Kartupeļpalma55

15.30 – 16.10 Kalnejas
16.20 – 17.00 Nikotīņi
17.10 -  17.50 ŠŅK
18.10 – 18.50 DJ Krankenwagen
19.00 – 19.40 Bēdu Brāļi
20.00 – 21.00 Nohow
21.10 – 22.10 JUUR
22.20 – 23.00 Buer & Andromalius


Kalnejas (LV)
Mūsdienās folkmūzika tik ļoti saradojusies ar daudziem krietni jaunākiem žanriem, ka Ilga Reizniece no Iļģiem, kura Latvijā to visu aizsāka, šī dabiskā procesa rezultātam pat izdomāja vienojošo vārdu “postfolklora”. Kalneju gadījumā tas “jaunais” gan nav nekas dikti jauns, jo ir nemirstīgi mainīgs jau kādus vismaz simts gadus, un tas ir džezs. Grupā The Coco’nuts iepazītās varenās balss pavēlnieces Marijas Valmieras, kontrabasista/koktēlnieka Toma Valmiera un vijolnieces Spāres Vītolas (Alejas) trio bez safūzētām stīgām, bet tik un tā jaudīgi ievadīs Festivālu Kartupeļpalma 55 – lai to dzirdētu, jābrauc laicīgi.

Nikotīņi (LV)
Tu esi mana nikotīne / Zilas acis - blondīne / Tu esi mana pusmūža krīze / Tikpat auksta kā tualetes flīze / Tu esi mana nikotīne… - tā skanēja nobeigumam kā tāda himna pietaupītā grupas Nikotīņi (The Nicoteens) dziesma Radio NABA un Latvijas Universitātes šīgada jauno grupu konkursā Hadrons, pēc uzvaras kurā grupa izpelnījās dalību Kartupeļpalmā, lieliski papildinot 2022.gada festivāla scenāriju. Nikotīņi ir viena no pašlaik uzplaukušā pankroka jaunā viļņa aktīvākajām grupām un tās nosaukums ir viens no asprātītākajiem, kāds jebkad dzirdēts, piedevām vēl slavenās cigarešu markas logo padarot par savu simbolu šajā laikā, kad uz paciņām tam vietas paliek arvien mazāk.
 
ŠŅĶ (LV)
Visi mani draugi mani ienīst / Visi mani draugi mani ienīst… - šim piedziedājumam no ŠŅK hita ir lielas izredzes kļūt par divdesmit pirmā gadsimta divdesmito gadu folkloru, trim dziedošām meitenēm ar ģitārām un puisim pie bungām parūpējoties, lai par ko tādu kļūtu arī viņu jaunās skaņās izpildītais Dzelteno Pastnieku četrdesmit gadu vecais gabals Kāpēc tu mani negribi, kas arī lieliski iederas šīs pankgrupas repertuārā, kur būtiska loma ierādīta arī feminisma tēmai, bet tādā jautrā, nevis dusmīgā formā. Miniet trīs reizes, kuru populāru grupas PND dziesmu ŠŅK izvēlējās spēlēt šovasar pankroka veterānu jaunā albuma prezentācijas koncertos? Drusku varam pateikt priekšā – to par skaisto meiteni, kurai sazin kāpēc nav grebenes, šoreiz nē!

DJ Krankenwagen (LV)
Kāpēc tu tāds piedzimi, atpalicis, atpalicis… - šī ir DJ Krankenwagen dziesma, ko parasti atskaņoju cilvēkiem, kuri vēlas kārtīgi iztrakoties. Patiesībā šis festivāla dalībnieks nav nekāds dīdžejs, bet grupa, kas asprātīgi spēlējas ar visādām pazīstamām melodijām un frāzēm, mūzikas žanriem un arī medicīnu, ierodoties uz koncertiem ātrās palīdzības automašīnā, un ne tikai spēlējas – tās sastāvā ir arī īsti mediķi, turklāt vēl narkologi, tātad visi Kartupeļpalmas apmeklētāji var justies pilnīgī droši par savu fizisko un mentālo veselību. Ja grupas līderis Linards Kalniņš, pateicoties savam reprezentatīvajam tēlam, turpmākajās desmitgadēs nekļūs vismaz par Kultūras ministru, tad viņa vārdā nosaukta balva par sasniegumiem kultūrā pavisam noteikti kaut kad jāiedibina – šī ideja pieder pirmā Kartupeļpalmas festivāla atklājējam un līdz ar to tāda paša nosaukuma ordeņa kavalierim Edgaram Šubrovskim.

