Jūrmalas Festivāls. Atklāšanas koncerts. Veltījums Marisam Jansonam

Piedalās:

Alisa Zinovjeva, soprāns

Ieva Parša, mecosoprāns

Aleksandrs Antoņenko, tenors

Rihards Mačanovskis, basbaritons

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris,

Valsts akadēmiskais koris “Latvija”,

Diriģents Andris Poga.

Programmā:

Rihards Štrauss simfoniskā poēma “Nāve un Apskaidrība”

Ludvigs van Bēthnovens 9.simfonija

 

Koncerts 2 daļās. 

Alisa Zinovjeva, soprāns

Soprānu Alisu Zinovjevu dēvē par Latvijā dzimušu itāļu operdīvu. Viņa ar izcilību beigusi Romas Sv. Cecīlijas konservatoriju, stažējusies Milānas La Scala akadēmijā un jau gandrīz 20 gadu dzīvo un savu radošo talantu izkopj Itālijā, sadarbojoties ar dažādiem operteātriem, kā arī dodoties pasaules viesizrādēs.

 

Ieva Parša, mecosoprāns

Ieva Parša ir dziedātāja, kuras uzmanības lokā ir galvenokārt laikmetīgā un latviešu komponistu mūzika, taču Ieva labprāt dzied arī baroka un romantisma repertuāru, visās šajās mūzikas jomās lielu uzmanību pievēršot teksta un satura atklāsmei. Daudzu latviešu komponistu – Andra Dzenīša, Paula Dambja, Mārītes Dombrovskas, Gundegas Šmites, Raimonda Paula, Kristapa Pētersona, Imanta Zemzara un citu – darbi tapuši tieši I. Paršas balsij. Atveidojusi arī vairākas lomas Latvijas Nacionālajā operā (LNO), un lielu publikas atzinību izpelnījušās arī sadarbībā ar pianistu Aldi Liepiņu veidotās I. Paršas soloprogrammas. Par latviešu komponistu solodziesmu un jo īpaši eksperimentālās vokālās lirikas pirmatskaņojumiem dziedātāja saņēmusi “Lielo mūzikas balvu 2008”. I. Parša ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) viesdocētāja.

 

Aleksandrs Antoņenko, tenors

Izcilākais Latvijas tenors Aleksandrs Antoņenko pēdējos desmit gados iekarojis pasaules ievērojamāko operteātru un koncertu skatuves, izdziedot teju 30 tenoru lomu. Jau kopš 2004. gada viņš ir kļuvis par starptautiski atzītāko Latvijas tenoru, kurš ar panākumiem debitējis Berlīnes operās, Drēzdenes Semperoper, Oslo un Stokholmas Karaliskajā operā, Ženēvas, Parīzes, Romas un Minhenes opernamos, Vīnes valsts operā, Londonas Koventgārdena un arī Ņujorkas Metropoles operteātrī. Diriģenta Rikardo Muti (Riccardo Muti) vadīta, spoži aizritēja A. Antoņenko debija Otello lomā prestižajā Zalcburgas festivālā 2008. gadā. Gadu vēlāk A. Antoņenko ar milzu panākumiem debitēja Metropoles operteātrī Ņujorkā, kurā viņš tagad atgriežas jau regulāri, atveidojot vadošās tenoru lomas.

 

Rihards Mačanovskis, basbaritons

Basbaritons Rihards Mačanovskis ir Latvijas Nacionālās operas solists kopš 2003. gada. 2013. gadā viņš saņēma Paula Saksa Atzinības balvu, kā arī tika nominēts “Lielajai mūzikas balvai 2013” par Pētera Čaikovska (Pyotr Tchaikovsky) romanču izcilu atskaņojumu kopā ar pianistu Mārtiņu Zilbertu. Dziedātāja repertuārā ir dons Bazilio operā “Seviljas bārddzinis”, Kolēns “Bohēmā”, Eskamiljo “Karmenā”, Fazolts “Reinas zeltā”, Leporello “Donā Žuanā”, titulloma Jevgeņijā “Oņeginā”, Volframs fon Ešenbahs “Tanheizerā”, Valentīns un Vāgners “Faustā”, Prezidents “Iemūrētajos”, Ādams Jakubovskis “Turaidas Rozē” un citās. R. Mačanovskis vairākkārt uzstājies ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri. 2012. gada Rīgas festivāla noslēguma koncertā atskaņojis Džuzepes Verdi (Giuseppe Verdi) “Rekviēmu” kopā ar izcilajiem dziedātājiem Elīnu Garanču, Mišelu Kraideri (Michèle Crider) un Josepu Kanu. Mākslinieks ir koncertējis daudzviet Latvijā, Maskavā, Eksanprovansā, kopā ar LNO devies viesizrādēs uz Bergenu, Dalhallu, Bidgošču, Makao un Tallinu.

 
Nav gaidāmo pasākumu