Золотой конь

Rainis

16+

Izrāde pieaugušajiem!

     Dramatizētājs: Matīss Gricmanis
     Pirmizrāde: 24.11.2017.
     Režisors: Duda Paiva
     Leļļu mākslinieks: Duda Paiva
     Scenogrāfs: Andris Eglītis
     Kostīmu māksliniece: Vita Radziņa
     Komponists: Rihards Zaļupe
     Režisora asistents: Pāvels Struminskis
 

Dejotājs, aktieris un režisors Duda Paiva ir dzimis Brazīlijā, bet pēdējos 20 gadus dzīvo un veido iestudējumus Nīderlandē, vienlaikus strādājot projektos daudzās pasaules valstīs. Ar savu jaunatklāto leļļu un dejas mākslu sintēzi viņš ir radījis unikālu skatuves valodu, kļūstot par vienu no oriģinālākajiem leļļu teātra režisoriem 21. gadsimtā. Dudas Paivas izrāžu uzmanības centrā ir spēja vienam prātam kontrolēt un manipulēt vairāku objektu dzīvi, mijiedarboties starp tiem. Attīstījis šo tehniku virtuozā līmenī pats, nu jau vairākus gadus režisors pieņem izaicinājumu strādāt citu valstu teātros, kopā ar to aktieriem pētot nacionālos kodus un meklējot tiem atbilstošu vizuālo izpausmi.

No 2017. gada septembra beigām līdz 24. novembrim Duda Paiva Latvijas Leļļu teātrī strādās pie Raiņa lugas “Zelta zirgs” interpretācijas, ko režisora vīzijai atbilstoši dramatizēs Matīss Gricmanis. Sapulcinājis īpašu radošo komandu – scenogrāfu Andri Eglīti, kostīmu mākslinieci Vitu Radziņu un komponistu Jāni Šipkēvicu – Duda Paiva ir gatavs ķerties pie latvietības kodu izpētes un analīzes. Izrāde paredzēta pieaugušajiem un jauniešiem no 16 gadu vecuma. 

“Kad pirmo reizi lasīju “Zelta zirgu”, biju pārsteigts, ka lugā apvienoti daudzu, mums Rietumos zināmu pasaku motīvi. Šīs pasakas palīdz galvenajam varonim, kas ir Princis, izglābt Princesi. Šo stāstu mēs labi zinām. Taču lugā ir arī ļoti interesanta politiskā un sociālā tematika, kas būtiska latviešiem. Šī iemesla dēļ, iespējams, latviešiem ir īpaša piesardzība attiecībā uz šo darbu, bet man kā cilvēkam “no malas” ir atšķirīgs redzespunkts, un daži no lugas varoņiem piesaista īpašu interesi. Piemēram, Melnā māte, kas ir tēls, kurš simbolizē skumjas. Viņa gūst spēku no asaru daudzuma, ko var savākt no cietējiem. Viņa nav ļauna ragana, viņa ir daudz cilvēcīgāka. Šī antagonistiskā tēla cilvēciskošana ir tas, kas mani ļoti interesē. Būtībā tā ir katrā no mums mītošā divējādība, kas “Zelta zirgā” parādīta ar brīnišķīgu jutīgumu. Piemēram, es nolēmu veidot Melno māti lielāku par dzīvi. Skumjas lielākas par dzīvi,” stāsta režisors.

 

Izrāde top ar LR Kultūras ministrijas finansiālu atbalstu Latvijas valsts simtgades svinību ietvaros!

 

 
Нет предстоящих мероприятий