SVIESTA kulšanas koncerts - Stanislav Yudin un Asnate Rancāne - Op.2

Staņislavs Judins meklē iedvesmu etniskajā, tautas mūzikā, Asnate Rancāne – improvizācijā. Duets „Stanislav Yudin & Asnate Rancane” radies no idejas apvienot atšķirīgās muzikālās pieredzes. Kopskaņa rodas, savienojot Staņislava improvizācijas un kompozīcijas ar Asnates zināšanām par etnisko mūziku un folkloru. Oriģinālmūziku ar tautas tekstiem dueta repertuārā papildina tautas melodiju apdares.

Staņislavs Judins visvairāk zināms kā džeza un improvizācijas mūzikas kontrabasists, kurš bieži piedalās dažādos eksperimentālās mūzikas projektos. Viņš arvien vairāk pievēršas kompozīcijai, brīvai improvizācijai un pārliecināts, ka iedvesmu iespējams rast tepat dzimtajā zemē.

Asnate Rancāne ir etniskās mūzikas pētniece, multiinstrumentāliste un tautas mūzikas grupas „Tautumeitas” vadītāja. Tradicionālajā mūzikā viņa iesaistījusies jau kopš bērnības un meklē iedvesmu improvizācijā, kuras radīšanā izmanto zināšanas un pieredzi, kas gūta, strādājot ar folkloras mantojumu.

Albumā iekļautas astoņas folkloras kompozīcijas: četras latviešu tautasdziesmas, kas izpildītas dažādos dialektos, kā arī bulgāru, ukraiņu, lietuviešu un krievu tautasdziesmas. Dziesmas no visa folkloras mantojuma tika atlasītas saskaņā ar mūziķu gaumi un patiesībā uzskatāmas par pašu mūziķu mīļākajām tautasdziesmām.

2018. gada 16. jūnijā Valmiermuižā notiks etnofestivāls „SVIESTS”, kas šogad atzīts kā valstiski nozīmīgs kultūras pasākums. Festivāla, kurš sakrīt ar Latvijas simtgades svinībām, tēma ir „baltu ciltis”, kas atspoguļosies mūzikā, amatniecībā un kulinārijā. Papildu labākajām latviešu etnogrupām uzstāsies arī dienvidu kaimiņtautu mūziķi, kuru valstis atrodas bijušajās baltu cilšu teritorijās – Lietuvā, Krievijā un Baltkrievijā.
Etnofestivāls „SVIESTS” atspoguļo tradicionālo kultūru un dažādas tās izpausmes – mūziku, amatniecību, arī kulināriju – viss, kas balstās savā tiešajā vidē un tradīcijā, un līdz ar to var būt saprotams un baudāms arī mūsdienu cilvēkiem, kuri dzīvo šajā pašā vidē, teritorijā. Festivālā skan mūzika, kas ir balstīta senatnes tradīcijās un izturējusi laika pārbaudi, šodienas klausītājam skan autentiski un baudāmi. Baltu ciltis visos laikos ir bagātīgi apcerētas mītos un leģendās . Gan folklorā, gan arī arheoloģiskajos izrakumos veiktie atradumi liecina par bagātu tautas kultūru un paražām, kas lielā mērā ir mūsu sabiedrības pamatā vēl šodien.

Pasākumu rīko Valmiermuižas kultūras biedrība un Kultūras menedžmenta centrs „Lauska”. Atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Valmiermuižas alus darītava.

Plašāka informācija:

Valmiermuižas kultūras biedrība, [email protected], tālr. nr.: 27337798

 
Нет предстоящих мероприятий