pianista LIKĀ DEBARGA solokoncerts. Rīga Jūrmala mūzikas festivāls.


Svētdien, 1. septembrī, plkst. 17.00 Dzintaru koncertzālē (Mazā zāle)
Pianista Likā Debarga solokoncerts
 
Mūzikas pasaule pianistu Likā Debargu atklāja pēc uzstāšanās 15. starptautiskajā Pētera Čaikovska konkursā Maskavā 2015. gadā. „Debargs ir prātus mulsinošs muzikālā potenciāla gadījums. Viņa talants ir īsts; viņa mācības – noslēpumainas. Viņa māksla – nereti pārsteidzoši skaista. Kopš Ivo Pogoreliča 1980. gadā nav bijis pianista, kurš izpelnītos vairāk uzmanības tādēļ, ka neuzvarēja konkursā,” rezumēja kritiķi (KQED). Un piebilda: „Spēks, trauslums, kontrole, iztēle, gaume – viņam piemīt tas viss.”(„Le Point”). Latvijā L. Debargs muzicējis vairākkārt un ir mūsu publikas iemīļots solists.
 
Koncerta programmā:
 
Domeniko SKARLATI Sonātes:
K6 Famažorā
K438 faminorā
K404 Lamažorā
K405 Lamažorā
K206 Mimažorā
K531 Mimažorā
K447 fadiezminorā
K27 siminorā
K14 Solmažorā
K253 Mibemolmažorā
K115 dominorā
 
Franču pianista Likā Debarga (1990) ceļš mūzikā nav tas tipiskākais. Mācīties klavierspēli viņš uzsāka vienpadsmit gadu vecumā, bet drīz vien pievērsās literatūrai un ar bakalaura grādu mākslās pabeidza Parīzes Didro 7. universitāti. Tomēr pusaudža gados Debargs pats uz savu roku bija izpētījis arī lielāko daļu klaviermūzikas repertuāra (paralēli vairāk uzmanības tomēr veltīdams rokam un džezam).
 
Apgūt klavierspēli profesionālā līmenī Likā Debargs sāka vien divdesmit gadu vecumā. Izšķiroša loma viņa dzīvē bija 2011. gadā satiktajai klavierskolotājai Renai Šereševskai un iespējai iestāties Korto Mūzikas skolā Parīzē. Ar koncertpianista diplomu un Korto scpeciālbalvu viņš to absolvēja 2016. gadā, vēl gadu pēc tam turpinādams tur mācīties pie Renas Šerševskas aspirantūrā.
 
Tūlīt pēc Čaikovska konkursa Likā Debargs tika aicināts pasaules ievērojamākajās koncertzālēs spēlēt gan solokoncertus, gan uzstāties ar vadošajiem orķestriem – Pētera Čaikovska koncertzālē Maskavā, Pēterburgas filharmonijā un Marijas teātra koncertzālē, Parīzes Elizejas lauku teātrī, Gavo zālē un filharmonijā, Milānas, Londonas, Amsterdamas, Minhenes, Berlīnes, Stokholmas, Ņujorkas koncertzālēs un citur.
 
Debargs ir sadarbojas ar pasaules klases diriģentiem Valēriju Gergijevu, Mihailu Pļetņovu, Vladimiru Jurovski, Andreju Boreiko, Vladimiru Fedosejevu. Kamermūziku pianists spēlējis arī ansambļos ar Gidonu Krēmeru, Žanīni Jansenu un Martinu Frostu.
 
Likā Debargs ir uzstājies arī kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un diriģentu Andri Pogu Rokdanteronas festivālā Francijā un ar orķestri “Kremerata Baltica” – gan Latvijā, gan Āzijas koncerttūrē. Pianists vairākkārt sniedzis solokoncertus Rīgā, Cēsīs un Valmierā. Iepazīstinot ar viņu latviešu publiku, Inese Lūsiņa rakstīja: “Atrast skaņās patiesību un nemelot sev atskaņojuma laikā – šīs šoreiz nav tikai skaistas frāzes. Šādi skan fenomenāli apdāvinātā dabasbērna, franču pianista Likā Debarga radošais kredo.”

No 19. jūlija līdz 1. septembrim Rīgā un Jūrmalā viesosies vadošie pasaules simfoniskie orķestri un diriģenti, būs iespēja klausīties simfoniskās, kamermūzikas un solokoncertus, kā arī iepazīt akadēmiskās mūzikas izpildītājmākslas zvaigznes un jaunos talantus. RJMF2019 mākslinieciskās koncepcijas autori ir Verbjē mūzikas festivāla dibinātājs un vadītājs Martins Engstrēms un producents Migels Estebans. RJMF2019 rīko fonds “Rīgas Jūrmalas mūzikas festivāls”, kura darbības mērķis ir veidot klasiskās mūzikas notikumus, kas popularizē Latviju pasaulē kā nozīmīgu klasiskās mūzikas tūrisma galamērķi Ziemeļeiropā.
 
Vairāk: www.riga-jurmala.com 
 
Nav gaidāmo pasākumu