VEF JAZZ CLUB | RIHARDS LĪBIETIS Orchestra | DIXIELAND SAPŅU KOMANDA | RAIMONDA MACATA kvintets

N.B. Lietus gadījumā koncerts notiks Ziemeļblāzmas kafejnīcā ar skatu uz parku.

Katra mēneša vidū, ceturdienas vakarā trīs izcilu džeza mūziķu grupas pulcēsies Kultūras pils "Ziemeļblāzma" parkā, lai atskaņotu savas oriģinālprogrammas nesteidzīgā vasaras vakara gaisotnē. Tā būs kolorīta Latvijas pieredzējušāko džeza izpildītājmākslinieku parāde –  14. jūlijā klausītāji varēs baudīt tādu izcilu grupu kā RIHARDS LĪBIETIS ORCHESTRA, RAIMONDA MACATA KVINTETS un DIKSILENDS “SAPŅU KOMANDA ” sniegumu.

RIHARDS LĪBIETIS ORCHESTRA

Rihards Lībietis (ģitāras)
Gints Smukais (akustiskā ģitāra)
Erna Daugaviete (čells)
Jānis Polis (bass)
Matīss Repsis (sitaminstrumenti) 

Koncertprogrammā "Ārpus Tepat" grupa atskaņos oriģinālskaņdarbus no jaunā albuma “Willful Blindness”, papildinot tos ar kvintetam raksturīgā stilistikā izpildītām, Rietumāfrikas mūzikas iedvesmotām kompozīcijām un jau klausītāju iemīļotiem grupas  skaņdarbiem. Rihards Lībietis par jauno koncertprogrammu stāsta: “Šī programma būtībā ir par to, ka pilnīga vienatnība īsti nav iespējama – mūs neizbēgami ietekmē pat mazākās un neiedomājamākās apstākļu sakritības un notikumi. Jo īpaši tas jūtams mūzikā, kur vienā veselumā savijas visdažādākās ietekmes no katra pasaules nostūra muzikālajām tradīcijām. Ir būtiski neaizmirst saknes, no kurām nākam, un tai pat laikā mācīties un gūt vērtīgus iespaidus no dažādo kultūras telpu mijiedarbības, kas izskan arī mūsu izpildījumā.”

Rihards Lībietis Orchestra ir kvintets, kas izpilda instrumentālu, dinamisku pasaules mūziku, tajā sapludinot dažādas ietekmes no Āfrikas, Tuvo Austrumu un Latvijas tautas mūzikas iedvesmojoties no blūza un džeza skanējuma. Grupas aizrautīgais sniegums, izpildītās mūzikas emocionalitāte, ritmiskums un
melodiskum koncertos rada enerģijas pilnu atmosfēru. Kvinteta pirmsākumi meklējami 2015. gadā, un kopš tā izveidošanās, mūziķi ir izdevuši 4 atzinīgi novērtētus albumus, no kuriem jaunākais “Willful Blindness”, kas ieguvis nomināciju

Mūzikas ierakstu gada balvai “Zelta Mikrofons”, izdots 2021. gada vasarā. RL Orchestra regulāri spēlē koncertus un piedalās dažādos Baltijas reģiona festivālos. Grupā spēlē Rihards Lībietis(ģitāras), Erna Daugaviete (čells), Matīss Repsis (perkusijas, sitaminstrumenti), Gints Smukais (akustiskā ģitāra) un Jānis Polis (bass).

Rihards Lībietis ir jaunās paaudzes mūziķis un mūzikas autors, kurš regulāri koncertē, un sadarbojas ar vairākiem latviešu māksliniekiem un grupām (Linda Leen, Raimonds Tiguls, The Originals, u.c.). Viņš ir arī producents visiem Rihards Lībietis Orchestra albumiem. Divi no grupas veikumiem, “Scream, Breathe, Cry” (2015) un “Willful Blindness” (2021) ieguvuši nominācijas Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvai “Zelta Mikrofons”. Rihards komponē mūziku arī teātra izrādēm, no kurām zīmīgākās ir “Izraidītie” (2013) Dailes teātrī un “Bannija Manro Nāve” (2017) Dailes teātrī. 

 

RAIMONDA MACATA KVINTETS 

Raimonds Macats (taustiņinstrumenti, mutes ermoņikas)
Kārlis Vanags (saksofoni, flauta)
Juris Kristons (taustiņinstrumenti)
Oskars Sproģis (basģitāra)
Artis Orubs (sitaminstrumenti)

Elegance, melodiskums un niansētas emocijas – komponists Raimonds Macats savā kvintetā apvienojis pieredzējušus ritmiskās mūzikas profesionāļus - Kārli Vanagu, Juri Kristonu, Oskaru Sproģi un Arti Orubu. Kvinteta albums “Raimonds Macats 5tets” ir godalgots ar “Zelta Mikrofonu”, bet koncertos programma tiek papildināta ar jauniem skaņdarbiem un improvizāciju, dodot iespēju atklāt katra mūziķa īpašo muzikālo rokrakstu.

Raimonds Macats ir mācījies čellu Latvijas Mūzikas akadēmijā un vairākkārt bijis starptautisku konkursu laureāts. Savulaik spēlējis taustiņinstrumentus tādās grupās kā "Sīpoli", "Inversija", "Odis". 1991.gadā Macats kopā ar grupu "Odis" koncertēja ASV un piedalījās Ramsey Lewis muzikālajā programmā "Black Entertainment Television" Vašingtonā. Koncertējis Dānijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Monaco, Izraēlā, Vācijā, ASV un Krievijā. Kopš 1993.gada viņš ir bijis Laimas Vaikules šova grupas muzikālais direktors. R.Macats regulāri spēlē arī Raimonda Paula rīkotajos pasākumos.

