Vestards Šimkus

''Šajā koncertprogrammā skanēs divu manis īpaši iemīļotu komponistu vērienīgā, krāšņā un dažādām noskaņām bagātā klaviermūzika – tie ir 20.gadsimta pirmajā pusē dzīvojušais krievu komponists Sergejs Prokofjevs un 19.un 20.gs mijā dzīvojušais franču komponists impresionists Klods Debisī. Manā uztverē viņi abi ir īsteni gara radinieki gan tāpēc, ka abu vārdi ir saistīti ar modernisma aizsākumiem mūzikā, gan tāpēc, ka abi bija arī izcili pianisti, no kuru ieskaņojumiem iedvesmojos vēl aizvien. Viņu mūzika ir piepildīta ar gaismām, ēnām, harmoniju nokrāsām un dabas skaistuma un stihiju iedvesmotām noskaņām. Koncertā skanēs divi Sergeja Prokofjeva lielas formas darbi - cikls „”Trīs skaņdarbi” op.59 un 4.sonāte, kā arī vairākas Kloda Debisī miniatūras: „Balāde”, „Atgūtā etīde”, „Noktirne”, „Deja”, „...No skiču burtnīcas” un „Līksmības sala”.''


Prestižais mūzikas ierastiem veltītais žurnāls "American Record Guide" ir rakstījis: "Būdams komponists, kura darbi tiek publicēti, Vestards Šimkus ir augstākās raudzes pianists, kurš sniedz mūzikai visu, ko vien tās autors varētu vēlēties." Savukārt pasaulslavenais diriģents Pāvo Jervi ir atzinis, ka "Vestards Šimkus ir fenomenāls." Pianists dzimis 1984.gada 21.augustā Jūrmalā, sācis apgūt klavierspēli 5 gadu vecumā un starptautisku uzmanību pievērsis, sadarbojoties ar izciliem orķestriem, tostarp BBC Filharmonijas, Birmingemas Simfonisko, Francijas Nacionālo un Ziemeļvācijas Radio Simfonisko tādās koncertzālēs kā Vīnes Konzerthaus, Tokijas Opera City, Prāgas Rudolfinum, Stokholmas Konzerthuset, Barselonas Palau de la Musica un Šanhajas Oriental Art Centre, kā arī iegūstot pirmo vietu un publikas simpātiju balvu 55.Marijas Kanalsas Starptautiskajā pianistu konkursā Barselonā (2009), pirmo vietu 5.Bād Kisingenes Starptautiskajā Klavieru Olimpiādē Vācijā un Reingavas Mūzikas Festivāla balvu Vācijā (2014). Vestards Šimkus ir ticis nominēts arī Starptautiskajai Klasiskās Mūzikas Balvai 2013.
Vestards Šimkus studējis Emīla Dārziņa mūzikas skolā Rīgā, Dienvidkalifornijas universtiātē Losandželosā, Karalienes Sofijas Mūzikas augstskolā Madridē un Minhenes Mūzikas augstskolā. Viņa pedagogu vidū bijuši Dmitrijs Baškirovs, Klaudio Martinezs Mēners, Daniels Pollaks, Sergejs Osokins un Vadims Suhanovs. Vestards studējis arī kompozīciju pie Pētera Vaska.
Radošā sadarbība veidojusies ar daudziem ievērojamiem diriģentiem, tostarp Lourensu Fosteru, Andri Nelsonu, Vasiliju Sinaiski un, jo īpaši, Karelu Marku Šišonu. Šimkus koncertējis daudzviet Eiropā, vairākkārt uzstājies arī ASV, Kanādā, Krievijā, Ķīnā, Japānā un Tuvajos Austrumos. Viņš ir aicināts sniegt koncertus prestižos starptautiskos festivālos, kā Lucernas Festivālā (Šveicē), Šlēzvigas-Holšteinas Festivālā (Vācijā), Bergenes Festivālā (Norvēģijā) un Lokenhauzas Festivālā (Austrijā).
Vestards Šimkus ir Igaunijas un Polijas ordeņu kavalieris, ieguvis divas Latvijas Lielās Mūzikas balvas un Mūzikas Ierakstu gada balvu "Zelta mikrofons". Kā komponists ieguvis arī divas Nacionālās kino balvas „Lielais Kristaps” par mūziku kinofilmām. Laidis klajā vienpadsmit solo albumus.
Šimkus arī regulāri komponē un improvizē, ir divu klavierkoncertu, kinomūzikas un daudzu kamermūzikas un klaviermūzikas darbu autors. Vairākus viņa skaņdarbus izdevusi prestižā Vācijas izdevniecība "Schott".

 
Нет предстоящих мероприятий