Multimediāls koncertšovs GADALAIKI

Multimediāls koncertšovs GADALAIKI

Šajā vakarā koncertzālē „Lielais dzintars” klasiskās mūzikas hiti sastapsies ar mūsdienu tehnoloģijām – kopā veidojot krāšņu, visiem gadalaikiem veltītu gaismu, video un skaņu koncertnotikumu.

Uz skatuves kāps latviešu pianisma superzvaigzne Vestards Šimkus un viena no spožākajām Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra vijolniecēm – Darja Smirnova, kā arī Liepājas kamerorķestris. 

Programmā Pētera Vaska vērienīgais klavierdarbu cikls „Gadalaiki”, kas aizsākās 1980. gadā ar “Balto ainavu” – tā laika Baltijas komponistu minimālisma garā radītu meditāciju, kur izmantotas tikai dažas skaņas.  1981. gadā komponists radīja jau krietni izvērstāku, dramatiski aktīvu skaņdarbu “Rudens klaviermūzika”, savukārt 1995. gadā tam sekoja dabas skaņu ainava “Pavasara klaviermūzika”, bet darbu ar nosaukumu “Vasara” Vasks uzrakstīja 2009. gadā. 2009. gadā šo klavierciklu tieši Liepājā pirmatskaņoja tieši Vestards Šimkus, un šajā vakarā tieši Liepājā to atkal atskaņos tieši Vestards Šimkus.

Pētera Vaska „Gadalaikiem” īpašu gaismu šovu radījis Mārtiņš Feldmanis, kurš kā gada labākais gaismu mākslinieks jau divreiz sveikts ar Latvijas teātru „Spēlmaņu nakts” balvu.

Darjas Smirnovas un Liepājas kamerorķestra izpildījumā skanēs Antonio Vivaldi „Gadalaiki” – četru vijolkoncertu cikls "Pavasaris", "Vasara", "Ziema" un "Rudens". Tas ir viens no populārākajiem klasiskās mūzikas opusiem, kas piedzīvojis neskaitāmus ieskaņojumus un interpretācijas visā pasaulē. Komponējot šo vēlāk tik slaveno mūziku, Vivaldi sirsnīgi izpriecājies, zīmējot dabas un sadzīves ainas, un partitūrā ierakstot arī vārdisku to atšifrējumu. Šajos skaņdarbos netrūkst ne harmonijas, ne izdomas. 

Vadošie Latvijas video mākslinieki Artis Dzērve, Ineta Sopunova, Vikijs (jeb Viktors Keino) un Mīnus Astoņi (jeb Andris Vētra) katrs savam gadalaikam gatavo īpašu 3D video performanci, kas slavenajai Vivaldi mūzikai piešķirs papildu dimensiju.

Vestards ŠIMKUS / klavieres
Darja SMIRNOVA / vijole
LIEPĀJAS KAMERORĶESTRIS

Mārtiņš FELDMANIS / gaismas
Artis DZĒRVE / video
Ineta SIPUNOVA / video
Viktors KEINO / video
MĪNUS ASTOŅI / video

Programmā:
Pēteris VASKS – klavierdarbu cikls „Gadalaiki”
Antonio VIVALDI – četru vijolkoncertu cikls „Gadalaiki”

Koncerts divās daļās.

Koncertu atbalsta „Delfi”, „Pastaiga” un „Moller Auto”.

 

 
Нет предстоящих мероприятий