietu – elektronisko deju mūziku.

“12 sarunas ar Tilo Haincmanu” ne brīdi nav bijis iecerēts kā gadījums, kā darbs vienreizējam atskaņojumam. Stīgu kvarteta 12 daļas ir ceļojums, kurā katrs klausītājs dodas pa savu taku. “Katrs uz to reaģē citādi. Man šī mūzika ir atgādinājums par draudzību ar Johanu, un es tajā saklausu miera un līdzsvara meklējumus,” teic idejas autors Ričards Tomass.

To, ka skaņdarbs nav tikai “gadījums”, apliecina koncerti “Savoy Teatteri” Helsinkos, Elbas filharmonijā Hamburgā un citviet, kā arī izdevniecības “Deutsche Grammophon” izdotais ieraksts.

 
Nav gaidāmo pasākumu