18. Baha kamermūzikas festivāls. Ania Karpowicz (vijole, Polija), Marek Bracha (āmuriņu klavieres, Polija)

Anja Karpoviča (Ania Karpowicz) Polija

Flautiste, kuratore, aktīviste.

Anja Karpoviča 2011. gadā beigusi Detmoldas Mūzikas augstskolu Vācijā, kur mācījās Janoša Balinta (Janos Balint) klasē, bet pirms tam – Antonija Verzbinska (Antoni Wierzbiński) klasi G.un K. Baceviču Mūzikas akadēmijā  Lodzā (2009). Viņa saņēmusi balvas nacionālos un starptautiskos mūzikas konkursos Polijā un Vācijā (1999-2015). Jaunā mūziķe saņēmusi „Alumni Verein” stipendiju  Detmoldā kā arī individuālu radošu stipendiju, kuru piešķir Varšavas municipalitāte  (2012, 2013, 2015). 

2006-2008 Anja Karpovica pievienojās Eiropas Savienības Jauniešu orķestrim (EUYO), kura sastāvā uzstājās Karaliskajā Albertholā (the PROMS sezonas koncertos), Berlīnes Konzerthaus, Concertgebouw, Cīrihes Tonhalle un daudzās citās koncertzālēs Vācijā, Šveicē, Itālijā, Dānijā, Latvijā un Kazahstānā, spēlējot kā orķestra mūziķe ar tādām dižām personībām kā Sers Džeimss Gelveijs (Sir James Galway), Janīne Jansena (Janine Jansen), Andejs Boreiko (Andrey Boreyko), Vladimirs Aškenazi (Vladimir Askenhazy). 

Anja Karpoviča aktīvi uzstājas kā soliste. Viņa spēlējusi festivālā  Musica Electronica Nova Festival Vroclavā (2015), A. Rubinšteina Filharmonijā Lodzā (2016) kā arī koncertos ar Sound Factory Orchestra Vroclavas Mūzikas akadēmijā, Drēzdenes Mūzikas augstskolā un Esenes Folkwang Universitat der Künste (2017). 

Kā kamermūziķe Anja regulāri spēlē ar tādiem kolektīviem kā Hashtag Ensemble, In:te:gro, Fl: Ar-Art, kā arī veiksmīgi sadarbojas ar pianistu Mareku Braču (Marek Bracha) un ērģelnieku Mihalu Markuševski (Michał Markuszewski). 

Anja Karpoviča specializējas urbānos mikroprojektos, kas tiek īstenoti kopā ar vietējiem iedzīvotājiem.  2010. – 2012. gadā  viņa vadīja projektu „Lokal Na Poważnie”, kura gaitā notika 26 koncerti un  21 pasaules pirmizrādes. 2014.gadā viņa piedalījās koncertu sērijā „WawaParis1914” kopā ar Mariušu Klubčuku (Mariusz Kłubczuk) un Barbaru Kingu Majevsku  (Barbara Kinga Majewska), atskaņojot klasisko mūziku Varšavas publiskajā vidē. Māksliniece piedalījās festivālā „War Vie”, kurā tika jaunradīta urbānā telpa. 2015. gadā Anja  pabeidza 12 „Dźwiękolory” projektus, kuros klasiskā un modernā mūzika tika spēlēta Varšavas namu pagalmos. 2017. gadā sadarbībā ar Mareku Braču viņa uzsāka „WarszeMuzik” – muzikālu uzstāšanos sēriju bijušā Varšavas Geto  teritorijā. 

Kopš 2003. gada Anja Karpoviča papildina poļu skaņdarbu krājumu flautai, sadarbojoties ar komponistiem. Flautiste spēlējusi daudzās pasaules pirmizrādēs, un 37 skaņdarbi ir veltīti personiski viņai. 

2013. gadā Anja Karpoviča nodibināja muzikālo kolektīvu  Hashtag Ensemble un koncertos atskaņo 20. un 21.gs. repertuāru, kā arī vada improvizācijas un izglītojošas aktivitātes.  Hashtag Ensemble izdevis kompaktdisku „Visegrad Songs” apgādā Requiem Records (2015). Mūzika tika atskaņota 7 koncertos, tai skaitā POLIN Polijas ebreju vēstures muzejā, Solti Hallē Budapeštā un Minskas Valsts filharmonijā Baltkrievijā. 2018. gada maijā Hashtag Ensemble izlaida savu otro kompaktdisku #NetworkMusic. Kolektīvs Hashtag Ensemble regulāri uzstājas mūsdienu mākslas centrā Varšavas Ujazdowski pilī, iepazīstinot ar mūziku jaunās paaudzes klausītājus. Tikai 2017. gadā vien ansamblis sniedza 34 koncertus vairāk nekā 1000 ģimenēm. Hashtag Ensemble spēlēja Komponistu konkursa finālam izraudzītās kompozīcijas - T. Baird (2017) un 15. Starptautiskajā konkursā - T. Serocki (2017). 

