SKRODERDIENAS SILMAČOS 115. gadadienas izrāde - Ondo.lv brīvdabas ielīgošana

Ar īpašu iestudējumu šogad svinēsim Blaumaņa lugas “Skroderdienas Silmačos” pirmizrādes 115 gadu jubileju.

Apvienojoties izcilam aktieru ansamblim no teju visiem profesionālajiem Latvijas teātriem, tiks vareni svinēta Blaumaņa lugas “SKRODERDIENAS SILMAČOS” pirmizrādes 115 gadu jubileja. Tautā tik mīlētās lugas iestudējums, 16. jūnijā viesosies Rīgā - Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā – vietā, kur tā tik dabīgi iederas, kur dzīvo Blaumaņa laiku gars un dabas miers, kā arī 23.jūnijā Līgo svinētājus pulcēs leģendārajā "Silmaču" vietā - DRUVIENAS ESTRĀDĒ! Vēl īpašo lugu varēs redzēt Rēzeknē, Latgales vēstmiecībā "Gors", kā arī brīvdabas estrādēs Saldū, Alūksnē un Smiltenē.

 Antonija - ELĪNA VĀNE,  Aleksis - EDGARS PUJĀTS, Elīna - IEVA PUĶE, Dūdars - ĢIRTS ĶESTERIS, Pindacīša - REGĪNA DEVĪTE, Pindaks - GINTS GRĀVELIS vai ANDREJS VOLMĀRS, Joske - IMANTS STRADS, Zāra - DĀRTA DANEVIČA, Ābrams - ZIGURDS NEIMANIS, Bebene - INTA TIROLE, Tomuļmāte - INESE RAMUTE, Rūdis - KĀRLIS NEIMANIS, Ieviņa - IEVA SUTUGOVA, Kārlēns - NIKOLAJS PUZIKOVS. Piedalās deju kolektīvs - "AUDA"

*SENIORIEM -  biļetes pieejamas ar 10% atlaidi pērkot iepriekšpārdošanā biļešu paradīzes sistēmā.

** Biļetes būs iespējams iegādāties arī pirms pasākuma norises vietās. Uz vietas pirktajām biļetēm netiek piemērotas atlaides.

*** Bērniem līdz skolas vecumam ieeja pasākumā bez maksas neaizņemot atsevišķu sēdvietu.

**** Interesenti, kas vēlas pieteikties savu produktu tirdzniecībai pasākuma ietvaros, var sazināties ar tirdzniecības koordinatoru: e-pasts - [email protected], vai zvanot - 29764272 (Linda)

„SKRODERDIENAS SILMAČOS” – Rūdolfa Blaumaņa populārākajai lugai šogad tiek atzīmēta pirmizrādes jubileja. Kopš pirmo reizi tā tika iestudēta uz Rīgas Latviešu biedrības nama skatuves, pagājuši jau 115 gadi. Par godu šiem būtiskajiem svētkiem šovasar Līgo laikā būs iespēja apmeklēt īpašu lugas iestudējumu.


Mīlestības līkločus, palaidnības un amizantus brīžus no Silmaču sētas dzīves izspēlēs izcilu aktieru ansamblis no teju visiem profesionālajiem Latvijas teātriem. Sižetu iedzīvinās Valmieras, Dailes, Liepājas un Nacionālā teātra aktieri. Kā arī mūziķi, kas iejutīsies jaunākās paaudzes tēlos. Par tradīcijas ievērošanu, lugas iestudējumu un Ābrama lomas izspēli, rūpēsies vecmeistars Zigurds Neimanis.


Laiks iet, bet vērtības paliek! Arī „Skroderdienu” stāsts nenoveco un kļuvis par neatņemamu svētku sastāvdaļu, ko baudīt kopā ar ģimeni. Lugas sižets reti kuram ir svešs, tā pievilcība un spēks balstās Blaumaņa kā autora spējā caur vieglu formu paust latviešu nacionālās identitātes īpatnības, raksturus un pasaules uztveri.

Silmaču saimi atveidos:
 Antonija - Elīna Vāne
, Aleksis - Edgars Pujāts, 
Dūdars - Ģirts Ķesteris
, Elīna - Ieva Puķe, 
Pindacīša - Regīna Devīte, 
Pindaks - Gints Grāvelis
  vai Andrejs Volmārs, Joske - Imants Strads
, Zāra - Dārta Daneviča, 
Ābrams - Zigurds Neimanis, 
Tomuļmāte - Inese Ramute
, Bebene - Inta Tirole
, Rūdis - Kārlis Neimanis, 
Ieviņa - Ieva Sutugova, 
Kārlēns - Nikolajs Puzikovs. 

