Veltījums Frankam

10.decembrī Rīgas Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā  notiks ērģelnieces Jeļenas Privalovas solokoncerts, kas veltīts izcilā komponista Sezāra Franka dzimšanas 200.gadadienai.
Jeļena Privalova šī gada jūlijā piedalījās Sv. Klotildes bazilikas galvenā ērģelnieka Olivjē Penēna (Olivier Penin) meistarklasēs. Tieši šajā baznīcā kalpoja Sezārs Franks. Visus viņa darbus, kas norādīti programmā, Jeļena izpildīja uz tām pašām ērģelēm, kurām Franks komponēja un, uz kurām viņš pats spēlēja vairāk nekā 30 gadus. Tagad iedvesmu, ko sniedza  šis apbrīnojamais instruments un burvīgā katedrāle, ērģelniece vēlas nodot Rīgas publikai.
Tieši 10.decembrī pasaule atzīmēs Sezāra Franka dzimšanas 200.gadadienu. Šī neparasti gaišā cilvēka ceļš bija grūtību pilns, taču uzticība savam izvēlētajam ceļam padarīja viņu par vienu no XIX gadsimta franču mūzikas galvenajām personām.
Nomainot virtuoza pianista karjeru pret pieticīgu baznīcas ērģelnieka amatu, viņš drīz vien kļuva par ērģeļu būvētāja Aristīda Kavaijē-Kolla tuvāko līdzgaitnieku, jauna veida ērģeļu  un jauna spēles stila sludinātāju, bet viņa ērģeļu improvizācijas Sv. Klotildes baznīcā pulcēja labākos Parīzes un visas Eiropas cilvēkus.
Arī kompozīcijā Franks vienmēr palika uzticīgs sev, balansējot starp franču un vācu skolām, starp tradīcijām un inovācijām. Tas viņam maksāja gadiem ilgu noraidījumu; slava Frankam - komponistam atnāca tikai pēdējos gados. Starp vēlīniem šedevriem ir Trīs korāļi  ērģelēm solo, kas šodien rotā ērģelnieku repertuāru visā pasaulē. Šī ir satriecoša skaistuma, mēroga un harmonijas mūzika, kas atklāj visas romantisko ērģeļu krāsas. Jeļena Privalova programmā iekļāvusi vienu no slavenākajiem un poētiskākajiem Franka darbiem - Prelūdiju, fūgu un variāciju si minorā.


Programma:
Sezārs Franks
Korālis #1 mi mažorā
Cantabile
Korālis #2 si minorā
Prelūdija, fūga un variācija si minorā  
Korālis #3 la minorā

 
Nav gaidāmo pasākumu