KARMENA | Operas ieraksts tiešsaistē

Žorža Bizē operas “Karmena” ieraksts (05.10.2007.) ar titriem latviešu valodā.

Ieraksts tiešsaistē pieejams no 14.05.2021. līdz 31.05.2021. Iegādājoties biļeti, e-pastā saņemsiet saiti uz izrādes ierakstu un pieejas kodu. Ierakstu noteiktajā laikaposmā varēsiet skatīties neierobežotu reižu skaitu.

 

Prospēra Merimē drūmajai novelei ar Žorža Bizē mūzas vēlību bijis lemts pārtapt krāšņā operā, kas ne tikai padarījusi nemirstīgu Bizē vārdu, bet kļuvusi arī par vienu no visu laiku iemīļotākajiem šī žanra darbiem. Par to liecina rekordlielais iestudējumu un ieskaņojumu skaits un nebeidzamā publikas mīlestība, pilnīgs pretstats pasaules pirmizrādes naidīgi noskaņotajai auditorijai 1875.gadā Parīzē.

2007. gada iestudējumā, ko veidoja diriģents Karels Marks Šišons un režisors Andrejs Žagars, Karmenas lomu pirmo reizi savā karjerā dziedāja Elīna Garanča, kas tagad tiek dēvēta par visu laiku labāko šīs lomas interpreti pasaulē. Kopā ar viņu iestudējumā piedalījās arī izcilie latviešu operdziedātāji Kristīne Opolais un Egils Siliņš. Uzveduma darbība pārcelta uz mūsdienu Kubu, tā izvēloties jaunu pieeju labi zināmajam stāstam. Spāņu deju temperamentīgajos ritmos tērptos notikumus šarmantā franču valodā izdzied un izdzīvo eksotiskiem putniem līdzīgi iemītnieki, kas aizgūti šodienas Kubas realitātē. Spēcīgās brīvības alkas izrādās stiprākas par visu - Karmenai tās maksā dzīvību.

 

Lomās: Karmena – Elīna Garanča, Hosē – Valters Borins (Valter Borin), Eskamiljo – Egils Siliņš, Mikaēla – Kristīne Opolais, Fraskita – Kristīne Gailīte, Mersedesa – Andžella Goba,  Dankairo – Nauris Puntulis, Remendado – Andris Lapiņš, Cuniga – Krišjānis Norvelis, Moraless – Rihards Mačanovskis

Piedalās LNO koris, orķestris un mīmisti, Rīgas Doma Kora skolas audzēkņi

Diriģents – Karels Marks Šišons (Karel Mark Chichon), režisors – Andrejs Žagars, scenogrāfe – Monika Pormale, kostīmu māksliniece – Kristīne Jurjāne, gaismu mākslinieks – Kevins Vins-Džonss (Kevin Win-Jones), horeogrāfe – Elita Bukovska, dramaturgs – Johens Breiholcs (Jochen Breiholz)

 
Nav gaidāmo pasākumu