Izrādi ar latviešu tautu dejām bagātinās tautu deju kolektīvs „AUDA”.  Par Līgo svētku gaisotni palīdzēs rūpēties arī vietējie amatierkolektīvi, kas priecēs gan ar dejām, gan dziesmām.


Teātra kritiķe Zane Radzobe pagājušajā vasarā portālā “Satori.lv” rakstīja: “”Skroderdienas Silmačos” bija Blaumaņa trešā komēdija. To pirmo reizi uzveda 1902. gadā, un kritika to burtiski iznīcināja. Visslavenākais piemērs, protams, ir Jānis Asars, kurš recenzijā lugu ne tikai nosauc par sapelējušām drupačām (salīdzinot ar Blaumaņa iepriekšējiem darbiem), kas piemērotas tikai krogiem, bet arī pareģo, ka “Skroderdienas” ir Blaumaņa kapu zvans, kas vēsta – viņš neko būtisku vairs nespētu uzrakstīt, pat ja pūlētos. (..) Pēc neveiksmīgās “Skroderdienu” pasaules pirmizrādes Blaumanis pat jutās spiests aizstāvēt sevi publiski, presē skaidrojot, ka viņa mērķis ir bijis radīt vieglu izklaidējošu gabalu, neko vairāk, bet publiku šis arguments neaizkustināja. Īstenībā lugas statuss mainījās no tās neatkarīgu apstākļu dēļ – pēc tam, kad 1908. gadā Blaumanis Somijā plašākai publikai negaidīti mira, sekojošie piemiņas pasākumi viņu ātri padarīja (protams, pelnīti!) par klasiķi. Bet klasiķiem, kā zināms, nozīmīgi ir arī viņu maznozīmīgie darbi.” (Zane Radzobe. “Skroderdienas Silmačos” – izklaide, ideoloģija un rituāls”. Satori.lv; 2016.gada 22.jūnijs)


Tiesa, iznīcinošās kritikas šai izrādei nekaitēja – kā liecina Eduarda Smiļģa Teātra muzejā pieejamie materiāli, sākot ar 1908.gadu, “Skroderdienas Silmačos” iestudētas regulāri: 30.gados Liepājas, Jelgavas un Dailes teātrī, sākot ar 1955.gadu – Andreja Upīša Akadēmiskajā drāmas (tagad – Latvijas Nacionālajā teātrī), Krievu Drāmas teātrī, Ruses (Bulgārija) teātrī, Jaunatnes teātrī (divreiz) un pat Jaunajā Rīgas teātrī… Un arī kritika kļuva labvēlīgāka: pašos padomju “ziedu laikos” – 1955.gadā – Jurijs Jurovskis laikrakstā “Sovetskaja kuļtura” (Padomju kultūra – krievu val.) raksta: “Rūdolfa Blaumaņa komēdija dramaturģiskās kompozīcijas ziņā ir spīdoša. Te nav neviena “ieroča”, kas īstajā laikā neizšautu. Ak, kā dažiem latviešu mūsdienu dramaturgiem vajadzētu šādā meistarībā pamācīties.” Savukārt leģendārā aktrise Berta Rūmniece, kura aktrises gaida uzsāka Rīgas Latviešu teātrī, ilgus gadus “Skroderdienās Silmačos” spēlēja tieši Pindacīšu, un 1941.gadā kādā intervijā atzina, ka šī loma viņai “iegājusi asinīs”: “Labi atceros lugas autoru Blaumani, kas pastāvīgi bija jautrs un smaidīgs, kādēļ arī viņa lugām piemīt jautrs, priecīgs saturs,” aktrise atceras.



*Biļetes uz izrādi var iegādāties “Biļešu Paradīzes” kasēs un internetā.
 Brīvdabas estrādēs arī pirms pasākuma tā norises vietā. Izrādes veidotāji atgādina, ka ierobežotā vietu skaita dēļ biļetes vajadzētu iegādāties laikus, neatliekot uz pēdējo brīdi!

**Tuvojoties pasākumiem, biļešu cenas var mainīties.
***Senioriem biļetes ar 10 % atlaidi.

 
Nav gaidāmo pasākumu