Jauktais koris LAI TOP! Koncerprogramma TEVI NEVARU IZDZIEDĀT DZIESMĀ

Oktobra sākumā muižas Kulturys škiunī ar koncertprogrammu “Tevi nevaru izdziedāt dziesmā” viesosies Ļaudonas pagasta jauktais koris “Lai top!” diriģenta Jāņa Trūpa vadībā. Kora repertuārā iekļautas dažādas dziesmas gan no latviešu kora mūzikas klasiķu darbu klāsta, gan latviešu tautas dziesmu apdares, gan jauno komponistu dziesmas. Sevišķi mīļas korim ir kļuvušas Jāņa Lūsēna dziesmas.

Ļaudonas pagasta jauktais koris „Lai top!”

Ļaudonas pagastā kora dziedāšanas tradīcija jau ir ļoti sena un cieši saistīta arī ar 1884. gada 23. martā šeit dzimušā kordiriģenta un Latvijas Nacionālās operas dibinātāja Teodora Reitera vārdu. No 1905. līdz 1907. gadam Reiters strādāja kā skolotājs dzimtā pagasta draudzes skolā un vadīja vietējo kori.

1999 .gada 27. februārī pēc Ļaudonas pagasta priekšsēdētājas Dzintaras Birnes iniciatīvas Ļaudonā no jauna tika nodibināts jauktais koris. Sākumā koris bija skaitliski neliels – ap 18 dziedātāju. Pašu dziedātāju izdomāts, korim dots nosaukums „Lai top!”. Jaukto kori “Lai top!” ir vadījuši vairāki diriģenti: Valda Jermanova, Aina Miezīte, Anita Melnupa. Kori pašlaik vada diriģents Jānis Trūps. Laikam ritot dziedātāju skaits palielinājās, sasniedzot 40 dziedātājus un apvienojot vienā kolektīvā ne tikai Ļaudonas pagasta, bet arī Madonas, Mārcienas, Praulienas un Mētrienas ļaudis.

Koris ir piedalījies daudzos pagastā un rajonā rīkotajos pasākumos, J.Vītola Dziesmu dienās Gaujienā, Meža dienās Varakļānos, Latvijas koru saietos Meņģeļos u.c. Īpašu prieku un gandarījumu sagādāja līdzdalība XXIII un XXIV Vispārējos latviešu Dziesmu svētkos, Rīgas 810 gadu jubilejas Lielkoncertā. XXIV Dziesmu svētku laikā Tautas tērpu skatē koris „Lai top!” izcīnīja speciālo balvu.

Koris koncertējis Ļaudonā, Madonā, Bērzaunes, Lazdonas un Liezēres baznīcās, Vācijas pilsētā Kloppenburgā. Īpašas sajūtas saistījās ar piedalīšanos Maestro R.Paula un M.Brauna jubilejas koncertos Madonā. Izveidojās sadarbība ar Stokholmas latviešu kori , tika kopīgi koncertēts gan Stokholmā, gan Ļaudonā.Draugu pulkam pievienojas arī Suntažu jauktais koris.

Ar prieku dziedāts Mežaparka lielajā estrādē Pasaules koru olimpiādē un XXV un XXVI Vispārējos latviešu Dziesmu svētkos. Emocionālus brīžus sev un skatītājiem sagādāja koncertprogtamma „Ceļojums? Lai top!”, ar kuru koris nosvinēja 16 gadu pastāvēšanu un vēlāk viesojās Madonas KN un Sauleskalna TN. Ar lielu atbildības sajūtu koris gatavojās Latvijas 100gades koncertiem Ļaudonā un Bērzaunes baznīcā. 2019. gada aprīlī koris devās uz sadraudzības koncertiem ar latviešu kori  Stokholmā, maijā ar koncertu ”Svētki mums un jums” nosvinēja 20 gadu jubileju. Jūnijā piedalījās koncertā „Mirklis Balvos”. Rudenī ar programmu „Dzīve – kā dzeņa vēders” viesojās Nagļu TN, kopā ar dzejnieci A. Lubeju uzstājās koncertā „Mūsu mīlestība tev, Latgalīt!” Nautrēnu KN, uzstājās Valsts svētku koncertos Ļaudonas un Madonas kultūras namos.

Kora repertuārā iekļautas dažādas dziesmas gan no latviešu kora mūzikas klasiķu darbu klāsta, gan latviešu tautas dziesmu apdares, gan jauno komponistu dziesmas. Sevišķi mīļas korim ir kļuvušas Jāņa Lūsēna dziesmas.

 
Нет предстоящих мероприятий