ŽIZELE. Latvijas Nacionālā baleta viesizrāde

„Žizele” ir viens no pirmajiem lielajiem romantisma baletiem un viens no retajiem, kas saglabājies līdz mūsdienām. Uz lauku ciemata idilles fona risinās stāsts par naivās meitenes nodoto mīlestību, ārprātu un dzīvi pēc nāves baisi skaistajā pasaulē, kurā valda vilas – atriebīgi pieviltu sieviešu rēgi. 
 
SATURS
 
I CĒLIENS
Mazā, mežu ieskautā, saules pielietā ciematā notiek kāzas. Mežsargs Hilarions neiesaistās vispārējā līksmībā. Viņš mīl daiļo Žizeli, bet meitene viņam neatbild ar pretmīlu. Žizele mīl Albertu un no visas sirds tic Alberta mīlestībai. Žizele nenojauš, ka viņas iemīļotais ir par zemnieku pārģērbies princis. Viņa arī neieklausās Hilarionā, kurš nesekmīgi mēģina viņu pārliecināt par Alberta negodīgumu.
Ciematā pēc medībām ierodas atpūsties kungu svīta. Zemnieki viņus laipni sagaida. Sākas dejas, kurās visaizrautīgāk dejo tieši Žizele. Tomēr māte liedz meitai dejot, jo Žizelei ir trausla sirds. Savukārt Alberts cenšas izvairīties no mednieku svītas, jo izrādās, ka viesu vidū ir Alberta līgava Batilde...
Tikmēr Hilarions atrod prinča zobenu. Uz tā ir ģerbonis, kas apliecina Alberta patieso izcelsmi un titulu. Mežsargs, greizsirdības mākts, atklāj visiem Alberta noslēpumu. No šī negaidītā trieciena salūst Žizeles sirds. Viņas prāts aptumšojas, un Žizele no bēdām mirst.
 
II CĒLIENS
Teiksma par vilām stāsta, ka saderinātās jaunavas, kuras mirušas pirms kāzām, naktīs iznāk no kapa un līdz nāvei dancina jaunekļus, kurus sastop savā ceļā.
Naktī ciemata kapsētā vilas pulcējas, lai tiktos ar jauno draudzeni Žizeli. Vilām par upuri krīt mežsargs Hilarions, kurš, sirdsapziņas pārmetumu mocīts, apmeklē Žizeles kapu. Tās ierauj Hilarionu dejā, līdz viņš nokrīt beigts.
Kapsētā pie mīļotās kapa ierodas arī princis Alberts, kuram draud tāds pats liktenis kā Hilarionam. Atkal sākas vilu bakhanālija, kas sev līdzi aizrauj Albertu. Žizele visiem spēkiem cenšas mīļoto glābt. Albertam jau sāk zust spēki. Te atskan pulksteņa sitieni, kas vēsta rītausmu. Līdz ar pirmajiem saules stariem zūd vilu spēks, un vilas gaist rītausmas miglā. Gaist arī Žizele, kuras mīla izglābusi Albertu no nāves.
 
LOMĀS
Žizele: Elza Leimane, Jolanta Lubēja
Princis Alberts: Raimonds Martinovs, Arturs Sokolovs, Sergejs Neikšins
Hilarions: Ringolds Žigis, Andris Pudāns
Mirta: Baiba Kokina, Iļana Puhova, Alise Prudāne, Paula Lieldidža-Kolbina
Kāzu pas de deux: Annija Kopštāle, Germans Ševčenko, Sabīne Strokša, Viktorija Jansone, Viktors Seiko, Arturs Sokolovs, Zigmārs Kirilko
Divas vilas: Juka Mijake-Sokolova, Ieva Rācene
 
GORS Kultūras vēstnieku programmas dalībniekiem biļetes ar 10% atlaidi, veicot pirkumu kasēs vai Latgales vēstniecības GORS biļešu sistēmas klienta profilā. Kasēs lūgums uzrādīt karti pirms pirkuma veikšanas.
 
Bērni līdz 7 gadu vecumam pasākumā var netikt ielaisti. Pusstundu pirms pasākuma sākuma sāk darboties bērnu istaba, kas pieejama bērniem vecumā no trīs līdz septiņiem gadiem. Bērnu istabas apmeklējums ir bez maksas. Pirms tam lūgums pieteikties, zvanot +371 64633303.
 
Informējam, ka pasākuma laikā ilustratīvi mākslinieciskiem mērķiem un nolūkā informēt sabiedrību par notikušo pasākumu var tikt veikta fotografēšana, video un/vai audio ieraksta veikšana. Minētās darbības tiek veiktas atbilstoši datu apstrādes prasībām, neidentificējot konkrētas personas. Iegūtie materiāli var tikt publicēti un/vai translēti plašsaziņas līdzekļos, kā arī sociālajos tīklos internetā u.tml.
 
Ja Jūs nevēlaties tikt fotografēts vai filmēts, Jums ir tiesības pieprasīt, lai šādas darbības attiecībā uz Jums netiek veiktas. Jums ir tiesības lūgt neizmantot vai dzēst Jūsu personas datus – fotoattēlu, video vai audio ierakstu, kurā jūs esat fiksēts, sazinoties ar personas datu apstrādes pārzini – SIA “Austrumlatvijas koncertzāle” administrāciju klātienē, Rēzeknē, Pils ielā 4; zvanot 646 33303 vai rakstot [email protected].
 
Нет предстоящих мероприятий