PORTA / Sam Lee / Shishani & The Namibian Tales

SAM LEE (UK)

Sems Lī  kā mākslinieks savā mūzikā sķērso vairākas pasaules, izaicinot un attīstot folk mūziku dažādos veidos. Sems ir ne tikai godalgots dziedātājs, ksd izdevis divus krāšņus albumus, kuru skanējums nav salīdzināms ne arvienu mākslinieka laikabiedru, bet arī viens no “vaininiekiem”, kas atbildīgs par folk mūzikas sprādzienu Apvienotajā Karalistē pēdējā desmitgadē.

Mākslinieka debijas albums “Ground of it’s own” (“Pamats”/”Pašos pamatos” tulk.no Angļu val.) ir ticis apbalvots ar prestižo “Arts foundation” (“Mākslas fonds” tulk.no Angļu val.) balvu 2011.gadā un nominēts “Mercury Music” balvai 2012.gadā. Arī mūziķa otrais albums “Fade in time” (“Izgaist laikā”/”Pamazām izgaist” tulk.no Angļu val.) ir piedzīvojis tik pat daudz svinību un apbalvojumu brīžu, kā Sema pirmais gara darbs.  Apbalvojumu klāstam dziedātājs pievienojis arī balvu “Labākā tradicionālā dziesma” par savu aranžiju dziesmai “Lovely Molly” (“Apburošā Mollija” tulk.no Angļu val.) “BBC 2” radio Folk mūzikas balvā 2016. Sems Lī pēdējo gadu laikā lauzis vairākus sterotipus un britu un skotu tradicionālo mūziku sev tik raksturīgā izpildījumā spējis aizvest pie klausītājiem jau vairāk kā 20 valstīs, iekļaujot Japānu un ASV.

Sems tradicionālajam piešķir jaunu nozīmi -  ne tikai rādot, kā senču dziesmām būtu jāskan, bet atklājot, kāpēc šīs dziesmas dzīvo un attīstās arī šodien. Sema karjeras ceļš ir bijis gana iespaidīgs – no dziesmu pierakstīšanu čigānu – ceļotāju nometnēs, līdz to izpildīšanai uz Holivudas lielajiem ekrāniem. Un tā patiešām – cik tādu britu folk mūzikas dziedātāju Jūs varat nosaukt?!

Shishani  & the Namibian Tales (Nīderlande)

Shishani  & the Namibian Tales (“Šišani un Namībijas stāsti” tulk.no Angļu val.) neparastais skanējums veiksmīgi apvieno vairāku pasauļu enerģijas. Grupu 2015. gadā Amsterdamā dibinājis tās perkusionists Šahins Dūrings,  veidojot tik bagātīgu, ka tā noteikti būs viena no neparastākajām grupām šajā festivālā.

Grupā apvienojušies četru tautību mūziķi – holandietis (perkusijas – Šahins Dūrings), ungārs (čells – Bence Husārs), vāciete (dažādi instrumenti/balss – Debija Korfmahere) un Namībijas pārstāve (soliste, ģitāra – Šišani). Lai arī lielākā uzmanība grupas skaņdarbos tiek vērsta Namībijas skaņām un tās tradīciju saglabāšanai, šāda tautību daudzveidība, kaut arī tik tikko pamanāma, ir unikāla. Šišani bagātina grupas priekšnesumu ne tikai ar dziesmām angļu valodā, bet arī savā dzimtajā - ošivambo valodā, kas ļauj klausītājiem piedzīvot pavisam nepieredzētu audiālu ceļojumu. Un, kad šķiet, kad visi grupas trumpji jau atrādīti, seko nākamais: mūziķi izmanto ne tik bieži sastopamus etniskās mūzikas instrumentus - Āfrikas kora (kokles, vijoles un arfas tipa instruments) un mbira.

Viss augšminētais raksturo šo grupu kā retu pasaules mūzikas dārgumu. Un tāpēc nepārsteidz fakts, ka par darbu "Itaala" mākslinieki jau ieguvuši balvu “Labākais Nīderlandē radītais Pasaules mūzikas albums”.

Dziļi balstoties Namībijas tradīcijās, tās papildinot ar savdabīgām harmonijām un pavedinošiem ritmiem, Shishani & the Namibian Tales ir negaidīti mūsdienīgs un atsvaidzinošs piedzīvojums ikvienam pasaules mūzikas cienītājam.

 

 
Nav gaidāmo pasākumu