PRAVOSLAVNIJE PEVČIJE (Maskava)

Programmā skanēs krievu komponistu garīgā mūzika – klausītāju iemīļotākie dziedājumi. Diriģents – Georgijs Smirnovs.

Maskavas koris Pravoslavnije pevčije (Pareizticīgie dziedoņi) tika izveidots 1992. gadā, apvienojoties labākajiem profesionālajiem dziedoņiem no Maskavas baznīcu koriem. Krievijā, kur izcilu vīru koru nav mazums, tas pelnīti tiek uzskatīts par labāko kori, kas turpina jau kopš XVI gadsimta Krievzemē pastāvošo dziedošo diakonu koru tradīcijas.

Kora repertuārā ir krievu garīgā kormūzika kopš tās pirmsākumiem līdz pat XX gadsimtam ar īpašu uzsvaru uz pirmsrevolūcijas Maskavas skolas komponistu mūziku, tostarp – Aleksandra Kastaļska, Pāvela Česnokova un Aleksandra Grečaņinova skaņdarbiem.

Jau kopš pirmajiem koncertiem koris ir pārsteidzis klausītājus ar savu profesionālo meistarību, cēlo skanējumu un īpašo garīguma gaisotni.

Koris ir piedalījies daudzos starptautiskos festivālos Maskavā, Vācijā, ASV, Šveicē un Itālijā. Visā pasaulē krievu pareizticīgo kormūzika ir ļoti gaidīta. Katoļu un protestantu  baznīcas, kur koris dzied, vienmēr ir pārpildītas. Hermaņa Brauna Fonda aicināts, kopš 1998. gada koris Latvijā koncertē ik gadu, vairāk nekā 80 koncertos pulcējot ap 56 000 klausītāju.

Kora dibinātājs, diriģents un mākslinieciskais vadītājs Georgijs Smirnovs – kormeistars un muzikologs – ir Maskavas Valsts konservatorijas kordiriģēšanas fakultātes absolvents. Pirms kora Pravoslavnije pevčije izveidošanas Georgijs Smirnovs bijis vairāku Maskavas profesionālo vīru koru un baznīcas koru diriģents un kormeistars, kā arī studējis krievu baznīcas dziedāšanas vēsturi. Būdams izdevniecības Muzika redaktors, viņš sagatavojis izdošanai vairākus krievu garīgās mūzikas krājumus. Īpaši atzīmējamas ir 1989. gadā izdotās Sergeja Rahmaņinova Vesperes (Всенощное бдение) – pēc 70 gadu ilgas aizmirstības tas bija viens no pirmajiem krievu garīgas mūzikas izdevumiem. 2012. gadā Georgijs Smirnovs kļuva par arhiereju kora vadītāju Ostankinas baznīcā.

GORS Kultūras vēstnieku programmas dalībniekiem biļetes ar 10% atlaidi, veicot pirkumu kasēs vai Latgales vēstniecības GORS biļešu sistēmas klienta profilā. Kasēs lūgums uzrādīt karti pirms pirkuma veikšanas.

Bērni līdz 7 gadu vecumam pasākumā var netikt ielaisti. Pusstundu pirms pasākuma sākuma sāk darboties bērnu istaba, kas pieejama bērniem vecumā no trīs līdz septiņiem gadiem. Bērnu istabas apmeklējums ir bez maksas. Pirms tam lūgums pieteikties, zvanot +371 64633303.
 
Informējam, ka pasākuma laikā ilustratīvi mākslinieciskiem mērķiem un nolūkā informēt sabiedrību par notikušo pasākumu var tikt veikta fotografēšana, video un/vai audio ieraksta veikšana.
 Minētās darbības tiek veiktas atbilstoši datu apstrādes prasībām, neidentificējot konkrētas personas. Iegūtie materiāli var tikt publicēti un/vai translēti plašsaziņas līdzekļos, kā arī sociālajos tīklos internetā u.tml.
 
Ja Jūs nevēlaties tikt fotografēts vai filmēts, Jums ir tiesības pieprasīt, lai šādas darbības attiecībā uz Jums netiek veiktas. Jums ir tiesības lūgt neizmantot vai dzēst Jūsu personas datus – fotoattēlu, video vai audio ierakstu, kurā jūs esat fiksēts, sazinoties ar personas datu apstrādes pārzini – SIA “Austrumlatvijas koncertzāle” administrāciju klātienē, Rēzeknē, Pils ielā 4; zvanot 646 33303 vai rakstot [email protected].

 
Нет предстоящих мероприятий