Klasiskās mūzikas festivāls ŠALC /Noslēguma koncerts Marina Rebeka un Karels Marks Šišons SALUT D AMOUR /

No 2018. gada 16. līdz 22. jūlijam Liepājā, Ventspilī un Cēsīs notiks klasiskās mūzikas festivāls ŠALC, un tajā piedalīsies Eiropas un Latvijas labāko simfonisko orķestru izcilākie mūziķi.
Festivāla programmā iekļauti kamermūzikas koncerti, meistarklases Baltijas jūras reģiona jaunajiem mūziķiem un simfoniskās mūzikas programma, ko 19. jūlijā Ventspilī, 20. jūlijā Liepājā un 22. jūlijā Cēsīs atskaņos Latvijas labāko instrumentālistu veidots festivāla orķestris publikas iemīļotā izcilā maestro Karela Marka Šišona vadībā.
Festivāla ŠALC sevišķā viešņa būs pasaulslavenā Latvijas dziedātāja Marina Rebeka, kura ar spožiem panākumiem uzstājas pasaules lielākajos opernamos.
Paredzams, ka festivāls kļūs par vienu no ievērojamākajiem Latvijas Valsts simtgades muzikālajiem pasākumiem Latvijas novados.
Latvijas Festivāla orķestrī satiekas mūsu valsts paši labākie mūziķi, un šī orķestra koncerts “Rožu kavalieris”, kas Karela Marka Šišona vadībā notika 2017. gada jūlijā Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars”, kļuva par vienu no gada ievērojamākajiem notikumiem Latvijas kultūras dzīvē. “Rožu kavalieris” saņēma sabiedrisko mediju balvu “Kg kultūras” kategorijā “Mūzika” (2017) un Liepājas kultūras balvu 2017.
Festivālā ŠALC nu varam gaidīt Latvijas Festivāla orķestra un maestro Šišona turpinājumu, un šoreiz tēma – mīlestība. Koncerta viešņa Marina Rebeka sniegs divus izvērstus populārus dziedājumus.
Vispirms Vāgners un Elizabetes ārija Dic, teure Halle no operas “Tannheizers”. Ar mazliet dīvainajiem vārdiem “Sveicinu tevi, dārgā svētku zāle” Elizabete uzrunā Vartburgas pils leģendāro Meistardziedoņu zāli, un viņa tobrīd atrodas tajā viena, taču īstenībā Elizabetes sirdi skāris meistardziedonis Tannheizers un viņa dziedātās dziesmas, un, sirdij apvaldīti liesmojot, Elizabete šajā tukšajā majestātiskajā telpā runā par mīlu.
Vēl viens operpasaules šedevrs – Vēstules skats no Čaikovska operas “Jevgeņijs Oņegins”. Jauniņo Tatjanu apžilbinājis gurdais, garlaikotais, bet nenoliedzami pievilcīgais un gudrais Oņegins, kurš dzīvo tepat netālu. Meiteni pārņem spējš jaunavīgas mīlas satraukums, un nakts klusumā viņa raksta drosmīgu vēstuli, kas gan Puškina slavenā teksta, gan Čaikovska mūzikas dēļ ir aizraujošs un psiholoģiski smalki izsvērts skanisks piedzīvojums.
Karela Marka Šišona interpretācijā dzirdēsim Vāgnera operas “Rienci” karalisko ievadu, klausītāju iemīļoto Valsi no Čaikovska baleta “Gulbju ezers” un taktis no Prokofjeva baleta “Romeo un Džuljeta”, kur paša maestro veidotā daļu sakārtojumā, pieminot Veronas jauniešus un apcerot mīlestības lielo spēku, baudīsim bezgala valdzinošo, populāro, dramatisko un maigo Prokofjeva mūziku.
Koncerta īpašais brīdis – valsts simtgades godinājums ar Jāņa Mediņa slaveno Āriju no Trešās orķestra svītas. Šo latviešu simfoniskās mūzikas simbolu jaunā veidolā licis pieredzējušais Liepājas diriģents un aranžētājs Jēkabs Ozoliņš – starp orķestra instrumentiem viņš ieaudis vokalīzi sievietes balsij, un jaunās versijas pirmatskaņotājas gods būs Marinai Rebekai.

 

 

 
Nav gaidāmo pasākumu