LNSO SEZONAS ATKLĀŠANAS KONCERTS. Vaska jaundarbs un Bruknera Sestā

  1. oktobrī plkst. 19.00 Lielajā ģildē

LNSO Sezonas atklāšanas koncerts. VASKA JAUNDARBS UN BRUKNERA SESTĀ

Albrehts MAIJERS – oboja

Diriģents Andris POGA

Programmā:

Pēteris VASKS Musica appassionata

Pēteris VASKS Obojas koncerts (jaundarbs)

Antons BRUKNERS Sestā simfonija

LNSO sezonas atklāšanas koncertā tiks pirmatskaņots pēc LNSO pasūtinājuma tapis Pētera Vaska jaundarbs – Koncerts obojai un orķestrim. Ar Latvijas valsts simtgades programmas atbalstu tapušā jaundarba pirmatskaņojumā solists būs izcilais Albrehts Maijers – pasaulslavens solomūziķis un “Berlīnes filharmoniķu” pirmā oboja. Pie diriģenta pults – LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga.

Kopš 90. gadu sākuma, kad Pētera Vaska mūzika sāka gūt arvien plašāku starptautisku atzinību, komponista jaundarbi aizvien biežāk piedzīvoja pirmatskaņojumus nevis viņa dzimtenē, bet citviet. Būdams pieprasīts autors, Pēteris Vasks saņem pasūtinājumus no ietekmīgām organizācijām un spožiem pasaulslaveniem mūziķiem, līdz ar to Latvijai retāk piekrīt gods kļūt par kāda Vaska jaundarba piedzimšanas vietu. Un nu šāds ievērojams notikums būs 5. un 6. oktobra koncertos.

Par jaundarbu Pēteris Vasks saka: “Opusam trīs daļas: pirmā ir rīta pastorāle, otrā ir tāds kā svētku skats, trešā ir vakara pastorāle. Vienas dienas ritējums. Sākums kā dabas atmoda, pēc tam dziesmas un dejas valstība un noslēgumā dabas aizmigšana, bet ar nojausmu par to sarkano švīku, kas pamalē rīt atkal apliecinās jaunas dienas atnākšanu. Šis ir gaišs, vitāls skaņdarbs. Tiecos ielikt tajā savu priekšstatu un sajūtu par dabas neizsmeļamo dzīvīgumu un manas tautas nezūdošo vitalitāti. Jā, varbūt trešajā daļā ieskanas kāda dramatiskāka stīga, taču pēc tam atkal ir gaisma un miers.”

Albrehts Maijers ir “Berlīnes filharmoniķu” pirmā oboja kopš 1992. gada, visā pasaulē pazīstams solists un kamermūziķis, kā arī meistarklašu vadītājs lielos starptautiskos festivālos. Viņa skatuves partneru skaitā ir Elena Grimo, Leifs Uve Ansness, Lars Fogts un Tomass Kvasthofs. Maijera sniegums novērtēts ar ECHO-Klassik balvu. Iepriekšējo reizi Albrehts Maijers viesojās Rīgā 2013. gada maijā un LNSO sezonas noslēguma koncertā bija solists un atskaņojuma vadītājs Johana Sebastiāna Baha skaņdarbos.

Līdzās jaundarbam Andris Poga sezonas atklāšanas koncerta programmā licis 2002. gadā komponēto kaislīgo un dzīvības spēku apliecinošo Pētera Vaska opusu Musica appassionata un romantisma laika simfoniskās mūzikas giganta Antona Bruknera monumentālo, krāšņo un vitālo Sesto simfoniju.

Ar Pētera Vaska Musica appassionata LNSO un Andris Poga oktobrī dosies nozīmīgā turnejā uz Franciju, Vāciju un Šveici, atskaņojot šo opusu piecos koncertos, un viens no koncertiem notiks Parīzes filharmonijā. Šie koncerti iekļauti Latvijas simtgades starptautiskajā kultūras programmā.

 
Nav gaidāmo pasākumu