PĀRMIJA. Epizode #2 / Vērpete

PĀRMIJA piedāvā laikmetīgu izrāžu epizodes, kas norisinās reizi mēnesī – svētdienās – kultūras un mākslas telpā Hanzas Perons.

EPIZODE #2

Latvieša Krišjāņa Santa un zviedra Ērika Ēriksona kopdarba “Vērpete” pamatā ir interese par ķermenisku pieredzi un tautas melodiju ritmiskajām struktūrām, ar kuru palīdzību mākslinieki ir izveidojuši kustību partitūru tikai no vienas griešanās kustības. Neatlaižot satvērienu, bet nemitīgi attīstot un mainot kustību telpā, dejotāji pamazām kļūst par spēku, kas virzās uz priekšu ar neapturamu inerci. Tāpat kā vērojot dabas stihiju, var fiziski sajust tās spēku, šī izrāde iedarbojas ar fascinējošu dinamiku, ko pirmais uztver ķermenis, nevis prāts.
Izrādē piedalās mūziķi Mārtiņš Miļevskis un Rihards Lībietis.

„Vērpete“ ir saņēmusi Spēlmaņu nakts balvu par gada sasniegumu laikmetīgajā dejā 2015./2016. gada sezonā.

“Pārvietojoties no vienas telpas vietas uz nākamo, viņi izraisa tuvumā stāvošo skatītāju pārvietošanos, kas atgādina kustības ūdenī, kad tajā iemests akmens. Kopīgs ritms, rituāls, pievilkšanās un cīņa vienlaikus.”
Maija Uzula-Petrovska, kroders.lv

Krišjānis Sants un Ēriks Ēriksons satikās studiju laikā Briselē, mācoties vienā no atzītākajām laikmetīgās dejas skolām P.A.R.T.S. „Vērpete” bija viņu pirmais sadarbības projekts, kura pirmizrāde notika 2015. gada festivālā „Homo Novus”. Šobrīd Krišjānis strādā kā dejotājs Eiropā un pasaulē ar horeogrāfiem Haini Avdālu un Jukiko Šinozaki, un Latvijā veido izrādes duetā ar dejas mākslinieci Ievu Gaurilčikaiti. Ēriks kā horeogrāfs un izpildītājs ir sadarbojies ar režisoriem Kristu Burāni un Endiju Fīldu Latvijā un dejotāju Danielu Ēriksoni Zviedrijā, kā arī regulāri pasniedz vairākās dejas skolās Eiropā. Mārtiņš Miļevskis ir perkusionists un komponists, ilglaicīgi muzicējis grupā “Astro’n’out”, koncertē kopā ar folka grupu “Auļi” un veido savus projektus. Rihards Lībietis spēlē akustisko ģitāru gan solo, gan apvienībā „Rihards Lībietis Orchestra”, ir izdevis vairākus albumus un koncertē kopā ar Lindu Leen.

Autori, horeogrāfi un izpildītāji: Krišjānis Sants, Ēriks Ēriksons
Mūziķi: Mārtiņš Miļevskis, Rihards Lībietis
Producents: Latvijas Jaunā teātra institūts 

PĀRMIJA. Epizode #2 starpbrīžos saruna ar “Vērpete” un “Vecmāmiņu valsts” radošajām komandām.

 
Нет предстоящих мероприятий