Cikla “Latvijas komponistu jaundarbi Latvijas Mūzikas akadēmijai” 1.koncerts “Atspēriens”

Programmā Riharda Zaļupes, Indras Rišes, Annas Veismanes, Kaspara Zemīša, Alekseja Peguševa, Vinetas Līces, Armanda Skuķa, Evijas Skuķes un Asijas Ahmetžanovas jaundarbi.

Piedalās JVLMA studenti un docētāji 

Biļetes cena - € 5

IEEJA AR DERĪGU COVID-19 SERTIFIKĀTU (kas apstiprina faktu par vakcināciju vai pārslimošanu) vai NEGATĪVU TESTU, SEJAS MASKU UN PERSONU APLIECINOŠU DOKUMENTU.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) paredzēts unikāls koncertu cikls, kurā tiks atskaņoti Latvijas laikmetīgās mūzikas komponistu jaundarbi, kas komponēti speciāli JVLMA instrumentālo ansambļu sastāviem un orķestriem. Jaundarbu cikls dažādiem Mūzikas akadēmijas kamermūzikas tandēmiem uzskatāms par vienreizēju notikumu, jo Latvijas mūzikas telpā nekad iepriekš tādā apjomā iecere nav īstenota. Pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) mērķprogrammas “Nākotnes kultūras piedāvājums” atbalstam, projekts tiks īstenots četros koncertos.

Divu jaundarbu ciklā iesaistīto koncertu komponisti radījuši skaņdarbus klasiskiem ansambļu sastāviem, tomēr koncertos gaidāmi arī neparasti un savdabīgi ansambļu salikumi, parādot komponistu daudzpusīgo dabu un bezgalīgās iespējas, ko paver mūzika. Cikla turpinājums būs 1. oktobrī, kad notiks JVLMA Simfoniskā orķestra sezonas atklāšanas koncerts, kurā izskanēs Ilonas Breģes, Georga Pelēča un citu latviešu komponistu simfoniskie darbi, kurus kopā ar orķestri interpretēs diriģents Kaspars Ādamsons.  Ziemā, kad JVLMA Kordiriģēšanas katedra un jauktais koris svinēs 75. jubileju, tiks atskaņots repertuārs ar jaunām a cappella dziesmām, kuru galvenais motīvs būs Mīlestība uz kora dziesmu.

Cikla pirmajam koncertam, kas norisināsies 23. septembrī plkst. 18:00 JVLMA Lielajā zālē, dots nosaukums Atspēriens. Šādu nosaukumu iedvesmojis komponista Riharda Zaļupes skaņdarbs Rebonds C, kuru izpildīs sitaminstrumentu ansamblis. Septembra koncertā būs dzirdami arī citu mūsdienu komponistu – Indras Rišes, Annas Veismanes, Kaspara Zemīša, Alekseja Peguševa, Vinetas Līces, Armanda Skuķa, Evijas Skuķes un Asijas Ahmetžanovas – darbu pirmatskaņojumi. Repertuāru galvenokārt veidos mūzika taustiņinstrumentiem un stīgu instrumentiem, piemēram, skaņdarbi klavieru duetam vai stīgu kvartetam. Līdztekus tam koncertā uzstāsies arī tādi instrumentālie sastāvi kā akordeonu ansamblis, klavieru kvartets, klavieru kvintets un citi.  

 
Nav gaidāmo pasākumu