WINDSTREAM festivāls. BRĪVIE PUTNI SOLO LIDOJUMĀ / FREEBIRDS and SOLO FLIGHT

Orķestris RĪGA
Diriģents Mārtiņš Ozoliņš
Solisti: Anete Toča (flauta), Jānis Tretjuks un Raivo Lallo (klarnetes), Jānis Pusplatais (eifonijs), Normunds Everts un Valters Līcis (perkusijas).  

2017. gada pavasari sagaidot, jau astoto reizi Orķestris “Rīga” ar devīzi “Mosties un atceries, dzirdi un baudi!” aicina uz Pavasara festivāla WINDSTREAM koncertiem!

Orķestra “Rīga” 45. jubilejas gadā koncertā BRĪVIE PUTNI SOLO LIDOJUMĀ vārds tiek dots solistiem – orķestra koncertmeistariem. Koncerta muzikālā vadība uzticēta orķestra "Rīga" bijušajam galvenajam diriģentam Mārtiņam Ozoliņam.
Koncerta programmā dažādu zemju komponistu oriģinālmūzika no Gunāra Ordelovska līdz Skotam Makalisteram.

Bērniem līdz 7 gadu vecumam ieeja koncerta nav atļauta.

      Ar koncertu “Brīvie putni solo lidojumā” Lielajā ģildē Orķestris “Rīga” vēlas uzsvērt šogad atzīmējamo orķestra radošās darbības 45. gadskārtu, tādēļ koncerta solisti – orķestra koncertmeistari un mūziķi, bet diriģents – Orķestra “Rīga” kādreizējais mākslinieciskais vadītājs Mārtiņš Ozoliņš. Zīmīgi, ka koncerta programmā iekļauta pirmā daļa no orķestra “Rīga” dibinātāja, diriģenta un komponista Gunāra Ordelovska 1985. gadā sacerētās Simfonijas pūtēju orķestrim, tā atzīmējot komponista 90. dzimešanas dienu.
      Vismazāk zināmais Latvijā no koncerta “Brīvie putni solo lidojumā” programmā iekļautajiem autoriem ir japāņu komponists Tošīro Majuzumi (1929 – 1997), ar eiropeisku muzikālo izglītību (Parīzes konservatorija, 50. gadi), galvenokārt pazīstams kā kinomūzikas autors (ap 100 partitūru filmām), bet radījis arī virkni darbu slavenajam “Tokyo Kosei Wind Orchestra” – vienam no pasaules labākajiem simfoniskajiem pūtēju orķestriem. Studiju gados bijis rietumu avangarda piekritējs, īpaši viņu saistījusi E. Varēza daiļrade, vēlāk veiksmīgi integrējis mūsdienīgā skaņurakstā Āzijai raksturīgus ritmus un skaņas, piemēram budistu mūku dziedājumus. T. Majuzumi 1965. gadā sacerētajā Koncertā perkusijām un pūtējiem priekšplānā ir izvirzīts divu timpānistu solo, ko atskaņos Orķestra “Rīga” vadošie sitaminstrumentālisti Normunds Everts un Valters Līcis.
      Angļu komponists Maiks Movers (dzim. 1958) ir guvis izglītību flautas spēlē Londonas Karaliskajā mūzikas akadēmijā, koncertējis arī kā džeza klarnetists un saksofonists, uzstājies kopā ar tādām zvaigznēm kā Tīna Tērnere, Bjorka, Džeims Golvejs, Gils Evanss. Viņa skaņdarbus un aranžējumus spēlējuši BBC bigbends, BBC radio orķestris, Stokholmas džeza orķestris un daudzi citi. Saņemot pasūtījumu no ASV radīt Koncertu flautai un pūtēju orķestrim 2004. gadā, komponists šaubījies par tā iznākumu tieši skanējuma dinamiskā balansa dēļ. Tomēr sasniegtais rezultāts – virtuozs, kontrastiem bagātais opuss ar džeza elementiem saista daudzu flautistu un orķestru interesi pasaulē.
      6. aprīļa koncerta programmā pārstāvētie amerikāņu komponisti Skots Makalisters (dzim. 1969) un Deivids Gilingems (dzim. 1947) ir dažādu paaudžu autori. Latvijas Lielās mūzikas balvas Publikas simpātijas godalgu Orķestrim “Rīga” atnesa S. Makalistera opusa “Merkūrijs uz mēness” atskaņojums pirms gada. Savukārt viņa darba “Freebirds” (Brīvie putni) izpildījums 2013. gadā Pavasara festivālā WINDSTREAM tika nominēts laikraksta “Diena” Gada balvai kultūrā un par to Inese Lūsiņa rakstīja: “… cross over opusā abas klarnetes skanēja nevis kā akadēmiski mūzikas instrumenti, bet kā mežonīgu putnu balsis”. Solisti – klarnetisti darbā “Freebirds”, tāpat kā pirms četriem gadiem, būs Raivo Lallo un Jānis Tretjuks. Vienu paaudzi vecāks komponists ir Deivids Gilingems, Mičiganas universitātes profesors, kurš starptautisku atzinību guvis tieši ar plašo, pūtējiem radīto repertuāru. Viņa 1991. gadā sacerētais darbs “Vintage” ir viens no eifoniju koncertrepertuāra stūrakmeņiem 21. gadsimtā un izskanēs Orķestra “Rīga” eifoniju grupas koncertmeistara Jāņa Pusplatā sniegumā.

Par visiem koncerta solistiem var izlasīt Orķestra “Rīga” mājaslapā www.orkestris.riga.lv

 
Nav gaidāmo pasākumu