DŽENKINSS UN GUDALS. Garīgās mūzikas koncerts / MŪŽĪGĀ GAISMA

Piedalās:
Liepājas Simfoniskais orķestris
Diriģenti: Ilze Balode, Jēkabs Ozoliņš
Solisti: Ieva Parša, Ieva Dreimane, Ivars Cinkus
Kori: "Amenda" (Talsi), "Vaiņode", "Laiks" (Liepāja), "Līva" (Liepāja), Latvijas Bankas koris

PROGRAMMĀ:

1.daļa:
Karls Dženkinss - "Stabat Mater"
Kontralta solo, koris "Laiks", Liepājas Simfoniskais orķestris
Soliste: Ieva Parša
Diriģente: Ilze Balode

2.daļa
Hovards Gudals - "Eternal Light"
Soprāna un baritona solo, piedalās kori "Amenda" (Talsi), "Vaiņode", "Laiks", "Līva", Latvijas Bankas koris
Soliste: Ieva Dreimane (soprāns), Ivars Cinkus (baritons)
Diriģents: Jēkabs Ozoliņš

 

Stabat Mater – 2008. gadā autora komponēts cikls, kas balstīts 13.gadsimta Romas katoļu baznīcas poēmā. Tās pieraksts piedēvēts Jakaponem da Toldi (Jacapone da Toldi), bet virsraksts ir kā aizguvums no poēmas pirmās rindas "Stabat Mater dolorosa" (stāvēja māte noskumusi). Šis teksts tiek atzīts par vienu no emocionāli uzrunājošākajiem vēstījumiem par Mātes Marijas ciešanām Jēzus Kristus krustā sišanas laikā.
 
Iepriekš šo spēcīgo tekstu savā daiļradē muzikāli apcerējuši tādi komponisti kā Haidns, Dvoržāks, Vivaldi, Rosini un citi. Velsiešu izcelsmes komponists Karls Dženkinss emocionālo tekstu un biblisko sižetu ietvēris mūsdienām saistošākā valodā, taču vienlaikus neaizmirstot par pirmatnējā avota seno izcelsmi. Tāpat kā citi Dženkinsa skaņdarbi, šī kompozīcija ietver vairāku elementu sintēzi – kora un orķestra skanējumu apvienojumā ar etniski-tradicionālām iezīmēm, kā arī Tuvo Austrumu instrumentu un vokālo iezīmju izmantošanu.
 
Hovards Gudals - viens no šī brīža izcilākajiem un daudzpusīgākajiem britu komponistiem, kura vārds plašākai auditorijai parasti asociējas ar viņa mūziku, kas sarakstīta britu kinofilmām. Atzītais komponists sacerējis arī vairākus mūziklus, kas atskaņoti daudzviet pasaulē un neskaitāmus kormūzikas darbus. Rekviēms “Eternal Light” ir viens no visvairāk atskaņotajiem rekviēmiem Anglijā, par kuru Gudals 2009.gadā saņēmis arī “Classical Brit Award” kā gada komponists. 
 
Pats autors komentē: “Lielākā daļa rekviēmu tā vai citādi balstās viduslaiku Mesas saknēs, kuras stāsts vēsta par Nāvi un tās neizbēgamo klātbūtni ikviena cilvēka mūžā. Rekviēms visbiežāk sadalīts vairākās atsevišķās daļās sākot ar dziedājumu “Kirie eleison” (no grieķu val. dieva žēlastība) un beidzot ar “In paradisum” (paradīzē), kur izskan lūgums pēc mūžīgā miera, apžēlošanas un gaismas tiem, kuri aizgājuši. Es nejutu vajadzību uzrakstīt rekviēmu, kurš balstīts tieši šīs, senās tradīcijas rekviēmā. Tāpēc rekviēms “Eternal Light” rakstīts un izpildāms gan kā klasiskas formas orķestra skaņdarbs ar kori dievnamos, gan vienlaicīgi veidots kā muzikāla versija šodienas rekviēmam un vienlaicīgai dejas performancei.” Rekviemā autors nav jutis vajadzību pieturēties tikai pie klasisko, latīnisko tekstu dziedājumiem, un tajā iekļauti arī dažādu britu autoru oriģinālteksti, spēcīgi uzrunājoša dzeja. Autors “Eternal light” raksturo kā rekviēmu dzīvošanai. 



Norises vieta: Lielā zāle
Norises ilgums: koncerts 2 daļās ar starpbrīdi,~2h
Organizē: Lielais dzintars

Cienījamie koncertzāles “Lielais dzintars” apmeklētāji!
Lūdzam ievērot SIA “Lielais Dzintars” noteikumus, lai kultūras pasākuma baudīšana būtu patīkama ikvienam apmeklētājam.
Koncertzāle “Lielais dzintars” apmeklētājus gaida jau stundu pirms pasākuma sākuma.
Uz vakara pasākumiem, kas paredzēti pieaugušo auditorijai, bērni līdz 7 gadu vecumam netiek ielaisti.
Apmeklētājiem ratiņkrēslos un viņu pavadonim, iepriekš piesakoties, piedāvājam īpašas vietas parterā. Īpašās biļetes iespējams rezervēt un iegādāties tikai koncertzāles “Lielais dzintars” Informācijas centrā pa tālruni +371 63424555, e-pastu [email protected].
Informācijas centra darbinieks - kasieris informēs koncertzāles Klientu apkalpošanas daļu, kas nodrošinās vietu pieejamību. Ierodoties uz pasākumu, lūdzam vērsties Informācijas centrā, kura personāls palīdzēs nokļūt vajadzīgajā stāvā un sēdvietā. Ēkā ierīkots panorāmas lifts, lai apmeklētāji ar kustību traucējumiem varētu nokļūt nepieciešamajā ēkas stāvā.
Lūdzam koncertzālē ierasties savlaicīgi - pēc 3. zvana un pasākuma sākuma ieeja zālē tiek pārtraukta.
Pirms ieiešanas zālē izslēdziet mobilos telefonus, atskaņotājus, pulksteņu vai citu elektronisko ierīču skaņas signālus.
Fotoaparātus, kino un video kameras, kā arī skaņu ieraksta aparatūru koncertzālē atļauts lietot tikai ar SIA “Lielais Dzintars” atļauju.
Māksliniekiem domātos ziedus vai dāvanas ir iespējams atstāt pie garderobistiem koncertzāles 2. stāvā, uz īpašas kartiņas norādot adresātu. Jūsu veltes tiks pasniegtas tieši uz skatuves.
Lai koncertzāles "Lielais dzintars" apmeklējums kļūst par neaizmirstamu notikumu!

 
Нет предстоящих мероприятий