Raimonds Macats ir bijis vairāk kā 15 albumu aranžētājs un producents, ieskaitot Raimonda Paula, Imanta Kalniņa un Laimas Vaikules projektus. Jāatzīmē, ka Macats ir arī vienīgais mūziķis Latvijā, kurš profesionāli spēlē mutes ermoņikas. 2000.gadā Raimonds nodibina mūsdienu džeza kvintetu "R.M.B." Šobrīd viņš strādā ar pazīstamajiem igauņu mūziķiem Villu Veski un Tiit Kalluste. Tāpat Raimonds muzicē projektos “18strings”, ”Una Noche” u.c.

Saksofonists Kārlis Vanags ir Latvijas Radio Bigbenda mākslinieciskais vadītājs. Taustiņinstrumentālists Juris Kristons uzstājas kopā ar Igo, Ievu Kerēvicu, “Turaidas Roze”  un citiem populārās un džeza mūzikas projektiem. Basģitārists Oskars Sproģis ir arī Jāņa Stībeļa grupas dalībnieks, bet Artis Orubs ir viens no Latvijas pieprasītākajiem bundziniekiem, kurš spēlē Latvijas Radio bigbendā un daudzos citos džeza, folkmūzikas, pasaules, rokmūzikas projektos.

DIKSILENDS “SAPŅU KOMANDA”

Indriķis Veitners (klarnete un saksofons)
Madars Kalniņš (taustiņinstrumenti).
Normunds Piesis (trompete)
Lauris Amantovs (trombons)
Andris Grunte (kontrabass)
Krišjānis Bremšs (sitaminstrumenti)
Bruno Priekulis (bandžo)

Spēlfilmas ”Sapņu komanda 1935” skaņu celiņa veidošanai 2013. gadā tika izveidots raksturīgs 1930. gadu džeza ansambļa - diksilenda sastāvs, kurā tika pieaicināti vadošie Latvijas džeza mūziķi. Ieraksta procesā pavisam negaidīti jau no pirmajām skaņām izveidojās jauns, brīnišķīgi un oriģināli skanošs džeza kolektīvs, kura lielisko veikumu iespējams dzirdēt filmā.

Labi iesāktais tiek turpināts, uzstājoties ar vairākām koncertprogrammām:

 “Ceļojums uz uz Diksi-lendu”, “Ceļojums uz uz Diksi-lendu – 2” (kopā ar dziedātājiem Kristīni Prauliņu, Nauri Puntuli, kā arī vokālo grupu “Neaizmirstulītes”)

  ““Trauksmainie divdesmitie”. Latvijas džeza sākumi no “Šņāci, Minna” līdz “Vecajam ratiņam” – kopā ar dziedātāju Normundu Rutuli.

Koncertprogramma “Ceļojums uz uz Diksi-lendu” veltīta tradicionālā džeza stila - diksilenda stilistikai, taču radoši un inovatīvi izmantojot šī tradicionālā džeza sastāva iespējas. Programmā skan skan gan diksilenda žanra klasika, gan novatoriski un asprātīgi aranžēti pazīstami mūsdienu ārzemju un latviešu popmūzikas hiti.

Savukārt “Trauksmainie divdesmitie” ir izzinoša, jautra un dinamiska koncertprogramma, kas klausītāju aizved Latvijas džeza pirmsākumos 1920. gados, kad skanēja čarlstons, cilvēki dejoja neskaitāmās ballēs, bet džezs neatturami sāka savu uzvaras gājienu. Programmā skan lielākie to gadu “grāvēji” autentiskā izpildījumā, kopā ar eleganto Normundu Rutuli!

 “Sapņu komanda” ir uzstājusies labākajos Latvijas džeza festivālos, regulāri koncertē gan publiskos, gan korporatīvos pasākums, kā arī Rīgas un Latvijas džeza klubos. Kopā ar mums dažādās programmās uzstājas dziedātāji Kristīne Prauliņa, Nauris Puntulis, Normunds Rutulis kā arī vokālā grupa “Neaizmirstulītes”, radot krāsainu un dinamisku priekšnesumu. Esam ieskaņojuši arī savu pirmo CD “Sonny Boy”.

Skaņdarbi no grupas jaunā albūma iekļauti 2018 gada Latvijas džeza izlases CD starptautiskājā mūzikas izstādē WOMEX.

Par mūziķiem:

Grupas sastāvā apvienojušies labi pazīstami Latvijas džeza mūzikas profesionāļi „ar stāžu” un pieredzi daudzskaitlīgos sastāvos un visdažādākajos projektos.

Diksilenda vadītājs, klarnetists un saksofonists Indriķis Veitners vienlaicīgi ir arī pasniedzējs un džeza katedras vadītājs JVLMA, kā arī nodarbojas ar Latvijas džeza vēstures pētniecību. 

Pianists, komponists un aranžētājs Madars Kalniņš ir labi pazīstams Latvijas džeza mūziķis, kurš arī ir pasniedzējs  JVLMA džeza katedrā, un patlaban veic sava solo cd ierakstu.

Viens no labākajiem Latvijas džeza trompetistiem Normunds Piesis, kopā ar pieredzējušo džeza trombonistu Lauri Amantovu, bigbenda “Mirage Jazz orchestra” vadītāju, veido spēcīgu metāla pūšamo instrumentu tandēmu.

Savukārt pazīstamais latviešu kontrabasists Andris Grunte, viens no labākajiem jaunās paaudzes bundziniekiem Krišjānis Bremšs un bandžo spēlētājs Bruno Priekulis kopā rada robustu, svingojošu ritma grupas sniegumu, veidojot raksturīgo un neatkārtojamo “Sapņu komandas” skanējumu.

 
Nav gaidāmo pasākumu