LNSO KLAVIERTRIO. SAULGRIEŽI A LA CARTE

21. decembrī plkst. 19.00 Lielajā ģildē

LNSO KLAVIERTRIO. SAULGRIEŽI À LA CARTE

LNSO klaviertrio:

            Indulis CINTIŅŠ – vijole

            Dace ZĀLĪTE – čells

            Mārtiņš ZILBERTS – klavieres

Pēteris TRASUNS – alts

Oskars BOKANOVS – kontrabass

Programmā:

Astors PJACOLLA, Platons BURAVICKIS (jaundarbs), Francis ŠŪBERTS

 

LNSO klaviertrio atzīmē piecu gadu pastāvēšanu un tam par godu izvēlas spēlēt piecatā, un tas būs nekas cits kā Šūberta ģeniālais, cilvēkmīlestības pārpilnais “Foreļkvintets”, ko var klausīties vēl un vēl, un trio dalībniekiem pievienosies altu grupas jauntapušais koncertmeistara vietnieks Pēteris Trasuns un LNSO galvenais kontrabasists Oskars Bokanovs. Būs arī Platona Buravicka jaundarbs, ko autors sola rakstīt kā modernists, kas tomēr saprotams ikvienam, un Buenosairesas tango lielmeistara Pjacollas gadalaiku cikls, un te jāatgādina, ka trio mūziķi regulāri uzstājas milongas vakaros un tango pasaulē ir līdz kaulam savējie.

Platons Buravickis par jaundarbu: “LNSO klaviertrio veltītais skaņdarbs “Jauna rindkopa” (Красная строка) radīts, lai atklātu un parādītu šī sastāva virtuozitāti un emociju bagātību, kaut gan šis skaņdarbs pats par sevi ir tikai kārtējā jaunā rindkopa klasiskajā klaviertrio repertuārā. Skaņdarba stāsts ir par industrializācijas laikmeta problēmu – cilvēks un ikdiena, cilvēka kaislības, emocijas un visu glābjošs mūžības garīgums, kas palīdz cilvēkam izdzīvot un atrast sevī spēkus katru dienu iesākt jaunu savas dzīves rindkopu tā, kā vajag – ar atkāpi jeb с красной строки.”

Par Šūberta Kvintetu: “1817. gadā dzimst populārā dziesma “Forele”. Šūberta draugs Anselms Hitenbrenners mēdzis stāstīt, ka dziesma uzrakstīta viņa acu priekšā komponista iemīļotajā krodziņā “Melnais kaķis” pēc pāris pudeļu Ungārijas sarkanvīna tukšošanas. Nebūs gluži taisnība – Šūbertam palaikam patika atstāt iespaidu uz draugiem. Dziesmu uzmetumi patiesībā tapuši jau krietni agrāk. Kvintets, kura ceturtajā daļā dziesma “Forele” izmantota kā variāciju tēma, komponēts, visticamāk, ceļojuma laikā pa Augšaustriju 1819. gada vasarā, kad Šūbertam bija 22 gadi. Idejas autors bija amatierčellists Silvestrs Paumgartners, – tieši viņš ieteicis gan neparasto sastāvu (klavieru kvartets un kontrabass), gan arī “Foreles” melodijas iekļaušanu kvintetā.

 

 
Nav gaidāmo pasākumu