Bēdu Brāļi (LV)
Psihedeliskais spoku roks – tā grupas Bēdu Brāļi mūziku kādā koncertā precīzāk par jebkuru kritiķi noraksturoja Filips Derums, kurš ar grupām Bērnības Milicija un Martas Asinis piedalījies pirmajās divās Kartupeļpalmās. Bēdu Brāļus, kuros spēlē dalībnieki no grupām Kasetes, Pyro Trees u.c., pirmoreiz sanāca dzirdēt kā Tesas iesildītājus Nurmes jaunajā zālē Vagonu ielas kvartālā Rīgā, bet pēc vēl viena koncertpiedzīvojuma Sporta ielas pagalmā bija skaidrs, ka šo grupu, kas tikai šovasar sola savu pirmo albumu, jāaicina uz Kartupeļpalmu, kamēr tā vēl svaiga, un netiek rauta uz visām pusēm. Grupai ir arī savs štābiņš Rīgā – bārs Auss Ģertrūdes ielā, kur visi noteikti laipni aicināti uzspēlēt novusu vai vienkārši tāpat.

Nohow (LV/UK/IT/PL)
Viena no spilgtākajām latviešu šī gadsimta pirmās desmitgades ārtroka grupām ar atraktīvo solistu Kristapu Straumi jeb Krisu Flow priekšgalā pēc vairākiem burvīgiem koncertiem dzimtenē pilnā sastāvā pārcēlās uz Londonu, kādu laiku muzicējot tur, bet pēc dalībnieku izklīšanas tālāk pa pasauli nu jau ilgu laiku nav koncertējusi. 2022.gada 20.augustā, Nohow mūziķiem sabraucot no dažādām pasaules malām un atkal apvienojoties, Kartupeļpalmā grupa sniegs atgriešanās koncertu, kas būs vienīgā iespēja viņus atkal dziedēt, jo grupa Nohow tā arī nav atstājusi nevienu oficiālu albumu kā liecību par sevi mūsu rokmūzikas vēsturē, kam veltīt kādu no Radio NABA cikla Zibens Pa Dibenu raidījumiem.

JUUR (EE/AU)
Jaunu un Kartupeļpalmai interesantu igauņu mākslinieku meklējumi 2021.gada Tallinn Music Week vainagojās ar panākumiem un tūliņ arī beidzās, atklājot progmetāla grupu JUUR ar satriecoši ekstravagantu un plaša diapazona balsi apveltītu austrāliešu izcelsmes bārdaini vārdā Korijs, kurš atgādina rūķi no pasaku filmas, priekšgalā. Šī būs igauņu grupas pirmā uzstāšanās Latvijā, kur ģeogrāfiskā un visādā citā ziņā ceļojošais grupas līderis pat esot savulaik dzīvojis. Līdz šim grupa izdevusi divus albumus – Exile (2016) un Flux (2020), ko var noklausīties bandcamp. Pašlaik JUUR pēc pārtraukuma bundznieka nomaiņas dēļ atkal gatava spēlēt, un neviens ieraksts nespēj aizstāt viņu hipnotiski eksplozīvo uzstāšanos dzīvajos koncertos.

Buer & Andromalius (LV)
Iespējams, tā ir džezīga improvizācija, bet varbūt tur viss ir jau iepriekš izdomāts – to nekad nevar zināt, kad trio Buer & Andromalius - mākslinieks Kaspars Groševs (elektronika), Gatis Ziema (ģitāra) un Andrejs Jastrebinski (saksofons, trompete, flauta) sāk muzicēt, aizvedot paši sevi un arī klausītājus skaņu ceļojumā kaut kur tālu prom vai paceļot tik augstu gaisā, kur neviens nekad nav bijis, toties, relaksēti pārrunājot dzīves svarīgākās tēmas ar putniem un kukaiņiem, var no augšas nolūkoties uz Salaspili, pārskatot sākotnējo festivāla Kartupeļpalma vietu – Nacionālo Botānisko dārzu, un arī nākamo – Daugavas muzeju, kur augsne jau cilājas, gatavojoties uzņemt auglīgo kartupeļpalmas bumbuļus 2023.gadā.

 
Nav gaidāmo pasākumu