…zem Mirabo tilta klusi Sēna tek | Kamermūzikas koncerts

Kamermūzikas koncerts “...zem Mirabo tilta klusi Sēna tek”

Spēlē Ilona Meija /flauta/, Ēriks Kiršfelds /čells/ un Herta Hansena /klavieres/.

Stāstnieks Ernests Valts Circenis.

Programmā 

G. Pjernē Sonata de Camera flautai, čellam un klavierēm 

A. Onegērs Sonāte čellam un klavierēm 

P. Sankāns Sonatīne flautai un klavierēm 

E. Gūsens Piecas brīvdienu impresijas

25. oktorbī plkst. 18.00 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē izskanēs franču mūzikas kultūras iedvesmots kamermūzikas koncerts “Zem Mirabo tilta klusi Sēna tek”.

JVLMA mācībspēku, Latvijā un ārvalstīs atzītu mūziķu –  flautistes Ilonas Meijas, čellista Ērika Kiršfelda un pianistes Hertas Hansenas – interpretācijā skanēs Gabriela Pjernē (1863-1937), Artura Onegēra (1892-1955), Pjēra Sankāna (1916-2008) un Eižēna Gūsena (1893-1962) mūzika.

Programmu atklās francūža Gabriela Pjernē rotaļīgā un izsmalcinātā “Sonata de Camera” flautai, čellam un klavierēm. Tā iemieso starpkaru perioda gaisotni Parīzē, it kā ilustrējot galvu reibinošo un krāšņo tā laika kultūras dzīvi. 

Turpinājumā izskanēs šveiciešu izcelsmes Francijā mītošā komponista Artura Onegēra Sonāte čellam un klavierēm. Lai gan Latvijā komponists vairāk zināms kā simfoniskās un vokāli instrumentālās mūzikas autors, sevišķi interesanti ieklausīties, kā komponista ierastais vēriens un redzējums atspoguļojas kamermūzikā.

Kontrastu tam veidos krietni jaunāka un ārpus Francijas mazāk zināmā Pjēra Sankāna skaņuraksts. Viņa gaišā, sapņainā un impresionistiski iekrāsotā mūzikas valoda Sonatīnē flautai un klavierēm sniedz ne vienu vien pārsteigumu. 

Koncerta noslēgumā vieglo, gaisīgo noskaņu turpinās beļģu izcelsmes angļu komponista Eižēna Gūsena (1893-1962) opuss “Piecas brīvdienu impresijas” flautai, čellam un klavierēm. Tas muzikāli sabalsojas ar iepriekšdzirdētajiem darbiem, šķietami rodot iedvesmu sev radniecīgajā franču mūzikas kultūrā.

Koncerta klausīšanās pieredzi bagātinās Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas bakalaura students Ernests Valts Circenis ar stāstiem par dzirdētajiem skaņdarbiem, komponistiem un laikmetu, kurā tie dzīvoja.

 
Nav gaidāmo pasākumu