IGO jubilejas koncerts / PIRMIE 40

IGO 40 gadi uz skatuves

 

Pēc veiksmīgi aizvadītiem pieciem jubilejas koncertiem  Rīgā un diviem dzimtajā Liepājā, dziedātājs Igo ar rudens koncertiem arī citās Latvijas pilsētās atzīmēs savus 40 gadus uz skatuves.

Koncerta pirmajā daļā skanēs komponista Jāņa Strazda un Igo koncertprogramma “Uguns”, bet koncerta otrajā daļā – Igo “zelta repertuārs”.

Stāstot par koncerta programmu, Igo atgādina, ka dziesmu cikls “Uguns” savu pirmizrādi piedzīvoja 2010.gadā Dzintaru koncertzālē, un līdz gada beigām tas skanējis daudzās Latvijas koncertzālēs. “2010.gada karstajā vasarā manā Jūrkalnes mājā “Pipari” mēs ar Jāni šo koncertprogrammu izveidojām. 2010.gada vasara izrādījās nepārspēta karstuma intensitātes un garuma ziņā, un arī 2018.gada vasara to nepārspēja.” Atgādinām, ka bez “Uguns” tapuši vēl divi stihiju cikli – “Zeme” kopā ar Valtu Pūci un “Ūdens” ar Mārtiņu Braunu. “Tāpat kā Rīgas koncertos, arī Liepājā es atskaņošu dažas kompozīcijas no Zemes un Ūdens cikla, lai klausītājiem rastos pilnvērtīgāks priekšstats.”

 

Koncertā šo dziesmu ciklu atskaņos Jānis Strazds, Igo un postetno grupa “Vējturi”, par kuru Igo ir īpašs stāsts. “Runa ir par Jūrkalnē daudzu gadu laikā īstenoto dabas un atpūtas parku, kur tieši šogad plānots uzcelt vienu no galvenajiem šī kompleksa akcentiem – “Vējturu” namu. Tas atradīsies Vēju sētas centrā blakus Ugunspļavai (arī šis nosaukums ir Igo paša izdomāts). ““Vējturu” namam būs vairākas funkcijas: vēju turēt godā, aizturēt stiprākas vēja brāzmas … Proti, ir ļoti bagāta viela fantāzijām, par to, kas ir vējturis. Varbūt nams, varbūt – cilvēks, kurš sevī tur vēju, vai aiztur to sevī. Tieši šādu mūzikas kolektīvu mēs ar Jāni esam izveidojuši, un arī paši tajā muzicējam.”

 

Līdz šim “Vējturi” jau uzstājušies vairākos koncertos un festivālos – gan 18.novembra koncertā Liepājā un Saulgriežos Jūrkalnē, Austrumu mūzikas festivālā kopā ar izteiksmīgiem mūziķiem no Irānas. “Kopš “Vējturu” pirmās uzstāšanās reizes sastāvs ir vairakkārt mainījies. Tāda ir projekta būtība. Uz skatuves kopā muzicē koklētāji, stabulnieki, dūdinieki, celmu bunga; skan akustiskā un arī elektriskā ģitāra, sintezators, basģitāra. Skanējums veidojas ļoti kontrastains, kam pamatā, neapšaubāmi, ir mūsdienu instrumentu sintēze ar senajiem instrumentiem. Kāda pazīstama dziesma var pēkšņi ieskanēties pa jaunam, atklājot pilnīgi negaidītas nianses.”

 

Par koncerta otro daļu Igo teic – tajā skanēs labi pazīstamas dziesmas, ko cilvēki vienmēr gaida, “kurām ir iespēja dziedāt līdzi, sist plaukstas, celties kājās, dejot… Protams, man ir svarīgi, kā cilvēki klausās jauno repertuāru, iedziļinoties sarežģītajās tēmās, kurus mēs ar mūziķiem cenšamies pasniegt klausītājiem. “Un tad nāk koncerta otrā daļa, kad skan laika pārbaudi izturējušās kompozīcijas, un nav svarīgi, vai cilvēkam, kas to klausās, ir deviņpadsmit vai deviņdesmit gadu… “Laika dziesmiņa”, “Zīlīte”, “Bet dzīvē viss ir savādāk” un citas dziesmas dziedam kopā ar zāli.” To sakot, Igo piebilst – radot katru jaunu programmu, ir vēlme un cerība, lai kāda no dziesmām pēc dažiem gadiem varētu tikt iekļauta “zelta repertuārā”. Tā arī notiek. Un nedrīkst apstāties. “Paldies Dievam, ka manā “zelta repertuārā” varu iekļaut arī dziesmas, kas tapušas pirms pāris gadiem. Tādēļ es turpinu strādāt un radīt, un “Gaiss” ir gaisā. Izskatās, ka šis gads iezīmēsies ar “Vējturu” koncertu sēriju, kas rudenī turpināsies arī citās Latvijas pilsētās.”

 

Savukārt komponists un dziesmu cikla “Uguns” mūzikas autors Jānis Strazds atzīst: “Mana sadarbība ar Igo turpinās jau gadus septiņpadsmit. Kopā nospēlēti daudzi koncerti, kopīgi radītas daudzas dziesmas, veidoti dažādi muzikāli projekti. Apjomīgākais mūsu kopdarbs ar manu mūziku un Igo dzeju ir dziesmu programma “Uguns”, kura tapa 2010. gadā un tika izdota arī albumā, CD formātā un kas skanēs arī šajā koncertā. Man ir patīkami kopā ar Igo radīt mūziku un atrasties ar viņu uz vienas skatuves, jo mani vienmēr ir fascinējis viņa vispusīgais talants, radošums un attieksme – iedziļināšanās it visā, ko viņš dara.”

 

Koncerta laikā būs redzamas videoprojekcijas, bet foajē tiks izvietota neliela Igo grafikas darbu izstāde, bet dizaina priekšmetus ar Igo grafikas darbu attēliem būs iespēja arī iegādāties.

 

Vairāk informācijas: 29131458

 
Nav gaidāmo pasākumu