Ziemassvētku festivāls. Latvijas Radio koris. Pareizticīgo lūgšanas un dziedājumi.

Piedalās: Latvijas Radio koris, diriģents Sigvards Kļava

Programma: 

1. Pēteris Čaikovskis
1;3.d no Vesperēm
2. Andrejs Selickis
Bizantiskais dziedājums 1
3. Alfrēds Momotenko
Bogorodjitse Devo (pirmatskaņojums)
4. Andrejs Selickis
Bizantiskais dziedājums II
5. Pēteris Čaikovskis
Himna par godu sv.Kirilam un Metodijam
6. Andrejs Selickis
Bizantiskais dziedājums III
7. Pēteris Čaikovskis
8;9;10.d no Vesperēm
8. Andrejs Selickis
Bizantiskais dziedājums IV
9. Pēteris Čaikovskis
Leģenda
10. Alfrēds Momotenko
Jēzus Lūgšana
11. Andrejs Selickis
Bizantiskais dziedājums V
12. Pēteris Čaikovskis
15;16;17.d no Vesperēm
13. Alfrēds Momotenko
Mūsu Tēvs
14. Andrejs Selickis
Bizantiskais dziedājums VI
15. Pēteris Čaikovskis
Raudošais Engelis

PAR MĀKSLINIEKIEM:

LATVIJAS RADIO KORIS

Latvijas Radio koris ir unikāla muzikāla vienība kormūzikas pasaulē. Kamerkori ar spēju izcili atskaņot visplašāko repertuāru no senās mūzikas līdz mūsdienu komponistu vissarežģītākajām partitūrām. Latvijas Radio koris ir kā radošā laboratorija, regulāri mudinot komponistus rakstīt opusus, kas pārsniedz klasiskā vokāla arsenālu - no tradicionālās dziedāšanas manieres līdz virstoņu un ceturtdaļtoņu dziedāšanai.

No 1992. gada Latvijas Radio korī strādā divi diriģenti – tā mākslinieciskais vadītājs, galvenais diriģents Sigvards Kļava un diriģents Kaspars Putniņš. Divdesmit gadu laikā Latvijas Radio koris ir radījis jaunu izpratni par kori, kurā katram dalībniekiem ir savs uzdevums un personīgais pienesums. Latvijas Radio kora mākslinieku tembrālās buķetes sakausējums tiek uzlūkots par kora ansambļa skanējuma etalonu. Dziedātāju spēja orientēties dažādu laikmetu, žanru un stila mūzikā ļauj Latvijas Radio korim uzstāties gan vokāli instrumentālu darbu atskaņojumos un operu izrādēs, gan multimediālos un performanču projektos, gan intīmās a cappella muzikālās sarunās, gan teatrālos uzvedumos, kur kora dziedātāji atklājas kā daudzpusīgi solisti, līdztekus dziedāšanai spēlējot arī instrumentus.

Latvijas Radio koris vairākkārt saņēmis Latvijas Lielo mūzikas balvu – valsts augstāko apbalvojumu par sasniegumiem profesionālajā mākslā, kā arī Ministru kabineta balvu un citus apbalvojumus.

SIGVARDS KĻAVA, diriģents

Sigvards Kļava ir Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs kopš 1992. gada. Viņa mērķtiecīgā darba rezultātā Latvijas Radio koris izveidojies par starptautiski atpazīstamu, vokāli spilgtu vienību, kuru vēlas dzirdēt slavenākajos festivālos un kuru uz sadarbību aicina pasaules izcilākie mūziķi.

Sigvards Kļava studējis diriģēšanu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, Štutgartes Baha akadēmijā un Oregonas Baha festivāla meistarklasēs, kā arī Sanktpēterburgas konservatorijā. Kopš 2000. gada viņš ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas kordiriģēšanas nodaļas profesors.

Sigvarda Kļavas veidotie Latvijas Radio kora projekti allaž ir rūpīgi izauklēti vēstījumi, muzikālas ekspedīcijas, pētot dziedāšanas un balss fenomenu, meklējot tiltus starp arhaisko un mūsdienīgo, apcerot pārlaicīgo caur tematisku koncertprogrammu atklāsmju ceļu. Atzinību guvušās programmas Litānija, Mātes Terēzes lūgšana, Vakara sarunas Jāņa baznīcā vienmēr ir piepildījušas dievnamus ar klausītājiem. Pēc Sigvarda Kļavas ierosinājuma Radio koris veidojis kopīgus projektus gan ar tradicionālās un neakadēmiskās mūzikas spilgtiem pārstāvjiem, gan garīdzniekiem un mūsdienu skaņražiem, sintezējot laikmetīgās mākslas eksperimentus ar kultūras mantojumu un paplašinot redzējumu uz cilvēka balss iespējām. Sevišķu publikas mīlestību iemantojuši koncertuzvedumi ar Imanta Kalniņa (Imants un Ziedonis, Dzejnieks un Nāra) un Artura Maskata (Vācietis. Klavierkoncerts, Atlantīda) mūziku. Viņa vadībā tapuši arī veltījumi latviešu tautas dižgariem un varoņiem – mūzika filmai Lāčplēsis un uzvedums Rakstītāja par Broņislavu Martuževu.

Sigvards Kļava ir vairākkārtējs Lielās mūzikas balvas laureāts, Latvijas Republikas Ministru kabineta balvas ieguvējs un Triju zvaigžņu ordeņa kavalieris. Kopš 1990. Gada – Dziesmu svētku virsdiriģents.

Diriģējis nozīmīgākajās koncertzālēs un festivālos visā pasaulē, tai skaitā Londonas Karaliskajā Alberta zālē, Elbas filharmonijā, Amsterdamas Concertgebouw, Berlīnes filharmonijā u. c.

 
Nav gaidāmo pasākumu