Jūrmalas Festivāls. Veltījums Marisam Jansonam

Piedalās:

Kristīne Balanas, vijole;

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris;

Diriģents Andris Poga

Programmā: Pētera Čaikovska 6. simfonija un Maksa Bruha Vijolkoncerts 

Godinot izcilā maestro Marisa Jansona piemiņu, Jūmalas festivālā izskanēs veltījuma koncerts dižajam un tik ļoti mīlētajam diriģentam, kuru apbrīnoja klausītāji un mūziķi visā pasaulē.

Programmā skanēs Pētera Čaikovska Sestā simfonija (’’Patētiskā’’) Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un diriģenta Andra Pogas sniegumā, kā arī Maksa Bruha Pirmais vijoļkoncerts ar Kristīnes Balanas solo. Koncerts reizē būs ekskluzīva ieraksta atvēršanas svētki. Vinila platē ir izdots koncertieraksts no 1972. gada 7. jūlija, kad Mariss Jansons pirmoreiz Dzintaru koncertzālē uzstājās ar Maskavas Valsts simfonisko orķestri, diriģējot Antonīna Dvoržāka Devīto simfoniju ’’No jaunās pasaules’’.

 

Mariss Jansons savas bērnības vasaras pavadīja Jūrmalā un tieši Dzintaru koncertzālē viņš pirmo reizi dzirdēja uzstājamies 20. gadsimta klasiskās mūzikas izcilības. Toties ar vijoļspēli sākās radošiem panākumiem bagātais Marisa Jansona ceļš mūzikā. Viens no tuvākajiem diriģenta komponistiem visas dzīves garumā bija Pēteris Čaikovskis. ’’Es Čaikovska mūzikā jūtu dziļus pārdzīvojumus, dramatismu, dvēseles mokas, tāpēc tur ir tik daudz emociju, kas piesista tūkstošiem klausītāju,’’ teicis Mariss Jansons. Komponista mūža nogales šedevrs, ’’Patētiskā’’ simfonija, ir sirdi plosošs stāsts par dzīvības, cerības un nāves likteņratiem. Diriģenta Andra Pogas pārliecinošais Čaikovska simfonijas lasījums saviļņojis klausītājus jau iepriekš gan Latvijā, gan ārzemēs pie citiem orķestriem.

Vēsturnieki Maksi Bruhu dēvē par “minora meistaru’’, bet klausītājus viņa mūzika uzrunā ar bagāto iztēli, skaisto vienkāršību un plašo emociju buķeti, kas piestāv romantisma strāvojumam. Tieši tāds arī ir Bruha Pirmais vijoļkoncerts, veltīts 19. gadsimta slavenajam vijoļvirtuozam Jozefam Joahimam, kurš Bruha opusam veltījis šādus vārdus: Tas ir vācu visbagātīgākais un visvaldzinošākais vijoļkoncerts’’.

Vijolniece Kristīne Balanas ir viena no tām latviešu mūziķēm, kurai vārti uz pasaules skatuvēm atvērušies pakāpeniski. Kristīnes vijoļspēle skanējusi Berlīnes un Parīzes filharmonijā, Bārbikena centrā Londonā un citās prestižās koncertzālēs. Laikraksts ‘’The Times’’ raksturojis latviešu vijolnieci Kristīni Balanas kā “žilbinoši virtuozu” mūziķi. Maksa Bruha Pirmo vijoļkoncertu Kristīne Balanas un Andris Poga jau ar panākumiem kopīgi atskaņoja šī gada pavasara sākumā, koncertā ar prestižo Londonas filharmonisko orķestri.

Andris Poga ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents kopš 2013./2014. gada sezonas. No 2021./2022. gada sezonas Andris Poga būs arī Stavangeras simfoniskā orķestra galvenais diriģents. Pēdējos gados īpaši uzplaukusi arī diriģenta starptautiskā karjera, viņš uzstājies ar augstākā līmeņa Eiropas orķestriem: Ziemeļvācijas Radio (NDR) Elbas filharmonijas orķestri, Vīnes Simfonisko orķestri, “Minhenes filharmoniķiem”, Berlīnes Vācu Simfonisko orķestri, NHK Tokijas SO, “Drēzdenes filharmoniķiem”, Leipcigas ’’Gewandhaus’’ orķestri un citiem. 

 

Ņemot vērā spēkā esošos pulcēšanās ierobežojumus, Dzintaru koncertzāles sēdvietu izkārtojums ir mainīts un katru koncertu klātienē varēs apmeklēt līdz 500 klausītāju. Tomēr, lai sniegtu iespēju baudīt koncertus daudz plašākai auditorijai, Dzintaru koncertzāle kopā ar mūziķi Jāni Šipkēvicu piedāvā skatīties koncertus attālināti ar interneta tiešraides starpniecību visā pasaulē. Jānis Šipkēvics interneta tiešraides vadīs no īpaši iekārtotas koncertstudijas, kurā viesosies dažādi mūziķi un sabiedrībā zināmi cilvēki. Biļetes uz interneta tiešraidēm būs iespējams iegādāties www.bilesuparadize.lv, un tiešraides koncertus varēs skatīties vēl mēnesi pēc pasākuma. 

Koncerts vienā daļā

 
Nav gaidāmo pasākumu