Ziemassvētku festivāls. Polijas Radio kamerorķestris un Georgijs Osokins

Piedalās:

Georgijs Osokins, klavieres

Polijas Radio kamerorķestris ’’Amadeus’’ (Amadeus Chamber Orchestra of Polish Radio)

Diriģente Anna Dučmala – Mroza (Anna Duczmal – Mroz)

 

Programmā:

Šimons Laks (Szymon Laks, 1901–1983)

Trešais stīgu kvartets ’’Par poļu tautas mūzikas tēmām’’, Agņeškas Dučmalas pārlikums stīgu orķestrim

  1. Allegro quasi presto
  2. Poco lento sostenuto

III. Vivace non troppo

  1. Allegro moderato, giusto

 

Pēteris Vasks (1946)

The Fruit of Silence (’’Klusuma auglis’’), Georgija Osokina pārlikums klavierēm un stīgu orķestrim

 

Ludvigs van Bēthovens (Ludwig van Beethoven, 1770–1827)

Ceturtais koncerts klavierēm un orķestrim Solmažorā op. 58

  1. Allegro moderato
  2. Andante

III. Rondo (Vivace)

 

 

Dzintaru koncertzālē viesosies Polijas Radio kamerorķestris ’’Amadeus’’, par kuru prestižais Londonas laikraksts The Independent raksta: ’’Ansamblis, kuru var ierindot pie pasaules izcilākajiem, izceļas ar savu atšķirīgo skanējumu, apskaužamu legato un neatkārtojamo līderi kā Dučmala.’’ Orķestris sniedzis koncertus tādās slavenās koncertzālēs kā Amsterdamas Concertgebouw, Berlīnes un Ķelnes filharmonijās, Leipcigas Gewandhaus, Vīnes Musikverein un uzstājies ar tādiem slaveniem solistiem kā Miša Maiskis, Marta Argeriča, Igors Oistrahs, Grigorijs Sokolovs, Maksims Vengerovs, Avi Avitals, Vadims Repins un citiem. Kolektīvs sadarbojies ar tādām raidstacijām kā Londonas BBC, Vācu radio kanāli NDR, WDR un SFB, Monreālas CBC un Télévision Française 1.

Kopš 2009. gada orķestri vada divas sievietes – kolektīva dibinātāja un galvenā diriģente Agņeška Dučmala un otrā diriģente Anna Dučmala – Mroza. Pēc Annas Dučmalas – Mrozas debijas slavenajā Bādkisingenes festivālā vācu prese viņu raksturoja kā ’’sensacionālu diriģenti’’. Šis divu sieviešu diriģentu tandēms Polijas Radio kamerorķestri ’’Amadeus’’ padara par unikālu vienību klasiskās mūzikas pasaulē.

 

Solists Ludviga van Bēthovena Ceturtajā klavierkoncertā būs Latvijas publikas iemīļotais pianists Georgijs Osokins, kurš allaž izceļas ar savu dziļdomīgo pieeju mākslai un interpretāciju patiesīgumu. Georgijs ir augstu novērtēts arī Polijā – 2018. gadā Polijas prezidents viņu apbalvoja ar sudraba pakāpes nopelnu krustu.

 Par Ludviga van Bēthovena Ceturto klavierkoncertu pēc pirmatskaņojuma rakstīja, ka tas esot ’’apbrīnojamākais, mākslinieciskākais, neparastākais un komplicētākais Bēthovena sakomponētais koncerts’’. Ceturto klavierkoncertu mēdz arī uzskatīt par liriskāko, lokanāko un maigāko no viņa klavierkoncertiem – šis opuss nudien ir Bēthovena ģeniālās mākslas pilnība.

Georgijs Osokins atskaņos arī Pētera Vaska skaņdarbu The Fruit of Silence (’’Klusuma auglis’’) savā pārlikumā klavierēm un stīgu orķestrim. Skaņdarba pamatā ir Mātes Terēzes vārdi un norādes lūgšanas ceļā: ticība, mīlestība, kalpošana, miers.

Bet orķestris Annas Dučmalas – Mrozas vadībā izpildīs ebreju izcelsmes 20. gadsimta poļu komponista Šimona Laka Trešo stīgu kvartetu pārlikumā stīgu orķestrim. Skaņdarbā komponists izmantojis septiņas poļu tautas melodijas no dažādiem Polijas reģioniem. Neoklasicisma stilā darinātais opuss izstaro vitālu dzīvības garšu, kas smelta tautas spēkā un saules gaismā.

 

Koncerts vienā daļā.

 

Koncerta ilgums: 1h

 

 

Dzintaru koncertzālē koncerti norisinās īpaši drošos apstākļos

 

Šajos sarežģītajos apstākļos Dzintaru koncertzāles darbinieki īpaši rūpējas par visu klausītāju un mākslinieku drošību, sadarbībā ar Latvijas Slimību profilakses un kontroles centru ir ieviesti visstingrākie piesardzības pasākumi. Koncertzāles personāls ir īpaši sagatavots, lai rūpētos par apmeklētāju drošību. Pirms katra koncerta, starpbrīdī un pēc koncerta visas publiski pieejamās vietas tiek vēdinātas un dezinficētas. Publiskajā zonā ir pieejami roku dezinfekcijas līdzekļi un bezmaksas sejas maskas. Visiem koncertu apmeklētājiem ir personalizētas sēdvietas, ievērojot nepieciešamo distanci. 

 

Koncertzāles administrācija atgādina:

-         koncertzāles telpās, visa koncertzāles apmeklējuma laikā, obligāti jālieto sejas maskas un jāievēro 2 metru distance. Klausītājiem, kuri būs ieradušies bez sejas aizsargmaskām, koncertzāle nodrošinās vienreizlietojamās sejas maskas;

-         ja pirms koncerta apmeklējuma ir slikta pašsajūta, lūdzam palikt mājās;

-         apmeklētājiem ar paaugstinātu ķermeņa temperatūru ieeja koncertzāles telpās nav atļauta. 

Dzintaru koncertzāle visiem aicina ievērot visus piesardzības pasākumus, lai arī turpmāk mums būtu iespēja baudīt izcilus koncertus pasaulē atzītu mūziķu izpildījumā.

 
Nav gaidāmo pasākumu