KONTRABASS UN KAMERMŪZIKA

Kontrabasa spēle lielākoties tiek asociēta ar pavadošo lomu orķestrī vai kameransamblī, taču tas, ne mazāk kā citi stīgu instrumenti, spēj pārliecināt ar savām solo iespējām. Pēdējo gadu tendences kontrabasa spēles attīstībā Eiropā rāda, cik strauji aug kontrabasistu virtuozitāte un solo koncertdarbība kļūst aizvien populārāka. Sekojot šīm tendencēm, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra kontrabasu grupas koncertmeistars Oskars Bokanovs un pianists Rihards Plešanovs koncertprogrammā “Kontrabass un kamermūzika” vēlas iepazīstināt klausītājus ar Latvijā maz atskaņoto kontrabasa repertuāru.

Koncertā skanēs skaņdarbi no baroka līdz 21. gadsimtam, kā arī latviešu komponistu mūzika. Koncerta pirmā daļa būs apcerīgās noskaņās ar J.S. Baha, O. Mesiāna un P. Vaska skaņdarbiem, bet otrajā daļā skanēs romantisku jūtu pilnā Cēzara Franka sonāte.

Oskars Bokanovs (kontrabass) ir Latvijas Nacionālā Simfoniskā orķestra (LNSO) kontrabasu grupas koncertmeistars. Mūziķa gaitas sācis kā čellists Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā. Kontrabasa spēli sācis pie Eināra Upatnieka, vēlāk iestājies Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijā pie doc. Sergeja Brīnuma, kur studiju laikā piešķirta Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas un Swedbank Gada Balva jaunajam mūziķim, kā arī beidzis maģistratūru Čehijā, Brno, pie prof. Miloslava Jelineka. Oskars ir vairāku starptautisku kontrabasistu konkursu Brno (Čehija), Blatnā (Čehija) uzvarētājs un Holicē (Čehija), Vroclavā (Polija) laureāts, bijis arī kamerorķestra Kremerata Baltica un Latvijas Nacionālās operas un baleta orķestra mūziķis. Spēlējis solo ar kamerorķestri Sinfonia Concertante un Latvijas Mūzikas akadēmijas simfonisko orķestri. Ar kamerorķestri Kremerata Baltica ir bijusi iespēja orķestra sastāvā kopā muzicēt ar Gidonu Krēmeru, Martu Argerihu, Mišu Maiski, Mario Brunello u.c. Pašlaik arī grupas Arcandela kontrabasists.

Rihards Plešanovs (klavieres) ir ieguvis maģistra grādu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā pie prof. S. Osokina. Stažējies Pētera Čaikovska Maskavas Valsts konservatorijā prof. M. Voskresenska klasē. Bakalaura studiju laikā mācījies arī Hannoveres Mūzikas un teātra augstskolā pie prof. E. Stīna-Nokleberga. Piedalījies meistarklasēs pie D. Baškirova, D. Joffes, I. Iljas u.c. Pēc uzvaras starptautiskājā jauno mūziķu konkursā Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale -III Edizione 2009 Milānā, sniedzis solokoncertus Parīzē, Milānā, Romā, Neapolē, Porto, Viļņā u.c. JVLMA un Swedbank Gada balvasieguvējs (2010), mecenāta O. Zīversa balva ieguvējs (2012). Uzvarējis JVLMA konkursā Labākais studentu kameransamblis un P. Vaska jauno komponistu konkursā (2012), atskaņojot Lindas Leimanes skaņdarbu. Uzstājies solo ar JVLMA simfonisko orķestri, kamerorķestri Sinfonietta Riga, Kremerata Baltica, Latvijas Nacionālo  simfonisko orķestri, Vidzemes kamerorķestri u.c. 2015. gadā uzstājies kopā ar Latvijas Radio kori, Svētā Jāņa koncertzālē Londonā, atskaņojot multimediālu programmu Keidžs un laiks. Vairākkārt sadarbojies ar Latvijā pazīstamiem dziedātājiem. Kā kamermūziķis uzstājies Kremerata Baltica festivālā Siguldā un Šūbertiādē Ungurmuižā. Kā solists ar JVLMA simfonisko orķestri atskaņojis Džordža Gēršvina Rapsody in Blue un Sergeja Rahmaņinova Otro un Trešo klavierkoncertu. Vairākkārt sadarbojies Latvijas radio kori. Pašlaik klavieru kvarteta Quadra un  grupas  Arcandela pianists.

Oskars Bokanovs un Rihards Plešanovs savu kopīgo radošo darbību uzsāka 2018. gada sākumā un līdz šim snieguši koncertus Čehijā.

 
Nav gaidāmo pasākumu