Tālivaldim Ķeniņam 100 / Valsts Akadēmiskā kora LATVIJA solo koncerts

Tālivaldim Ķeniņam 100 / Valsts Akadēmiskā kora “Latvija” solo koncerts

2019. gada 5. oktobrī plkst. 19.00 Sv. Jāņa baznīcā, Rīgā

Atzīmējot nozīmīgā Kanādas latviešu komponista Tālivalda Ķeniņa simtgadi, Valsts Akadēmiskais koris “Latvija” un tā galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais 5. oktobrī atskaņos komponista mūzikai veltītu koncertprogrammu Sv. Jāņa baznīcā, Rīgā.  Koncertā skanēs mūzika jauktajam korim un dažādiem solistiem – Korāļu kantāte par J. S. Baha tēmām jauktajam korim, soprānam, mežragam, trompetei un ērģelēm, kantāte “Kurzemes kareivim” mecosoprānam, baritonam, jauktajam korim un ērģelēm, kā arī vairākas dziesmas jauktajam korim a cappella

Piedalās:

Valsts Akadēmiskais koris “Latvija”

Diriģents Māris Sirmais

Ilze Reine, ērģeles

Ilze Grēvele-Skaraine, soprāns

Sniedze Kaņepe, mecosoprāns

Eduards Vācietis, baritons

Jānis Porietis, trompete

Kārlis Rērihs, mežrags

"Mana dzīve orientējusies divās atšķirīgās vidēs. Vienai nāk līdzi dzimtās zemes piederība, neatkarīgās Latvijas lepnuma nozīme un jēga. Otrai — garīgais briedums, kas izveidojies vispasaules garīgā pulsa kultūrā un garā. Abas vienādi svarīgas un noteikušas manas dzīves nozīmi un tās virzienu. Divas pasaules: abas krāšņas, abas bagātas."

/Tālivaldis Ķeniņš/

Tālivaldis Ķeniņš bija Kanādas latviešu komponists, kura daiļrade tiek raksturota ar tādiem apzīmējumiem kā “laikmetīgais romantisms”, “konservatīvais modernisms”, tiek minēts krievu un franču mūzikas iespaids, kā arī akcentēta viņa spēja izmantot tradicionālās formas un meistarīgi lietot kontrapunktu. Tālivalda Ķeniņa mūzika guvusi lielu ievērību, tā atskaņota daudzos festivālos un koncertos, īpaši Kanādā. Komponists ir Latvijas Republikas Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris, JVLMA Goda profesors, Toronto universitātes profesora Emeritus titula īpašnieks. Par mūža ieguldījumu 2005. gadā saņēmis Lielo mūzikas balvu.

Komponists pirmās mūzikas iemaņas apguva pie Lūcijas Garūtas un Augusta Dombrovska. Nākamais skološanās etaps Ķeniņa dzīvē bija mācības Francijā, vispirms Rivjērā, tad Grenobles Šampoljona licejā, kuru spējīgais jaunietis absolvēja ar bakalaura grādu un uzslavām par izcilību. Pēc Ķeniņa atgriešanās Rīgā, viņš turpināja studijas konservatorijā pie pasniedzēja Ādolfa Ābeles. Ar to viņa izglītošanās ceļš nebeidzās – 1945. gadā pēc vairākiem Vācijā pavadītiem mēnešiem Tālivaldis Ķeniņš iestājās Parīzes konservatorijā, kuras laikā viņš satika nozīmīgu viņa skolotāju Olivjē Mesiānu. 1951. gadā komponists kopā ar sievu izlēma pārcelties uz Kanādu, kur nodzīvoja visu savu turpmāko mūžu un tika cildināts par savu aktīvo mūzikas dzīvi Toronto, kā arī citās Kanādas pilsētās.

 

 
Nav gaidāmo pasākumu