18. Baha kamermūzikas festivāls. Canto Fiorito (Lietuva), Musica Antiqua Salzburg (Austrija), Rodrigo Calveyra (vadītājs, Brazīlija)

Hanzas ceļš: muzikāls ceļojums cauri kopīgai pagātnei

Canto Fiorito (Viļņa) un Musica Antiqua Salzburg

Projektu atbalsta Eiropas Komisijas programma „Radošā kultūra”  

 2018 – Lietuvas jubilejas gads 

2018. gadā Lietuva, tāpat kā Latvija, svin 100. gadadienu kopš neatkarīgas valsts dibināšanas.  Mēs ar prieku iepazīstinām jūs ar starptautisku mākslinieciskās sadarbības projektu, kuru atbalsta Eiropas Komisijas programma „Radošā Eiropa”. Projekta vadošais kolektīvs ir lietuviešu agrīnās mūzikas ansamblis Canto Fiorito,  un to paredzēts izrādīt Eiropas valstīs 2018. gada – Lietuvas valsts simtgades gada  -  gaitā.  

Projekta priekšvēsture

Hanzas savienība (saukta arī par Hanzu) bija tirdzniecības un aizsardzības konfederācija, kuru dibināja tirgotāju ģildes un pilsētas, kurās tās darbojās.  Hanza noteica jūras tirdzniecības kārtību Ziemeļjūras un Baltijas jūras baseinā laikā no 1300. līdz 1700. gadam, kad tirdzniecības jūrasceļi sniedzās no Londonas līdz Tallinai, veicinot plašu komercijas un kultūras apmaiņu. Hanzas galvaspilsēta bija Lībeka Vācijā un neskaitāmās pilsētas, kas ietilpa Savienībā, atradās mūsdienu Vācijas, Polijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Krievijas Latvijas, Lietuvas, Nīderlandes, Beļģijas, Baltkrievijas un Anglijas teritorijā. Hanzas savienība sasniedz savu zenītu XV un XVI gadsimtā, bet tās noriets iestājās tikai XVII gadsimta otrajā pusē.

Koncerta programma

Piesaucot tādu vispārzināmu vēstures parādību kā Hanzas savienība, projekta radītāji tiecas rosināt mūslaiku sabiedrības interesi par kopīgo Eiropas kultūras mantojumu un piesaistīt jaunus klausītājus agrīnajai mūzikai, it īpaši bērnus un jauniešus.  Rūpīgi atlasītu skaņdarbu programmā iekļauti komponisti no katras Hanzas savienības valsts, kuru darbi hronoloģiski ved ceļojumā cauri laikam un telpai no XVI līdz XVII gadsimtam, kas bija visnozīmīgākais laiks Hanzas savienības darbībā. Programmā iekļauti tādi savā laikā populāri komponisti, kā Hieronīms Pretoriuss (Hyeronimus Praetorius), Heinrihs Šics (Heinrich Schütz), Viljams Bērds (William Byrd), Tomass Talliss (Thomas Tallis), Jāns Pīterzons Svēlinks (Jan Pieterszoon Sweelinck), kā arī diži, bet ne tik pazīstami komponisti no mazākām Eiropas valstīm - Bartlomejs Pekiels (Bartlomiej Pekiel), Džovanni Batista Kociola (Giovanni Battista Cocciola), Johans Valentīns Mēders (Johann Valentin Meder) u.c.

Mākslinieki

Projektu realizē lietuviešu ansamblis  Canto Fiorito, kura mākslinieciskais vadītājs ir Rodrigo Kalveira (Rodrigo Calveyra), pazīstams kornetists un flautists, un austriešu agrīnās mūzikas ansamblis Musica AntiquaSalzburg, kas ir savas pilsētas vadošais senās mūzikas kolektīvs. Abi ansambļi specializējas renesanses un baroka mūzikā, nodrošinot vēsturiski precīzu Hanzas savienībā tapušās mūzikas izpildījumu.  Piecas Canto Fiorito dziedātāju balsis perfekti skan piecu vēsturisku pūšamo instrumentu pavadījumā, ko spēlē Musica Antiqua Salzburg, un papildina ērģeļu basso continuo

 
Nav gaidāmo pasākumu