PĒTERBURGA ZIEMĀ...

Dalībnieki: Rihards MillersHerta HansenaLigita SpūleGuntis KuzmaNormunds ZvejnieksIlmārs Bērziņš

 

Koncerta programmā Pēterburga ziemā... skanēs krievu komponistu Pētera Čaikovska, Nikolaja Rimska – Korsakova, Georgija Sviridova kamermūzika.

Pēteris Čaikovskis ir pasaulē slavenākais krievu komponists, bez kura dvēseliskajām muzikālajām lappusēm nav iedomājamas koncertprogrammas. Komponista izcilais melodiķa talants, jo īpaši atklājas viņa vokālā daiļradē.

Nikolaja Rimska-Korsakova savu klavieru kvintetu komponēja 1876. gadā kameransambļu konkursam. Pirmā daļa ir rakstīta Bēthovena klasiskajā stilā. Tā ir aktīva, enerģiska un spraiga. Otrā daļa ir liriskā atelpa – dziedoša, maiga un melanholiska. Savukārt trešās daļas pamatā ir dejiskas melodijas. Kvintets kopumā ir daudzšķautņains un interesants, taču ir ticis reti atskaņots.

Georgijs Sviridovs savulaik teicis: “Galvenais ir nevis izteiksmes līdzekļu progress, bet gan iespēja izteikt dvēseli.” Tas spēcīgi atklājas arī viņa vokālajos opusos un poēmā Pēterburga. Poēmu Georgijs Sviridovs komponējis 20 gadu garumā, izmantojot Aleksandra Bloka dzeju kā pamatu. Poēma Pēterburga stāsta par traģiskajiem notikumiem Krievijā, par Pēterburgu, par cilvēka likteni.

Kopumā programmas noskaņa veidota emocionāli piesātināta – ar daudzpusīgām, niansētām noskaņām.

 
Nav gaidāmo pasākumu