LATEST / Pirmie, kas aiziet

Eduarda Smiļģa Teātra muzejā Talsu ielā 1
Lībiešu, igauņu un latviešu valodā
Ilgums: 1h30
Biļetes: 15 un 10 eiro (atlaide skolēniem, studentiem, pensionāriem, cilvēkiem ar invaliditāti) 


Autori: Toms Auniņš, Austra Hauks, Joanna Kalma, Kārlis Krūmiņš, Epa Kubu, Kristīna Normana, Karolīna Poska, Valters Sīlis
Producenti: Latvijas Jaunā teātra institūts un Kanuti Gildi SAAL

Igauņu laikmetīgās programmas "LATEST" centrā ir jaundarbs “Pirmie, kas aiziet”. Satiekoties rezidencē Oleru muižā pagājušā gada aprīlī un sākot strādāt pie kopīgas izrādes, astoņi dažādu jomu igauņu un latviešu mākslinieki meklēja kopīgu tēmu, kas interesētu gan visus iesaistītos māksliniekus, gan skatītājus Latvijā un Igaunijā. Lai arī abu valstu attieksme pret lībiešiem ir atšķirīga, šai tautai ir bijusi svarīga loma gan Latvijas, gan Igaunijas valstiskuma un dažādu laikmetu ideoloģijas kontekstā. Lībiešu liktenis vienmēr ir bijis kā brīdinājums – nekas šai pasaulē nav nemainīgs un neskarts, bet mazas tautas izzušanas process ir ātrs un nenovēršams. Izrāde analizē to, kā abu valstu politika ir atspoguļojusies lībiešu dzīvē un ko būt lībietim nozīmē šodien. Galu galā tā uzdod jautājumu: “Vai izzušana tiešām ir traģēdija?” Izrādes “Pirmie, kas aiziet” autori ir komponists Toms Auniņš, scenogrāfes Austra Hauks un Epa Kubu, horeogrāfes Joanna Kalma un Karolīna Poska, vizuālā un video māksliniece Kristīna Normana, dramaturgs, režisors un aktieris Kārlis Krūmiņš un režisors Valters Sīlis.

LATEST ir Latvijas Jaunā teātra institūta un Tallinas laikmetīgā teātra skatuves Kanuti Gildi SAAL kopīgi veidota programma, kas ir iekļauta Latvijas un Igaunijas simtgades svinību programmā.

http://theatre.lv/festivali/latest-2/11287-2/

 
Нет предстоящих мероприятий