Trio "klausies" dzejas un improvizētās mūzikas plates "9" koncertprezentācija

Augusta izskaņā, 31. augustā plkst. 20:00 , mūzikas un drāmas telpā OratoriO skanēs spoken word jeb runātā vārda albuma “9”koncertprezentācija, kurā klātienē būs iespēja baudīt latviešu / dāņu trio “klausies” oriģināldarbus. Digitālajā un vinila plates formātā izdotais albums ietver deviņus tekstus latviešu, krievu un angļu valodās, kurus lasa dzejniece Aleksandra Line un mūzikā ietērpuši pianists un komponists Edgars Cīrulis un dāņu kontrabasists un komponists Alberts Reinholds Ostegods (Albert Reinholdt Østergaard). 

"klausies" albumā "9" iekļautos stāstus ir tiešā veidā iedvesmojusi mūzika: katrs no Aleksandras Lines sarakstītajiem dzejoļiem ir tapis Edgara Cīruļa koncertos, lai pēc tam transformētos spoken word jeb runātā vārda albumā ar Edgara Cīruļa un Alberta Reinholda Ostegoda komponēto mūziku. Koncertā būs iespēja dzirdēt arī skaņdarbus, kas nav iekļauti albumā. 

Pirms gada, 2020. gada augustā, Ventspils koncertzālē “Latvija” atvērtajā ierakstu sesijā ar klausītāju klātbūtni notika dzejas un improvizētās mūzikas projekta «klausies» jaunā albuma analogais ieraksts. 

 

"Dzejas un džeza mūzikas attiecībām ir sena vēsture — jau pagājušā gadsimta 50. gados tā saucamās "bītņiku" kustības dzejnieki iedvesmu smēlās džeza klubos Ņujorkā, kur muzicēja tā laika vadošie bībopa džezmeņi. 60. gados jau visai ierasti bija dzejas vakari, kur dzejnieku lasījumus pavada džeza mūziķi un šādas uzstāšanās ir ierakstītas un izdotas skaņuplatēs. Prieks, ka arī Latvijā notiek šādas sadarbības starp dzejniekiem un džeza mūziķiem, un vienu šadu labu piemēru ir izdevies ierakstīt un izdot skaņuplatē", — par "9" saka izdevniecības Jersika Records vadītājs Mareks Ameriks.

 

Koncerta sastāvs: 

Aleksandra Line – dzeja, runātais vārds

Edgars Cīrulis – klavieres, kompozīcijas

Albert Reinholdt Østergaard (DK) – kontrabass, kompozīcijas

 

Noderīgie linki: 

Ieskats plates “9” tapšanā: https://youtu.be/shychYPsiuw

Albumā iekļautie teksti: www.aleksandraline.com/blog9

“кроме музыки” mūzikas video: https://youtu.be/8dR3_YG93NU

jersikarecords.com/

www.fb.com/klausies/ 

Orests Silabriedis vērtē “9”: https://jazzin.lv/issues/i-24/citronudens-krelles-un-plaksteris/ 

Kaspars Zaviļeiskis par “9”: https://www.delfi.lv/kultura/news/music/dzives-apzinas-plusma-dzeza-dzeja-projekta-klausies-albuma-9-recenzija.d?id=53205327

 
Nav gaidāmo pasākumu