Anjai Karpovičai  ir 3 bērni: Antonina, Ignacijs un Mihalina.

Mareks Brača  (Marek Bracha) Polija

Mareks Brača ir viens no interesantākajiem poļu jaunās paaudzes pianistiem. Mūziķim piemīt izsmalcināts un valdzinošs, izteiksmīgi klusināts stils, dziļas zināšanas par klasisko un romantisko repertuāru un vienlīdz brīva moderno un vēsturisko instrumentu spēles meistarība. Viņš sistemātiski pēta astoņpadsmitā un deviņpadsmitā gadsimta muzicēšanas praksi.

Būdams ļoti daudzpusīgs mākslinieks ar saspringtu koncertu grafiku, Mareks Brača nes poļu mūzikas slavu pasaulē, orientējas jaunākajos sacerējumos un ir spēlējis vairāku jaunu darbu pasaules pirmatskaņojumus.  Mākslinieks regulāri sadarbojas ar tādiem diriģentiem kā  Alun Francis, José Maria Florêncio, Wojciech Rodek, Jakub Chrenowicz un Jacek Kaspszyk. Viņa muzikālā darbība kamermūzikas laukā ietver kopīgus projektus ar Tobias Koch, Marcin Masecki, Agata Szymczewska, Maciej Frąckiewicz, stīgu kvartetiem the Atom String Quartet, the Royal String Quartet un the Meccore String Quartet. 2017. gadā Mareks  spēlēja kopā ar Berlīnes filharmoniķu kameransambli Scharoun Ensemble.

Mareks Brača uzstājās Varšavas Polijas ebreju vēstures muzejā POLIN un atskaņoja Vladislava Špilmana  (Władysław Szpilman)  Concertino klavierēm un orķestrim un Ričarda Adinsella (Richard Addinsell) Warsaw Concerto ar Sinfonia Varsovia diriģenta Jerži Maksimjuka  (Jerzy Maksymiuk) vadībā. Drīz pēc tam Mareks parādījās kopā ar Sharoun Ensemble der Berliner Philharmoniker  5. Emanacje festivāla atklāšanas koncertā Luslavicē.  Mūziķi spēlēja V.A.Mocarta Klavierkoncertu Sol minorā G 478 un F. Šūberta  klavieru kvintetu  „Forele”. 

Mareks uzstājies ar solokoncertu virkni Japānā. Septembrī mākslinieks piedalījās kā lektors un pasniedzējs klavierspēles meistarklasē Luslavicē. 

2013. gadā Polijas Nacionālais Šopēna institūts   (NIFC) izlaida pianista debijas solo albumu ar Šopēna skaņdarbiem. Starp citiem mākslinieka panākumiem var minēt  albumu  „Modernā dvēsele” (Modern Soul), kas tika ieskaņots kopā ar izcilo vijolnieci Agati Šimčevsku (Agata Szymczewska) un  popularizēts koncertā Nacionālā Poļu Radio simfoniskā orķestra koncertzālē (NOSPR) 2016. gada oktobrī. Modern Soul pēc tam izcīnīja arī prestižo balvu  Supersonic Prize, ko piešķir žurnāls Pizzicato.

Mareks Barča ir piedalījies daudzos festivālos un mūzikas projektos visā pasaulē, tai skaitā trīs reizes uzstājies prestižajās  EXPO izstādēs (Hannoverē 2000, Aiči (Japāna) 2005 un Milānā 2015). 2010. gadā Brača spēlēja Šopēna gada noslēguma koncertā  Pekinā.  Mākslinieks 2013. gadā popularizēja poļu mūziku koncertā „Šopēns Luksemburgas dārzā”  Parīzē , kā arī uzstājās Frutillaras pilsētā (Čīle) starptautiskajā mūzikas festivālā  Semanas Musicales (2014.g. janvārī), kur atskaņoja Šopēna, Šimanovska, Špilmana un Panufnika darbus. Kā lielisks Šopēna mūzikas interprets Barča bieži tiek aicināts piedalīties poļu mūzikas festivālos, tādos kā 65. Starptautiskais Šopēna klaviermūzikas festivāls, 44. Klaviermūzikas festivāls un Šopēnam  veltītais   La Folle Journée festivāls Varšavā. 

 
Nav gaidāmo pasākumu