Vīru koris Orphei Drangar. Koncerts Ventspilī / vakcinētiem, pārslimojušiem

Uz šo koncertu koncertzāles "Latvija" Lielajā zālē biļetes pārdošanā vakcinētiem vai Covid-19 pārslimojušiem skatītājiem, pie ieejas spējot uzrādīt atbilstošu digitālo sertifikātu!

* * *

14. oktobrī ar īpaši veidotu mūzikas programmu Ventspilī, koncertzālē “Latvija” viesosies viens no pieredzes bagātākajiem un pazīstamākajiem vīru koriem pasaulē – vīru koris “Orphei Drängar” no Upsalas Zviedrijā.

Daudzveidīgajā koncertprogrammā būs dzirdami gan jauni, gan klasiski Ziemeļu un Baltijas valstu autoru skaņdarbi. Koncertu īpaši krāšņos latviešu komponista Raimonda Tigula vīru korim radītās dziesmas pirmatskaņojums.

Solistes lomā koncerta apmeklētāji dzirdēs godalgoto un starptautiski zināmo operdziedātāju soprānu Hannu Husāru (Hanna Husáhr). Pie flīģeļa sēdīsies Folke Alīns (Folke Alin), bet koncerta īpašā viešņa būs latviešu ērģelniece Ilze Reine.

“Orphei Drängar” dibināts 1853. gadā Upsalā, Zviedrijā kā dziesminieku biedrība. Pēdējā desmitgadē koris aizvadījis vairākas koncerttūres Ziemeļamerikā un Tālajos Austrumos, savukārt dzimtajā Zviedrijā “Orphei Drängar” vairākkārt uzstājušies televīzijā, tostarp kroņprinceses kāzu dienas koncertā. Koris ir sadarbojies ar pasaulslaveno somu diriģentu Esu Peku Salonenu (Esa-Pekka Salonen) – pēdējoreiz 2016. un 2017. gadā, kad krievu komponista Igora Stravinska (Igor Stravinsky) oratoriju “Ķēniņš Edips” iestudēja balvas “Polaris” ieguvējs Pīters Selarss (Peter Sellars). Vēlāk tā tika izrādīta Ēksanprovansas operas festivālā, Londonas Karaliskajā svētku zālē, kā arī Stokholmas Karaliskajā operā. “Frāzējums”, “skaņas tīrība”, “precizitāte”, kā arī “ļoti īpašas un dinamiskas izpausmes iespējas” ir visbiežāk minētie termini kora raksturojumā. “Orphei Drängar” unikālajā skanējumā dzirdamas tiklab jaunas un gaisīgas, kā pieredzējušākas un nobriedušākas balsis. Kaldināt kora panākumus gadu gaitā līdzējuši tā izcilie diriģenti. Pašreizējā vadītāja Sesīlija Rīdingere Alīna (Cecilia Rydinger Alin) diriģenta pienākumus pārņēma 2008. gada rudenī no Roberta Sunda (Robert Sund), kura priekšgājējs vairāk nekā 40 gadu garumā bija Ēriks Ēriksons (Eric Ericson). Vēl agrāk kora vadītāja lomu pildīja Hugo Alvēns (Hugo Alfvén).

Operdziedātāja Hanna Husāra savas karjeras laikā koncertējusi Drotningholmas Galma operteātrī, kā arī uz nacionālo operu skatuvēm Bergenā un Rīgā, un vēl nesen bija redzama Paminas lomā Mocarta “Burvju flautā” Stokholmas Karaliskajā operā. H. Husāra ir arī iemīļota koncertizpildītāja ar plašu repertuāru, sākot no agrīnā baroka līdz pat laikmetīgajai mūzikai, un ir strādājusi ar tādiem diriģentiem kā Leifs Sēgerstams (Leif Segerstam), Manfrēds Honeks (Manfred Honeck), Deniels Hārdings (Daniel Harding) un Herberts Blūmsteds (Herbert Blomstedt). H. Husārai ir piešķirtas vairākas stipendijas, savukārt 2016. gada Vilhelma Stēnhammara starptautiskajā mūzikas konkursā māksliniece tika godalgota ar Mocarta balvu.

Folke Alīns ir “Orphei Drängar” ilggadējais otrais diriģents, repetitors un pianists. Ikdienā strādā par repetitoru Stokholmas Karaliskajā operā, pirms tam bijis arī Karaliskās operas kormeistars.

“Orphei Drängar” diriģente kopš 2008. gada ir profesore Sesīlija Rīdingere. Līdztekus šim darbam un ārštata projektiem kora un orķestra diriģentes amatā S. Rīdingere pasniedz Stokholmas Karaliskajā mūzikas akadēmijā, kuras rektore viņa bija no 2012. līdz 2019. gadam. Nesen diriģente tika iecelta arī par žūrijas priekšsēdētāju starptautiskajā kordiriģentu konkursā “Eric Ericson Award”, kas 2021. gada oktobrī tiks rīkots Bervalda koncertzālē Stokholmā sadarbībā ar Eiropas Raidorganizāciju apvienību un Eiropas radio koriem.

 
Нет предстоящих мероприятий