VEF JAZZ CLUB | STARPTAUTISKĀ DŽEZA DIENA. Jazzatomy un Kristin Korb

 

2011. gadā UNESCO oficiāli atzina 30. aprīli par starptautisko džeza dienu ar mērķi izcelt džeza mūzikas žanra īpašo lomu visas zemeslodes iedzīvotāju apvienošanā. Apvienība Wise Music Society jau kopš 2013.gada rīko Starptautiskā Džeza dienu arī Latvijā ar mērķi palīdzēt klausītājiem dzirdēt jaunu, patiesi kvalitatīvu mūziku, savukārt mūziķu grupām rast iespēju satikties ar jaunu auditoriju. Latvijā darbojas daudzi augsta līmeņa džeza žanra profesionāļi, kas spēj piepildīt Starptautiskās Džeza dienas mērķi - veidot stipru un saliedētu džeza mūzikas kopienu, kas apmainītos ar pieredzi, rīkotu un baudītu kopīgus pasākumus un veidotu mūziku saprotamu un pieejamu klausītājiem. Pateicoties organizatoriem, Latvija ir oficiāli atzīta par UNESCO International Jazz Day pasaules kustības dalībnieci.

2019.gads kļūs par sesto gadu kopš Latvija svin Starptautisko Džeza dienu — šogad svētku galvenais notikums risināsies VEF Kultūras pilī ar viesmākslinieces Kristin Korb (kontrabass un vokāls, ASV/Dānija) un grupas Jazzatomy koncertu pasākuma pirmajā daļā un lielo Jam sesiju otrajā daļā VEF Kultūras pils vestibilā.

Ir tikai daži basisti, kuri prot dziedāt, un vēl mazāk tādu, kuri dara to patiesi labi. Kristina Korba (Kristin Korb, ASV/DK) ir viena no māksliniecēm, kuras liek klausītājam aizmirst to, ka spēlē basu brīdī, kad var dzirdēt viņas kristāldzidro balsi. Iedvesmota no laikmeta, kad mūzika bija romantiska un aizrautīga, Kristina  ved klausītājus garā un apgarotā mūzikas pastaigā. Kristina guva mūzikas izglītību Austrummontānas koledžā un mācījās klasisko basu Kalifornijas universitātē Sandjego ASV. Viņa studēja pie Reja Brauna (Ray Brown), ar kuru kopā 1996. gadā ierakstīja arī savu debijas albumu.

Mūziķe pasniedza vokālā džeza lekcijas Dienvidkalifornijas universitātē,  Grosmontas koledžā, kā arī bija Džeza nodaļas direktore Vašingtonas universitātē. Kristina joprojām pasniedz meistarklases universitātēs, džeza nometnēs un festivālos. Kā Starptautiskās kontrabasistu asociācijas prezidente, 2013. gadā. Korba bija mākslinieciskā direktore ISB konvencijā Ročesterā, Ņujorkā.

2016. gadā klājā nācis viņas astotais ieraksts Beyond the Moon. Kristina regulāri apceļo pasauli, uzstājoties ar tādiem džeza māksliniekiem kā Llew Matthews, Kim Richmond, Pete Christlieb, Jeff Hamilton, Alex Riel un Jan Lundgren. www.kristinkorb.com

Kolektīvu Jazzatomy izveidoja divi mūziķi — pianists Artjoms Sarvi un dziedātāja Evilena Protektore. Abi mūziķi pabeidza maģistra studijas Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Džeza nodaļā. Kolektīvā piedalās īpašs un neierasts mūziķu sastāvs: tradicionāls džeza ansamblis, kas sastāv no bungām, kontrabasa, klavierēm, pūšamo instrumentu sekcijas un vokāla, integrējot tajā klasisko stīgu kvartetu, Turntable mākslinieku (elektronika), Čīles tautas instrumentus, hiphopa kultūras elementus. Kolektīvs debitēja ar programmu Colors of Summer. Savas pastāvēšanas laikā kolektīvs piedalījās vairākos festivālos un pasākumos, variējot sastāvu no pilna - 13 mūziķi līdz kvartetam. 2018. gada janvārī grupa prezentēja savu pirmo albumu — Colors Of Summer. www.jazzatomy.com

 
Нет предстоящих мероприятий